Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 09:21

Ξεκίνησε η δίκη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη - Κορυφώνεται η αγωνία

Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτών που συνελήφθησαν την Πέμπτη στον Έβρο. Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτών που συνελήφθησαν την Πέμπτη στον Έβρο.

Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτών που συνελήφθησαν την Πέμπτη στον Έβρο, καθώς στο δικαστήριο της Αδριανούπολης θα κριθούν οι προθέσεις της Τουρκίας και ως εκ τούτου ο χρόνος επιστροφής τους. Ο 25χρονος υπολοχαγός του Μηχανικού Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Μηχανικού Δημήτρης Κουκλατζής που υπηρετούν στην 3η Μηχανοκίνητη Ορεινή Ταξιαρχία «Ρίμινι», βρίσκονται προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη και η τύχη τους θα κριθεί σήμερα στο δικαστήριο. Οι οικογένειες των δύο Ελλήνων μάλιστα δεν θα παραστούν στη δικαστική αίθουσα, ενώ μπόρεσαν μέσω επισκεπτηρίου να δουν τους στρατιωτικούς.

Σύμφωνα με τα Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης οι Τούρκοι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση εξετάζουν ακόμα τα κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ σύμφωνα με τις γνωστές διαρροές κάνουν λόγο για «αντιφάσεις στις καταθέσεις των στρατιωτικών». Διαψεύδεται, όμως, από τα περισσότερα δημοσιεύματα, η οποιαδήποτε σύνδεση της υπόθεσης αυτής με τους οκτώ Τούρκους που κατηγορούνται ως συμμέτοχοι στο πραξικόπημα κατά του Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας βρει άσυλο στην Ελλάδα. Ό,τι και αν ισχυρίζονται τα εγχώρια μίντια, η πραγματικότητα είναι ότι η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας, και βεβαίως στα χέρια του Ταγίπ Ερντογάν και όχι της δικαιοσύνης. Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος είναι που θα έχει τον τελευταίο λόγο ως προς τη μεταχείριση που θα έχουν.

Τα τρία σενάρια
Τα επικρατέστερα σενάρια είναι τρία. Το πρώτο και δυσμενέστερο θέλει τον Ερντογάν να προχωράει σε επίδειξη ισχύος, υιοθετώντας μία άτεγκτη στάση. Αυτό σημαίνει ότι το κατηγορητήριο με το οποίο θα βρεθούν αντιμέτωποι οι Έλληνες δεν θα περιορίζεται στην «παραβίαση πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής». Σε αυτή θα προστεθεί και η κατηγορία για κατασκοπεία.

Με τον τρόπο αυτό οι Τούρκοι τραβάνε το σχοινί, επεκτείνουν το κατηγορητήριο και σέρνουν την Ελλάδα σε μία μακρά και ψυχοφθόρα διαπραγμάτευση που κανείς δεν θα είναι σε θέση να προβλέψει πως και πότε θα τελειώσει. Στην περίπτωση αυτή, είναι προφανές ότι πρόκειται για κάποιου είδους διπλωματικού εκβιασμού εκ μέρους της Αγκυρας, η οποία το πιθανότερο είναι να θέσει στο τραπέζι και το ζήτημα της επιστροφής των οκτώ που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. Από αυτό το σενάριο ο Ερντογάν θα επιτύχει να κλείσει το στόμα της αντιπολίτευσης που τον κατηγορεί για μαλθακότητα ως προς την Ελλάδα. Επίσης επιθυμεί να αποπροσανατολίσει από την επικαιρότητα αναφορικά από το μέτωπο του Αφρίν, όπου οι τούρκοι στρατιώτες που έχουν πέσει νεκροί και ο φόβος ενός μακροχρόνιου εγκλωβισμού του τουρκικού στρατού στην περιοχή, στοιχειώνουν την Τουρκία.

Το δεύτερο σενάριο είναι και το ευτυχέστερο για την Ελλάδα και φυσικά το πιο μετριοπαθές. Το κατηγορητήριο δεν θα επεκταθεί. Θα ισχύσει μονάχα η «παραβίαση πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης και υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων». Στην περίπτωση αυτή, η περιπέτεια των στρατιωτών θα λάβει τέλος. Θα τιμωρηθούν με κάποιους μήνες φυλακή με αναστολή και θα επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα. Ο Ερντογάν θα έχει αποφύγει να καταπατήσει τις κόκκινες γραμμές με μία ευρωπαϊκή χώρα, προκαλώντας έτσι και την έντονη δυσφορία του αμερικανικού παράγοντα. Σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες, άλλωστε, έχουν ήδη ασκηθεί πιέσεις και από τους Αμερικανούς να λήξει το θέμα εδώ.

Υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο, το οποίο η Αθήνα επίσης απεύχεται. Παρ’ ότι δεν θα προστεθεί η κατηγορία της κατασκοπίας, η Άγκυρα θα χρησιμοποιήσει κάθε δικονομικό και γραφειοκρατικό εργαλείο, έτσι ώστε να καθυστερήσει όσο περισσότερο γίνεται την τελεσίδικη απόφαση και την επιστροφή των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 21:34