Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023 01:23

Πρόκληση Ερντογάν: Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος

O Τούρκος Πρόεδρος συναντάται σήμερα στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 18:00 ώρα Ελλάδας. O Τούρκος Πρόεδρος συναντάται σήμερα στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 18:00 ώρα Ελλάδας.

Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα γίνει «μια κυρίαρχη περιοχή ειρήνης και σταθερότητας μόνο αν τα δικαιώματα και το δίκαιο όλων των μερών γίνουν σεβαστά». Γι’ αυτό, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και να αναπτύξει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με αυτήν».

Απάντηση Γεραπετρίτη στις δηλώσεις Ερντογάν

Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας στις δηλώσεις Ερντογάν, η οποία ήρθε δια στόματος του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών. Ειδικότερα, μιλώντας σε εκπροσώπων ελληνοαμερικανικών οργανισμών στη Νέα Υόρκη, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως «τα σχέδια για λύση δύο κρατών είναι εκτός συζήτησης».

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

O Τούρκος Πρόεδρος συναντάται σήμερα στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 18:00 ώρα Ελλάδας. Στόχος της συνάντησης είναι να δοθεί ένα θετικό μήνυμα από τους δύο ηγέτες ώστε να συνεχιστεί η περίοδος μη έντασης στις διμερείς σχέσεις, καθώς και να δοθεί η εξουσιοδότηση για τις πολιτικές διαβουλεύσεις που θα διερευνήσουν το κατά πόσο μπορεί να υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών για το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν προηγήθηκε την Τρίτη προπαρασκευαστική συνάντηση ανάμεσα στους κ. Γεραπετρίτη και Φιντάν σκοπός της οποίας ήταν να δοθεί ένα θετικό κλίμα και να σκιαγραφηθεί το πλαίσιο μιας κανονικότητας.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin