Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2023 18:01

Τελετές παράδοσης – παραλαβής της SEDM και SEEBRIG

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, συνοδευόμενος από τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχο κ. Φραγκίσκο Λελούδα ΠΝ, παρέστη στις τελετές που πραγματοποιήθηκαν στο Κουμάνοβο των Σκοπίων. Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, συνοδευόμενος από τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχο κ. Φραγκίσκο Λελούδα ΠΝ, παρέστη στις τελετές που πραγματοποιήθηκαν στο Κουμάνοβο των Σκοπίων.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, συνοδευόμενος από τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχο κ. Φραγκίσκο Λελούδα ΠΝ, παρέστη στις τελετές που πραγματοποιήθηκαν στο Κουμάνοβο των Σκοπίων και αφορούσαν στην παράδοση – παραλαβή της Προεδρίας της Πολιτικοστρατιωτικής Επιτροπής της Αμυντικής Υπουργικής Διαδικασίας των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης Politico - Military Steering Committee (PMSC – SEDM/CC), από τη Βουλγαρία στη Ρουμανία, καθώς και της Διοίκησης της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης South–Eastern Europe Brigade (SEEBRIG), από την Ελλάδα στην Αλβανία.

Στην τελετή παρέστησαν, ο Υφυπουργός Άμυνας των Σκοπίων καθώς και οι Υφυπουργοί Άμυνας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Σερβίας, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Άμυνας της Αλβανίας, η Πρέσβης της Ελλάδας στα Σκόπια κ. Σοφία Φιλιππίδου, εκπρόσωποι Διπλωματικών Αποστολών, Ακόλουθοι Άμυνας και Στρατιωτικές Αντιπροσωπείες των κρατών-μελών της SEDM.

Στο περιθώριο των τελετών, ο κ. Κεφαλογιάννης είχε συναντήσεις με ομολόγους του των συμμετεχουσών χωρών και αντάλλαξαν απόψεις επί διμερών θεμάτων, με έμφαση σε ζητήματα αμυντικής συνεργασίας.

Μετά το πέρας των τελετών, ο κ. Υφυπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με χαρά συμμετείχα σήμερα, μαζί με συναδέλφους Υφυπουργούς Άμυνας και εκπροσώπους των κρατών της περιοχής, στις τελετές αλλαγής Διοικήσεως της Αμυντικής Υπουργικής Διαδικασίας και της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας Νοτιονανατολικής Ευρώπης. Δύο πρωτοβουλιών που προωθούν τη συνεργασία μεταξύ των κρατών της περιοχής στον αμυντικό τομέα, ενισχύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα και αμβλύνουν τα διλήμματα ασφαλείας που για πολλές δεκαετίες απασχολούσαν τους λαούς μας. Ιδιαίτερη, δε, τιμή αποτελεί για την Ελλάδα το γεγονός ότι Έλληνες Ανώτατοι Αξιωματικοί άσκησαν τη διοίκηση της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας τα τρία τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας σημαντικό έργο και συμβάλλοντας στην ενίσχυση της συνεργασίας με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου για την προώθηση της σταθερότητας στη περιοχή.

Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών που προωθούν την περιφερειακή συνεργασία και ασφάλεια, ενώ στηρίζει διαχρονικά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής, ενθαρρύνοντας τις προσπάθειες εκπλήρωσης των απαιτούμενων, προς τούτο, προϋποθέσεων.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον απερχόμενο Έλληνα Διοικητή της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας, Ταξίαρχο κ. Ευάγγελο Μητρούτσικο, για τις αξιέπαινες προσπάθειές του να αναβαθμίσει τον ρόλο της Ταξιαρχίας.»

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin