Κυριακή, 12 Μαρτίου 2023 19:25

Ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας δύο ταχυτήτων στην ΥΠΑ (οι πατρίκιοι) και στην ΠΑ (οι πληβείοι)

Η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, έρχεται να αναδείξει και να προσδώσει τη διάσταση του δέοντος γενέσθαι σε όλο το φάσμα των συγκοινωνιών στη χώρα. Η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, έρχεται να αναδείξει και να προσδώσει τη διάσταση του δέοντος γενέσθαι σε όλο το φάσμα των συγκοινωνιών στη χώρα.

Είναι από αυτά που ακούς, που φθάνουν στα αυτιά σου, που αρνείσαι να πιστέψεις, που με υπέρβαση του δύσπιστου εαυτού σου μπαίνεις στη διαδικασία να τα ψάξεις και που τελικώς υποχρεώνεσαι να τα πιστέψεις, προς μεγάλη σου θλίψη και -γιατί όχι;- τελικώς και με θυμό.

Δεν θα το μάθαινα. Ας είναι. Φίλος, μού άνοιξε τα μάτια και με βοήθησε να προσεγγίσω την άκρη του νήματος, που αφορά το status δύο ταχυτήτων που διέπει εργαζόμενους με ταυτόσημο αντικείμενο εργασίας, υπό το κράτος της πάνδημης συγκίνησης γιά τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών που συνεχίζει να μάς συνταράσσει όλους.

Ως γνωστόν, η χώρα μας διαθέτει ένα ευρύτατο δίκτυο 39 αεροδρομίων, διάσπαρτων σε όλη τη χώρα, σε κάθε γωνιά της Ελληνικής επικράτειας, με κορυφή το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και πολλά άλλα μεγάλα, όπως του Ηρακλείου και της Θεσσαλονίκης και άλλα μικρότερου ή μικρού μεγέθους. Εις τα προηγούμενα τρία αεροδρόμια διακινείται, ποσοστό μεγαλύτερο του 50% της τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα, γεγονός που προσδίδει και τη σημασία των ασφαλών αεροσυγκοινωνιών γιά τη χώρα, μία απαίτηση μοναδική και ουσιώδης γιά τα Ελληνικά συμφέροντα.

Στο υπολειπόμενο ποσοστό, σαφώς υψηλότερο του 30%, των πτήσεων εξωτερικού, είτε κανονικών, είτε ναυλωμένων (charter), αυτές κατευθύνονται σε στρατιωτικά αεροδρόμια που αποτελούν πύλη εισόδου μεγάλου αριθμού εισερχομένων στην Ελλάδα. Είναι λοιπόν εύλογο και προφανές, ότι, σε όλες οι εμπορικές πτήσεις που κατευθύνονται σε αυτά τα στρατιωτικά αεροδρόμια (ενδεχομένως και σε άλλα, που θα μπορούσε να απαιτηθεί εκτάκτως), τη διαδικασία προσέγγισης, προσγείωσης/απογείωσης και τροχοδρόμησης σε αυτά, διαχειρίζονται ΕΕΚ της ΠΑ στους Πύργους Ελέγχου Πτήσεων σε αυτά.

Την διαχείριση όμως της μεγάλης αυτής εναέριας κυκλοφορίας στην Ελλάδα την έχουν εξαίρετοι επαγγελματίες, οι περισσότεροι των οποίων ανήκουν στην ΥΠΑ και κάποιοι στην Π.Α.
Πρόκειται γιά τους Ελεγκτές Εναερίου Κυκλοφορίας, οι οποίοι, υπό την ιδιότητα οιονεί «τροχονόμου του αέρα», καλούνται να επιτελέσουν το έργο της ασφαλούς διακίνησης των διακινούμενων αεροσκαφών εντός του Athinai FIR, είτε υπεριπταμένων στην περιοχή αυτή, είτε κατευθυνομένων σε Ελληνικά αεροδρόμια γιά προσγείωση. Στη δεύτερη περίπτωση, ζητούμενο είναι η ασφαλής προσέγγιση σε αυτά μέσω των διαδικασιών approach στις αντίστοιχες τερματικές περιοχές αυτών των αεροδρομίων (ΤΜΑ) και τέλος η ασφαλής προσγείωση και τροχοδρόμηση σε αυτά, μέχρι την στάθμευσή τους. Βεβαίως και η ίδια διαδικασία ισχύει και αντιστρόφως, στη διαδικασία απογείωσης, πριν φθάσει ένα αεροσκάφος εις τα προβλεπόμενα ύψη πτήσεως εις τους αεροδιαδρόμους που διέρχονται από το Athinai FIR προς όλες τις κατευθύνσεις, προς Βορρά, Νότο, Δυσμάς και Ανατολή.

