Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020 10:46

Συναγερμός στο Αιγαίο: Έκτακτες συνεδριάσεις ΣΑΓΕ και ΚΥΣΕΑ - Εν πλω το Oruc Reis

Ο Στόλος έχει λάβει διάταξη μάχης παρακολουθώντας τις τουρκικές ενέργειες και τις κινήσεις των πλοίων προς την περιοχή που παρανόμως δέσμευσε η Τουρκία. Ο Στόλος έχει λάβει διάταξη μάχης παρακολουθώντας τις τουρκικές ενέργειες και τις κινήσεις των πλοίων προς την περιοχή που παρανόμως δέσμευσε η Τουρκία.

Νέο γύρο έντασης στο Αιγαίο πυροδοτεί η προκλητική Navtex που εξέδωσε η Τουρκία. Η Άγκυρα εξέδωσε σήμερα νέα Navtex με την οποία προαναγγέλλει σεισμικές έρευνες από την Ρόδο μέχρι το Καστελόριζο και τον 30ο μεσημβρινό για το διάστημα, από σήμερα έως τις 23 Αυγούστου.

Η αγγελία προς ναυτιλλομένους εκδόθηκε από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας και με βάση τις συντεταγμένες προειδοποιεί ότι το Oruc Reis, με τα συνοδευτικά του πλοία Ataman και Cengiz Han, θα ξεκινήσει έρευνες δίπλα στο σημείο Α (γεωγραφικό μήκος 027-59-02 00Ε) από το οποίο ορίστηκε η τμηματική οριοθετική γραμμή της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ και μέχρι τον 30ο μεσημβρινό.

Oι Τούρκοι προαναγγέλλουν έρευνες που ξεκινούν από την περιοχή νότια της Ρόδου ακριβώς δίπλα στο σημείο Α που ορίζεται ως αρχή της οριοθετικής γραμμής στην μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Απέπλευσε το Oruc Reis

Νωρίς το πρωί, απέπλευσε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis συνοδευόμενο από 7 τουρκικά πλοία. Ειδικότερα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του DefenceReview.gr, συνοδεύεται από 4 κορβέτες, 1 ΤΠΚ, 1 φρεγάτα και ένα πλοίο γενικής υποστήριξης. Πληρως αναπτυγμένος και σε διάταξη μάχης ο τουρκικός στόλος όπως αντίστοιχα και ο ελληνικός.

Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Όπως σας γράψαμε και αργά χθες βράδυ, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τέθηκαν σταδιακά σε ύψιστη ετοιμότητα. Ο Στόλος έχει λάβει διάταξη μάχης παρακολουθώντας τις τουρκικές ενέργειες και τις κινήσεις των πλοίων προς την περιοχή που παρανόμως δέσμευσε η Τουρκία.

Υπό το πρίσμα αυτών των ραγδαίων εξελίξεων, συνεδριάζει το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και τους Αρχηγούς των Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας. Στις 12.00 το μεσημέρι θα συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) όπου αφού παρουσιαστεί οι κατάσταση από τους επιτελείς, θα δοθούν οι σχετικές εντολές από την πολιτική ηγεσία.

Η Αθήνα, θα στείλει αποφασιστικό μήνυμα προς την Άγκυρα, ενώ δεν αποκλείεται - πέρα από την ενημέρωση των τομεαρχών Άμυνας των κομμάτων από τον ΥΕΘΑ - να υπάρξει και επικοινωνία του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Λόγω της ραγδαίας κλιμάκωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της κρισιμότητας των στιγμών, η ενότητα και η εθνική ομοψυχία είναι το ζητούμενο.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020 11:12