Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2022
Write on Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2022 Κατηγορία ΛΕΦΕΔ

Η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ) – Παράρτημα Ηρακλείου βραβεύτηκε από την Περιφέρεια Κρήτης για την προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο, στο πλαίσιο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε με θέμα: «Πρόγραμμα Ελάττωσης Σεισμικού Κινδύνου και Λήψη Μέτρων Προστασίας Σεισμικών Φαινομένων στην Περιφέρεια Κρήτης».

Την ημερίδα διοργάνωσαν η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης με σκοπό τη σωστή προετοιμασία και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην Περιφέρεια Κρήτης για να μπορούν να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικότητα και επιτυχία τα προβλήματα που προκαλούνται από έντονη σεισμική δραστηριότητα.

CRE04162

Στην ημερίδα συμμετείχαν, ο κος Φοίβος Θεοδώρου Γενικός Διευθυντής Συντονισμού του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Π. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών κος Ευθύμιος Λέκκας, ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών κος Άκης Τσελέντης, ο κος Χαράλαμπος Φασουλάς Έφορος Γεωλογικών Συλλόγων Μ.Φ.Ι.Κ ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Κρήτης , από τη Δημοκρατία της Κύπρου ο κος Παναγιώτης Λιασίδης Τμηματάρχης Α’ Πολιτικής Άμυνας Κύπρου, ο κος Λεονταράκης Γιάννης Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Π.Κ., ο κος Επιτροπάκης Σπυρίδων Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Κ. Msc Κοινωνικής Εργασίας, η κυρία Πλουμίδη Ελένη Διευθύντρια Πολιτικής Προστασίας Π.Κ., ο κος Παραβολιδάκης Εμμανουήλ Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας, η κυρία Ερμιόνη Γιαλύτη Γεωλόγος- Γεωτεχνικός  Msc – Ειδική Σύμβουλος Περιφερειάρχη και ο Διοικητής της 3ης Ε.Μ.Α.Κ. Αντιπύραρχος  Σταύρος Καλογιαννάκης.

CRE04160

Το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων θεσμικών εκπροσώπων και υπηρεσιών εισέπραξαν κατά την βράβευση τους από την Περιφέρεια οι 50 εθελοντικοί φορείς και ιδιώτες που έτρεξαν από την πρώτη στιγμή του σεισμού στο Αρκαλοχώρι να προσφέρουν βοήθεια στους συνανθρώπους που είχαν ανάγκη. Καλωσορίζοντας τους εθελοντές η Εντεταλμένη Περιφερειακή σύμβουλος διασύνδεσης της Περιφέρειας με εθελοντικές οργανώσεις Γεωργία Μηλάκη, ανέφερε, ότι «στην Περιφέρεια Κρήτης ο εθελοντής συμμετέχει στον σχεδιασμό, την οργάνωση και την κοινωνική ετοιμότητα. Και προς αυτή την κατεύθυνση συντονίζουμε τις δράσεις και τον σχεδιασμό μας καθημερινά, και στην πράξη μέσα απ’ τις μεγάλες ή μικρές κρίσεις και καταστροφές». Η κα Μηλάκη παράλληλα ευχαρίστησε όλους, προσθέτοντας: «Με τη σημερινή συμβολική βράβευση ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές που κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο. Για την αφοσίωση στο ηθικό καθήκον της προσφοράς, καθημερινά και σιωπηλά. Τους ευχαριστούμε εκ μέρους κάθε ενός των πολιτών της Κρήτης».

 

CRE04164

20220225 145003

Οι δράσεις της ΛΕΦΕΔ Ηρακλείου, στον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021

Η ΛΕΦΕΔ Ηρακλείου, λίγο μετά την εκδήλωση του μεγάλου σεισμού βρέθηκε στο επίκεντρο της καταστροφής, στο Αρκαλοχώρι. Συμμετείχε στην πρώτη έκτακτη συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Σωμάτων Ασφαλείας - Πολιτικής Προστασίας – Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Εθελοντών) ενώ στη συνέχεια οι Έφεδροι βρέθηκαν στο χώρο όπου στήθηκε τις επόμενες ημέρες ο καταυλισμός για την φιλοξενία των σεισμοπλήκτων.

20210927 122217

Τις επόμενες ημέρες (νύχτες για την ακρίβεια...) μέλη της ΛΕΦΕΔ Ηρακλείου, μετά από συνεννόηση με την Ελληνική Αστυνομία πραγματοποίησαν περιπολίες στο χωριό Χουμέρι το οποίο είχε υποστεί τεράστιες καταστροφές, προκειμένου να βρεθούν στο πλευρό των κατοίκων αλλά και να επιτηρούν την περιοχή και τα σπίτια, προκειμένου να αποτραπούν τυχόν παράνομες ενέργειες (πλιάτσικο κλπ).

20210929 000116

20210928 234757

20211003 014108

20211003 001841

20210929 050440

Πρωτοπόρες δράσεις από την Περιφέρεια Κρήτης

Από τους διακεκριμένους ομιλητές και επιστήμονες που συμμετείχαν στην ημερίδα, αναδείχθηκαν θέματα που σχετίζονται με την έντονη σεισμικότητα του νησιού και τους τρόπους διαχείρισης, βάσει των ειδικά προσαρμοσμένων επιχειρησιακών σχεδίων διάσωσης.

Στη διάρκεια της ημερίδας, αναπτύχθηκαν δράσεις της Περιφέρειας οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι πρωτοπόρες. Αναδείχθηκε ότι κάθε βιώσιμη και αποτελεσματική στρατηγική μείωσης των καταστροφών οφείλει να είναι προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι καινοτόμες εφαρμογές που έχει αναπτύξει η Περιφέρεια Κρήτης για την πρόληψη, προετοιμασία και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στα συστήματα έγκαιρης ενημέρωσης σε καταστάσεις κινδύνου, αλλά και αποτίμησης των πληγεισών περιοχών, εφαρμογές στις οποίες η Περιφέρεια Κρήτης, πρωτοπορεί.

Παρουσιάστηκαν οι δράσεις της Πολιτικής προστασίας, καθώς και οι σύγχρονες υποδομές που έχουν αναπτυχθεί, για την εξυπηρέτηση πολιτών και φορέων, αλλά και για την υλοποίηση του Στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας, μέσω της προτεραιοποίησης των αναγκών και της λήψης των βέλτιστων αποφάσεων. Προκειμένου για την μέγιστη αξιοποίηση των συστημάτων αυτών, πρέπει να υπάρχει συνεχής και επιτυχημένη συνεργασία ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς και σε ευαισθητοποιημένους και ενεργούς πολίτες.

CRE04154

Γ. Λεονταράκης: Θωρακίζουμε το νησί

«Ήταν μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση της Περιφέρειας Κρήτης, συνεργάστηκαν άψογα οι Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας και Κοινωνικής Μέριμνας και σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, φορείς, σώματα ασφαλείας, είχαμε ένα θετικό αποτέλεσμα», επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Λεονταράκης, ο οποίος και καλωσόρισε εκ μέρους του Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη, όλους τους παριστάμενους ομιλητές, εθελοντές, ανέφερε για τα αποτελέσματα της ημερίδας: «Αυτό που αναδείξαμε κι έχουμε ως στόχο είναι να θωρακίσουμε ακόμα περισσότερο το νησί. Έχει μπει μια στοχοθέτηση σε ότι αφορά την παρακολούθηση των σεισμικών ρηγμάτων σε όλη την Περιφέρεια Κρήτης, ένα παρά πολύ σοβαρό ερευνητικό πρόγραμμα που θα μας βοηθήσει στο κομμάτι της πρόληψης».