Όπως μάλιστα μπορεί να πληροφορηθεί κανείς ανατρέχοντας στο οικείο site των Ελεγκτών Εναερίου Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ-GATCA), υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας: «Oι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας παρέχουμε έλεγχο στο ATHINAI FIR/HELLAS UIR στελεχώνοντας τον πάροχο Εναέριας Κυκλοφορίας (ΥΠΑ) με εξαίρεση τις στρατιωτικές περιοχές (MTMA, CTR ATZ) στις οποίες (σ. σ. περιοχές) υπηρεσίες παρέχουν στρατιωτικοί ΕΕΚ. Η περιοχή παροχής Ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας είναι η Ελληνική Επικράτεια με τα χωρικά ύδατα καθώς και ο εναέριο χώρος πάνω από τα διεθνή ύδατα εντός FIR/UIR».

Και όπως προσθέτουν οι ίδιοι: «Στόχος μας είναι η ασφαλής και ταχεία εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας και πιο συγκεκριμένα η πρόληψη συγκρούσεων μεταξύ αεροσκαφών και μεταξύ αεροσκαφών και εμποδίων στην περιοχή ελιγμών ενός αεροδρομίου, η επιτάχυνση της ροής της κυκλοφορίας, η παροχή πληροφοριών χρήσιμων για την διεξαγωγή πτήσεων και η συνέγερση των αρμόδιων φορέων για παροχή βοήθειας σε αεροσκάφος που έχει ανάγκη».

Για την ασφαλή όμως, έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση των πολιτικών αεροπλάνων στον εναέριο χώρο της Ευρώπης, όλοι οι Ευρωπαίοι ΕΕΚ αμείβονται από το EUROCONTROL (ο κεντρικός έλεγχος εναερίου κυκλοφορίας της ηπείρου) με ένα επίδομα, το οποίο λειτουργεί ως κίνητρο αλλά και ως δίκαιη αμοιβή για την δύσκολη και ψυχοφθόρα εργασία που κάνουν. Αυτό λοιπόν το επίδομα, που δεν είναι ευκαταφρόνητο, το αντίθετο μάλιστα, οι ΕΕΚ της ΠΑ δεν το λαμβάνουν, παρότι σε έξι μεικτά αεροδρόμια (πολιτικά και στρατιωτικά) , μόνον αυτοί εξυπηρετούν την πολιτική εναέριας κυκλοφορία και κανείς της ΥΠΑ.

Πώς όμως εμπλέκονται οι μεν και οι δε, αφού πρόκειται για δύο διαφορετικές Υπηρεσίες (ΥΠΑ και Π.Α.); Είναι απλό: Αφορά τα μεικτά αεροδρόμια, δηλαδή τα στρατιωτικά, τα οποία εξυπηρετούν και την πολιτική αεροπορία. Εκεί, την παροχή υπηρεσιών εναερίου κυκλοφορίας, σε στρατιωτικά και πολιτικά αεροπλάνα, παρέχουν οι στρατιωτικοί ελεγκτές. Αυτά είναι:
-Η 115 Πτέρυγα Μάχης, στα Χανιά,
-Η 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος, στην Καλαμάτα
-Η 135 Σμηναρχία Μάχης, στην Σκύρο,
-Το 131 Αεροπορικό Απόσπασμα Ακτίου,
-Η 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Ανδραβίδα (που ελέγχει την προσέγγιση και των Τερματικών Περιοχών των Α/Δ Ζακύνθου και Κεφαλληνίας)
-Η 111 Πτέρυγα Μάχης, στη Ν. Αγχίαλο

Διαπίστωση πρώτη λοιπόν: Μιλούμε γιά την ίδια κρίσιμη και ευαίσθητη αποστολή, που καλούνται να επιτελέσουν εργαζόμενοι του Δημόσιου Τομέα του ίδιου ακριβώς αντικειμένου, ταυτόσημης ειδικότητας, πλην όμως διαφορετικής προέλευσης οι μεν - και περισσότεροι - από την ΥΠΑ και οι δεύτεροι από την Πολεμική Αεροπορία με ειδικότητα ΕΕΚ.
Διαπίστωση δεύτερη: Προς επιβεβαίωση των προηγουμένων, η παροχή των αναγκαίων, απολύτως ασφαλών, υπηρεσιών, δεν νοείται να διακρίνει προέλευση της προέλευσής τους, είτε πρόκειται γιά ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας, προερχόμενους από την ΥΠΑ, είτε από την ΠΑ.
Διαπίστωση τρίτη και σημαντικότερη: Δεν νοείται, δεν επιτρέπεται από τους κανόνες του κρατούντος κράτους δικαίου, η υστέρηση στις καταβαλλόμενες αποδοχές στους στρατιωτικούς ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας της ΠΑ σε σχέση με τις αντίστοιχες αμοιβές των ελεγκτών εναερίου κυκλοφορίας της ΥΠΑ. Πρόκειται γιά κατάφωρη παραβίαση της θεμελιώδους αρχής του εργατικού δικαίου «ίση αμοιβή στην ίση εργασία, αδιακρίτως φύλου».
Ουσιαστικά, αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι, ότι το προαναφερθέν επίδομα, το οποίο δικαιούνται οι στρατιωτικοί ΕΕΚ, αφού εργάστηκαν σκληρά για την εξυπηρέτηση πολλών πολιτικών αεροπλάνων στα αεροδρόμια όπου υπηρετούν, το μοιράζονται οι ΕΕΚ της ΥΠΑ. Οι ίδιοι, από έμφυτη σεμνότητα διακρινόμενοι, δεν μιλούν ποτέ γι’ αυτό, αλλά γιά πόσο ακόμη θα το πράττουν;

Πόσους όμως μπορεί να αφορούν οι προαναφερθείσες παρεχόμενες υπηρεσίες από την ΠΑ, μέσω των στρατιωτικών ελεγκτών εναερίου κυκλοφορίας; Δεν υπερβαίνουν τους 45, έναντι των 600 περίπου ελεγκτών εναερίου κυκλοφορίας της ΥΠΑ.

Όπως δε προεξοφλείται από δικηγόρους, ειδικούς περί το Εργατικό Δίκαιο, ακόμη και ένας στρατιωτικός ελεγκτής εναερίου κυκλοφορίας να προσέφευγε εναντίον των προηγούμενων ανισοτήτων, αυτές θα είχαν καταπέσει αυτομάτως, δημιουργώντας δεδικασμένο ισχύος και γιά όλους τους ΕΕΚ, με την ίδια ειδικότητα και συνθήκες ταυτόσημης απασχόλησης.

Γιά όσους κακόπιστους, δε, επιχειρείται να αμφισβητηθεί η εγκυρότητα μιάς τέτοιας πιστής καταγραφής, βάσει της οποίας θα βασισθεί η άρση της προηγούμενης μισθολογικής αδικίας, τα αντικειμενικά αρχεία/μητρώα των ΠΕΠ που τηρούνται σε όλα τα αεροδρόμια της ΠΑ καταγράφουν κάθε προσγείωση/απογείωση αεροσκάφους...

Τώρα που, υπό το φώς (...) της ανείπωτης σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, αναδείχθηκαν προβλήματα και παθογένειες ετών στη λειτουργία των συγκοινωνιών και μεταφορών ανά την Ελλάδα, είναι προφανές και επιβαλλόμενο η απαιτούμενη εγρήγορση να εκδηλωθεί σε όλο το φάσμα των συγκοινωνιών, συνεπώς και των αεροπορικών περιλαμβανομένων.

Ήδη, υπέπεσε στην αντίληψή μου ανακοίνωση της ΕΕΕΚΕ, την οποία έσπευσε να υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Μπαλάφας, εάν δεν απατώμαι), όπου μιλούν γιά «εντατικοποίηση» στην εργασία τους, υπαινισσόμενοι κινδύνους που εγκυμονούνται εξ αυτής. Διερωτώμαι, εάν και κατά πόσον μπορεί αυτό μπορεί να ευσταθεί, τουλάχιστον όσο το επικαλούνται, με ποιά πραγματικά μέτρα. Διερωτώμαι, επίσης, κατά πόσον οι ίδιοι συνδικαλιστές της ΕΕΕΚΕ θα ώφειλαν πρώτοι να θέσουν το θέμα της μισθολογικής αδικίας εις βάρος των συναδέλφων τους ελεγκτών εναερίου κυκλοφορίας από την ΠΑ στην ίδια και ενιαία υπηρεσία της ΥΠΑ.

Ουδεμία αμφιβολία έχω, ότι το θέμα δεν είναι ολωσδιόλου άγνωστο είς την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Αλλά, πέραν αυτού, η θεραπεία του προβλήματος, με την εξομοίωση των αποδοχών των ελεγκτών εναερίου κυκλοφορίας της ΠΑ που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ΥΠΑ, δεν θα απέβαινε ποτέ εις βάρος του Π/Υ του Κράτους, καθώς οι σχετικές πιστώσεις καλύπτονται από ανταποδοτικές εισροές προς την Ελλάδα από το Eurocontrol, γιά παρεχόμενες υπηρεσίες στην περιοχή ελέγχου πτήσεων που καλύπτεται από τη χώρα μας.

Επειδή, λοιπόν, η ελπίδα πρέπει να πεθαίνει τελευταία το θέμα χρήζει άμεσης θεραπείας άμεσα, πριν αρχίσει η τρέχουσα τουριστική περίοδος.

Το γνωρίζουν λοιπόν το θέμα σε ΥΠΑ και ΓΕΑ και προφανώς το εγνώριζε και ο παραιτηθείς προϊστάμενος της ΥΠΑ Υπουργός κ. Κώστας Καραμανλής. Θα έχει, βεβαίως, τη δυνατότητα να το πληροφορηθεί αναλυτικώς και ο διάδοχος του τελευταίου, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος, όπως εμφανίσθηκε στη χθεσινή του συνέντευξη, είναι αποφασισμένος να πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα, λειτουργώντας με ταχύτητα και κάθε δυνατή αποφασιστικότητα.

Διαπίστωση τέταρτη και τελευταία: Το υπάρχον πρόβλημα με τους στρατιωτικούς ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας της ΠΑ, στην υπηρεσία της ΥΠΑ, δεν μπορεί να παραπεμφθεί περισσότερο στις καλένδες. Η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, έρχεται να αναδείξει και να προσδώσει τη διάσταση του δέοντος γενέσθαι σε όλο το φάσμα των συγκοινωνιών στη χώρα.

Γένοιτο, λοιπόν!

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin