Δευτέρα, 08 Μαΐου 2023 20:11

Σύμη: 78η επέτειος παράδοσης των Στρατευμάτων Κατοχής Δωδεκανήσου στους Συμμάχους

Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν Δοξολογία, τρισάγιο στην μνήμη των Αθάνατων Ηρώων του Έθνους, κατάθεση Στεφάνου στο Ηρώο του νησιού και παρέλαση τμημάτων. Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν Δοξολογία, τρισάγιο στην μνήμη των Αθάνατων Ηρώων του Έθνους, κατάθεση Στεφάνου στο Ηρώο του νησιού και παρέλαση τμημάτων.

Την Δευτέρα 8 Μαΐου 2023 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρέστησαν στις εκδηλώσεις εορτασμού της 78ης Επετείου της 8ης Μαΐου 1945, ημέρα υπογραφής του πρωτοκόλλου παράδοσης των στρατευμάτων κατοχής Δωδεκανήσου στις συμμαχικές δυνάμεις, κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου Σύμης κ. Ελευθέριου Παπακαλοδούκα.

Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου υπέρτιμου και έξαρχου Νοτίου Αιγαίου Πελάγους κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄, τρισάγιο στην μνήμη των Αθάνατων Ηρώων του Έθνους, κατάθεση Στεφάνου στο Ηρώο του νησιού και παρέλαση τμημάτων.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύμης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης Σύμης μαζί με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και την κ. Αρτεμισία – Αικατερίνη Γεωργιάδου – Κυπραίου, σε εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο Σύμης για την αναγόρευσή του σε επίτιμο δημότη του νησιού, και τόνισε ότι η εξαιρετική τιμή που του αποδίδεται κατά πρώτο και κύριο λόγο αφορά στον ίδιο τον θεσμό του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, και ταυτόχρονα αντανακλά σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αναφέρθηκε στην ιστορία του ακριτικού νησιού της Σύμης και επισήμανε ότι το τολμηρό, ηρωικό και ελεύθερο πνεύμα των κατοίκων της καταγράφεται ήδη από τα Ομηρικά χρόνια και συνεχίζει στην Βυζαντινή περίοδο, στην Επανάσταση του 1821, στην περίοδο της Ιταλοκρατίας, έως τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον αγώνα ενάντια στις δυνάμεις κατοχής, όπου οι κάτοικοι του νησιού στάθηκαν στο πλευρό των ανδρών του Ιερού Λόχου, με σκοπό την ενσωμάτωσή του μαζί με τα Δωδεκάνησα στην Μητέρα Ελλάδα.

Τόνισε ότι για την απελευθέρωση της Σύμης και των Δωδεκανήσων, οι αγώνες και η αυτοθυσία των κατοίκων του νησιού αποτέλεσαν την τρανή απόδειξη ότι τίποτα δεν χαρίστηκε γι’ αυτή την ελευθερία. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο γεγονός ότι οι αγώνες αυτοί αποτελούν παράδειγμα και ιστορική παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές, ώστε η Πατρίδα να παραμείνει ελεύθερη εις το διηνεκές. Διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν τους εγγυητές της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Χώρας μας, έναντι οποιωνδήποτε εξωτερικών κινδύνων, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και καθιστώντας μας επίφοβο αντίπαλο για όσους μας προσδιορίζουν κατ’ αυτό τον τρόπο.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ευχήθηκε καλή δύναμη στο έργο του Δημάρχου και του Δημοτικού συμβουλίου επ’ ωφελεία των δημοτών και της Πατρίδας μας, και τους ευχαρίστησε για μία ακόμα φορά για την εξαιρετική τιμή που του αποδόθηκε.

Στην συνέχεια, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μετέβησαν στην Κανονιοφόρο «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» που βρίσκονταν ελλιμενισμένη στο λιμάνι της Σύμης, και συναντήθηκαν με το προσωπικό αυτής.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ απευθυνόμενος στον κυβερνήτη και στο πλήρωμα της Κανονιοφόρου, τους ευχαρίστησε για τις προσπάθειες που καταβάλλουν και έδωσε περαιτέρω κατευθύνσεις για συνεχή επαγρύπνηση και ετοιμότητα στο πλαίσιο εκτέλεσης της αποστολής τους.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin