Σάββατο, 13 Μαΐου 2023 21:28

SPIKE NLOS: Η κίνηση ματ στην ελληνοτουρκική σκακιέρα!

Το Spike NLOS (aka Tamuz) είναι ένας κατευθυνόμενος αντιαρματικός πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς (ATGM) κατασκευασμένος από την Ισραηλινή “Rafael Advanced Defense Systems” που χρησιμοποιείται από ένα ευρύ φάσμα πλατφορμών εκτόξευσης. Το Spike NLOS (aka Tamuz) είναι ένας κατευθυνόμενος αντιαρματικός πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς (ATGM) κατασκευασμένος από την Ισραηλινή “Rafael Advanced Defense Systems” που χρησιμοποιείται από ένα ευρύ φάσμα πλατφορμών εκτόξευσης.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κεφάλας.

Επικρατεί ενθουσιασμός τον τελευταίο καιρό γύρω από την αγορά των πυραύλων SPIKE NLOS από το Ισραήλ και λογικό, αλλά γιατί τόσος θόρυβος;

Το Spike NLOS (aka Tamuz) είναι ένας κατευθυνόμενος αντιαρματικός πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς (ATGM) κατασκευασμένος από την Ισραηλινή “Rafael Advanced Defense Systems” που χρησιμοποιείται από ένα ευρύ φάσμα πλατφορμών εκτόξευσης, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων, ελαφρών οχημάτων, ακόμη και σκαφών. Το NLOS είναι η συντομογραφία του “Non-Line-Of-Sight”, και αφορά στην εμβέλεια “πέραν ορίζοντα” του Spike NLOS και στις δυνατότητες έμμεσης επίθεσης που διαθέτει.

Η ανάπτυξη του ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’70 και επηρεάστηκε έντονα από την εμπειρία του IDF με τα ATGM κατά τη διάρκεια του πολέμου του Γιομ Κιπούρ που ανέδειξε την ανάγκη για ένα ΑΤ με μεγαλύτερη εμβέλεια και επιδόσεις. Υπάρχουν συνολικά 6 εκδόσεις του πυραύλου με το πιο πρόσφατο να είναι το Mk.6.

Η καθοδήγηση του πυραύλου γίνεται από κάμερα στο ρύγχος και συνδέεται με την πλατφόρμα εκτόξευσης μέσω ενός καλωδίου οπτικών ινών μέχρι τα πρώτα 8 χλμ, ενώ μετά συνεχίζει ασύρματα. Διαθέτει ικανότητα υπέρυθρης απεικόνισης, η οποία ανιχνεύει τη θερμική ‘υπογραφή” οχημάτων, πεζικού, ελικοπτέρων κλπ.

Έτσι, μπορούν να εξαπολυθούν γενικά προς την περιοχή του στόχου, χωρίς να χρειάζονται ακριβείς πληροφορίες και όταν φτάσουν εκεί μπορούν να ερευνήσουν με τις κάμερες τους, να εντοπίσουν στόχους και οι χειριστές να τους κατευθύνουν εναντίον τους με ακρίβεια σημείου.
Η πρόωση παρέχεται από έναν κινητήρα πυραύλων στερεού καυσίμου, αν και λίγες άλλες πληροφορίες είναι γνωστές, παρ’ όλα αυτά – λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό βεληνεκές του – πιθανολογείται η ύπαρξη κινητήρα δυο σταδίων..

Η κύρια κεφαλή του Spike NLOS είναι μια κεφαλή HEAT, η οποία φέρεται (σύμφωνα με πληροφορίες) να μπορεί να διαπεράσει τουλάχιστον 700 mm χαλύβδινης θωράκισης. Αυτό είναι αρκετό ώστε να διεισδύσει στη θωράκιση σχεδόν κάθε τεθωρακισμένου οχήματος σε υπηρεσία. Δεν είναι σαφές εάν αυτή η κεφαλή είναι εξοπλισμένη με πρόδρομη γόμωση αλλά είναι πιθανό τα πρόσφατα μοντέλα να έχουν αυτό το χαρακτηριστικό. Άλλες κεφαλές που χρησιμοποιεί ειναι η PBF (Penetration-Blast-Fragmentat ion )και η HE-FRAG (High Explosive – Fragmentation).

Το Spike NLOS έχει χρησιμοποιηθεί σε κάθε Ισραηλινή σύγκρουση από τον πόλεμο του Λιβάνου το 1982, αν και λόγω του πέπλου μυστικότητας που το περιβάλλει δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για την απόδοση του. Ωστόσο πρόσφατα, οι Spike NLOS της IDF έπληξαν επιτυχώς τα συριακά αντιαεροπορικά οχήματα Pantsir S1 στα όρια την εμβέλειας τους με ότι αυτό συνεπάγεται για την απόδοσή και τις δυνατότητές τους.

Όσον αφορά την αγορά τους από την Ελλάδα να τονίσω ότι πρόκειται για κίνηση ματ εναντίον οποιουδήποτε αμφισβητεί την εθνική μας κυριαρχία, θέτουν νέα δεδομένα μια και με το σωστό επιχειρησιακό σχεδιασμό και χρήση μπορούν να κάνουν το Αιγαίο (και όχι μόνο) ζώνη A2/AD (anti-access/area denial) για τους Τούρκους και εισάγουν τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε μια νέα εποχή.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Μαΐου 2023 21:37