Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2016 12:46

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Ήρωες Λοχαγούς της ΕΛΔΥΚ που «έπεσαν» το 1974

Αποκαλυπτήρια των προτομών των τριών Λοχαγών της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, οι οποίοι έπεσαν μαχόμενοι κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής τον Ιούλιο - Αύγουστο του 1974. Αποκαλυπτήρια των προτομών των τριών Λοχαγών της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, οι οποίοι έπεσαν μαχόμενοι κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής τον Ιούλιο - Αύγουστο του 1974.
Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και παρουσία του τελευταίου Στρατοπεδάρχη της ΕΛΔΥΚ Ταξιάρχου ε.α. Παναγιώτη Σταυρουλόπουλου, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια των προτομών των τριών Λοχαγών της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, οι οποίοι έπεσαν μαχόμενοι κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής τον Ιούλιο - Αύγουστο του 1974.

Πρόκειται για τους Λοχαγό Σωτήριο Σταυριανάκο, Λοχαγό Βασίλειο Σταμπουλή και Υπολοχαγό Σωτήριο Τσώνο, που άφησαν την τελευταία τους πνοή στην Κύπρο υπερασπιζόμενοι την ελευθερία της νήσου. Τα αποκαλυπτήρια της προτομής τους έγιναν στον Εθνικό Σύλλογο «Μαυρομμάτης» στον Άγιο Παύλο στη Λευκωσία την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, από τον ΠτΔ Νίκο Αναστασιάδη και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β'.

6 stavr eldyk

Ο Παναγιώτης Σταυρουλόπουλος, συγκίνησε τους πάντες με την παρουσία και την ομιλία του. Οι συγκεντρωμένοι, άκουγαν με δέος την περιγραφή της άγριας μάχης.

1 stavr eldyk

Εκεί όμως που θα πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα, είναι η εικόνα του Βετεράνου πολεμιστή ανάμεσα στη Διοίκηση, τα στελέχη και τους οπλίτες της ΕΛΔΥΚ που υπηρετούν σήμερα στην Κύπρο. Ο άνθρωπος που οδήγησε τους τελευταίους Έλληνες που στάθηκαν απέναντι στον προαιώνιο εχθρό του Γένους, να είναι δίπλα στους σημερινούς ΕΛΔΥΚαριους, οι οποίοι αν χρειαστεί θα γράψουν τις νέες σελίδες δόξας για τα ελληνικά όπλα!

4 stavr eldyk

5 stavr eldyk
Ποιοι ήταν οι 3 Αξιωματικοί της ΕΛΔΥΚ:

Σωτήριος Σταυριανάκος

Ο Σωτήριος Σταυριανάκος γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1941 στο Σκουτάρι της Ανατολικής Μάνης και υπηρέτησε τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στο σώμα του Μηχανικού. Ο Σταυριανάκος πέρασε στο πάνθεο των ηρώων στις 16 Αυγούστου 1974υπερασπιζόμενος τα εδάφη της Κύπρου από τους Τούρκους εισβολείς. Ο ένδοξος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού σκοτώθηκε ενώ πολεμούσε στο στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου σε μια ύστατη προσπάθεια να μην καταλήξει στα χέρια των εισβολέων.

3 stavr eldyk

Βασίλης Σταμπουλής

Ο Λοχαγός Βασίλειος Σταμπουλής έπεσε ηρωικά στις 16 Αυγούστου μαχόμενος με τους άνδρες του στο ίδιο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ μαζί με το Λοχαγό Σταυριανάκο. Οι εισβολείς με το που κατέλαβαν το στρατόπεδο επιδόθηκαν σε φρικαλεότητες που κανένα ανθρώπινο μυαλό δεν θα μπορούσε να διανοηθεί. Οι Τούρκοι, σύμφωνα με μαρτυρία ξένου ανταποκριτή, αποκεφάλισαν δέκα σορούς από τους νεκρούς στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ και αφού τοποθέτησαν τα κεφάλια τους στο οδόστρωμα, της εισόδου του στρατοπέδου άρχισαν να φωτογραφίζονται μαζί τους. Άφησαν, δε, εκτεθειμένα για πολλές μέρες και άλλα πτώματα Ελλαδιτών στρατιωτών αφού πρώτα τα έγδυσαν.

2 stavr eldyk

Σωτήριος Τσιώνος

Ο Λοχαγός Σωτήριος Τσιώνος γεννήθηκε στην Ελασσόνα το 1945 και έπεσε ηρωικά μαχόμενος στη Λευκωσία στις 29 Ιουλίου 1974. Ο Τσιώνος αμυνόμενος με τις δυνάμεις της ΕΛΔΥΚ στο Κιόνελι έχασε τη ζωή του καθώς ηγείτο του λόχου του στην εν λόγω περιοχή όταν η επίθεση από πυροβόλα τον τραυμάτισε σοβαρά στην κοιλιακή χώρα. Μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου και απεβίωσε μέσα στις επόμενες μέρες σε ηλικία 29 μόλις ετών γράφοντας το όνομα του στον κατάλογο με τους ηρωικούς πεσόντες για την ελευθερία της Κύπρου.

 
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2016 14:43