Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018 17:39

Στέλιος Αμανάκης: Πολεμώντας στο Δυτικό Μέτωπο - Εγκαίνια έκθεσης στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Η έκθεση περιλαμβάνει παράσημα, μετάλλια, έγγραφα και φωτογραφίες σχετικά με τη δράση του νεαρού Κρητικού Στέλιου Αμανάκη, στρατιώτη της Λεγεώνας των Ξένων, που υπηρέτησε στο Δυτικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η έκθεση περιλαμβάνει παράσημα, μετάλλια, έγγραφα και φωτογραφίες σχετικά με τη δράση του νεαρού Κρητικού Στέλιου Αμανάκη, στρατιώτη της Λεγεώνας των Ξένων, που υπηρέτησε στο Δυτικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Με τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης Στέλιος Αμανάκης. Πολεμώντας στο Δυτικό Μέτωπο (20 Οκτωβρίου 2018- 31 Ιανουαρίου 2019) το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018, ώρα 11:00΄, στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, ξεκινά το επετειακό αφιέρωμα της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών για τα εκατό χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η έκθεση περιλαμβάνει παράσημα, μετάλλια, έγγραφα και φωτογραφίες σχετικά με τη δράση του νεαρού Κρητικού Στέλιου Αμανάκη, στρατιώτη της Λεγεώνας των Ξένων, που υπηρέτησε στο Δυτικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το υλικό αυτό προέρχεται από τη Συλλογή Στέλιου Αμανάκη του Δήμου Χερσονήσου, που βρίσκεται υπό καθεστώς δανεισμού στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, από δωρεές της οικογένειας Αμανάκη και από τις συλλογές της Ε.Κ.Ι.Μ. Την έκθεση θα παρουσιάσει στους παρευρισκόμενους ο επιμελητής των Ιστορικών Συλλογών του Ι.Μ.Κ. Αγησίλαος Καλουτσάκης.

Ο Στέλιος Σταύρου Αμανάκης γεννήθηκε το Μάιο του 1896 στο Καλό Χωριό της επαρχίας Πεδιάδος. Σε ηλικία μόλις 18 ετών έφυγε από την Κρήτη και με ενδιάμεσο σταθμό την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου κατέληξε στη Μασσαλία της Γαλλίας, όπου κατατάχθηκε στη Λεγεώνα των Ξένων τον Οκτώβριο του 1914. Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ήδη ξεσπάσει και στα επόμενα χρόνια ο Στέλιος Αμανάκης πολέμησε –και τραυματίστηκε επανειλημμένα- σε ορισμένες από τις πιο σκληρές μάχες του Δυτικού Μετώπου, στο Αρράς, το Σομ και το Βερντέν.

Μετά το τέλος του πολέμου εγκαταστάθηκε μόνιμα στην πόλη Λιλ της βόρειας Γαλλίας, και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στο χώρο της κομμωτικής. Στα δύσκολα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου συνεργάστηκε στενά με το γαλλικό αντιστασιακό κίνημα και προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες. Επιπλέον, ανέπτυξε πλούσια κοινωνική δραστηριότητα και υπήρξε δραστήριο και δυναμικό μέλος της ελληνικής παροικίας της Βόρειας Γαλλίας με αξιόλογη προσφορά. Πέθανε τον Οκτώβριο του 1960 στη Λιλ όπου και κηδεύθηκε με τιμές. Για την πολυσχιδή προσφορά του τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με πολλά μετάλλια και διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και αυτήν του Ιππότη του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής (Ordre national de la Légion d'honneur).

Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί ομιλία του Νίκου Τσαγκαράκη, ιστορικού και κριτικού του κινηματογράφου, με τίτλο Η μεγάλη χίμαιρα: απεικονίσεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη διεθνή κινηματογραφική παραγωγή, στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου (ώρα 12.00).

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη