Γράφει ο Κωνσταντίνος Κεφάλας.
Στις 11 Μαΐου 2023 στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2023, υπογράφηκε η νέα σύμβαση μεταξύ της MBDA και της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων που αφορά στην Αναβάθμιση Μέσης Ζωής (MLR) των υποστρατηγικών πυραύλων τύπου SCALP EG της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ο SCALP EG ("Système de Croisière Autonome à Longue Portée – Emploi Général") είναι ένας προηγμένος, πύραυλος cruise υποστρατηγικού πλήγματος, που κατασκευάζεται από τη γαλλική MBDA Systems κυρίως για τις ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας. Προέρχεται από τον πύραυλο κατά αεροδιαδρόμων Apache της MBDA Systems.
Είναι ιδανικός για επιθέσεις σε στατικούς στόχους υψηλής άξιας (γέφυρες, αεροπορικές βάσεις, εγκαταστάσεις ραντάρ, κόμβοι επικοινωνιών, λιμενικές εγκαταστάσεις, αποθήκες κ.λπ.). Μπορεί να ‘’κλειδώσει’’ τους στόχους με ακρίβεια σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας. Το μεγάλο βεληνεκές και το χαμηλό ύψος πτήσεως σε συνδυασμό με την υποηχητική ταχύτητα καθιστούν το SCALP δύσκολο στην ανίχνευση.
Είναι, επίσης, σε υπηρεσία με τις αεροπορικές δυνάμεις της Αιγύπτου, της Ινδίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). Αναφέρεται ως Black Shaheen (έκδοση μειωμένων δυνατοτήτων) στην υπηρεσία της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΑΕ.
Μπορεί να αναρτηθεί σε αεροσκάφη Tornado GR4, Tornado IDS, Saab Gripen, Mirage 2000, Rafale, Eurofighter Typhoon και F-35 Joint Strike Fighter (JSF). Τον Μάρτιο του 2021, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από το Eurofighter Typhoon της Βασιλικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου για πρώτη φορά σε επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.
Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (MoD) υπέγραψε σύμβαση 1,13 δισεκατομμυρίων ευρώ με την MBDA Systems για την ανάπτυξη και παραγωγή του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow το 1997. Το πρόγραμμα προοριζόταν να καλύψει την απαίτηση για συμβατικά οπλισμένους πυραύλους stand-off (CASOM) της Βασιλικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου (RAF).
Η γαλλική διεύθυνση Générale de l'Armement (DGA) ανέθεσε σύμβαση ανάπτυξης και παραγωγής στην MBDA Systems τον Δεκέμβριο του 1997. Η γαλλική έκδοση, γνωστή ως SCALP EG, προορίζεται για τα αεροσκάφη Mirage 2000 και Rafale.
Τον Οκτώβριο του 1999, η Ιταλία έδωσε παραγγελία για χρήση στα Τornado της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Την ίδια χρονιά, τα ΗΑΕ ανέθεσαν σύμβαση στην MBDA System για τον στόλο Mirage 2000-9.
Η ελληνική κυβέρνηση ανέθεσε σύμβαση τον Αύγουστο του 2000 για τον εξοπλισμό των μαχητικών Mirage 2000-5 Mk2 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ενώ ακολούθησε άλλη μια μια παραγγελία τον Δεκέμβριο του 2003.
H πρώτη επιχειρησιακή εκτόξευση ήταν από ένα Tornado GR4 της RAF κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Telic το 2003. Ο πύραυλος SCALP τέθηκε σε υπηρεσία με τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία το 2004. Ο πύραυλος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τη Γαλλία τον Μάρτιο του 2011.
Τον Φεβρουάριο του 2017, η MBDA ηγήθηκε της ανακαίνισης μέσης διάρκειας ζωής των Storm Shadow / SCALP EG για το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας.
Είναι εξοπλισμένο με τεχνολογία fire-and-forget και πλήρως αυτόνομη καθοδήγηση. Έχει μήκος 5,1 μέτρα, άνοιγμα φτερών 3 μέτρα και διάμετρο 0,48 μέτρα. Ζυγίζει 1.300 κιλά και έχει αυτονομία σύμφωνα με πληροφορίες περί τα 560 χλμ.
Ο SCALP έχει σχεδιαστεί για να διεισδύει βαθιά μέσα στο εχθρικό έδαφος και να πλήττει τους στόχους, χρησιμοποιώντας το υψηλής ακρίβειας σύστημα πλοήγησης που διαθέτει. Αυτό περιλαμβάνει αδρανειακή πλοήγηση (INS), παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης (GPS) και πλοήγηση αναφοράς εδάφους(TERPROM) για καλύτερο έλεγχο της διαδρομής και ακριβές χτύπημα στόχου. Ο πύραυλος είναι εφοδιασμένος με παθητικό ανιχνευτή υπέρυθρης απεικόνισης.
Είναι προγραμματισμένος με κάθε λεπτομέρεια του στόχου και της διαδρομής που πρέπει να ακολουθηθεί για να φτάσει στον στόχο πριν από την εκτόξευσή του. Μόλις απελευθερωθεί από το αεροσκάφος, ο πύραυλος ακολουθεί μια προ-προγραμματισμένη διαδρομή σε χαμηλό επίπεδο με τη βοήθεια συνεχών ενημερώσεων από το ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης (ψηφιακό TERPROM ,GPS και INS). Στην τερματική φάση της πτήσεως προς το στόχο ο πύραυλος ανεβαίνει σε μεσαίο υψόμετρο, αποδεσμεύοντας το ριναίο κάλυμμα για να επιτρέψει την λειτουργία του αισθητήρα IIR (Passive Imaging Infra-Red) στη συνέχεια προσπαθεί να εντοπίσει το στόχο του με βάση τις πληροφορίες στόχευσης (DSMAC). Αν δεν μπορεί, και υπάρχει υψηλός κίνδυνος παράπλευρων απωλειών, ο πύραυλος είναι ικανός να πετάξει σε προκαθορισμένο σημείο πρόσκρουσης.
Είναι εξοπλισμένος με κεφαλή BROACH (Bomb Royal Ordnance Augmented Charge) για μέγιστη απόδοση έναντι θωρακισμένων στόχων. Κατά την πρόσκρουση στο στόχο, η κεφαλή Broach ενεργοποιεί ένα πρόδρομο φορτίο σχεδιασμένο να διαπερνά τα τοιχώματα του στόχου, και οποιαδήποτε εδαφοκάλυψη, ώστε η κεφαλή διείσδυσης να εισχωρήσει στο εσωτερικό του στόχου και μετά από μια προεπιλέξιμη καθυστέρηση να πυροδοτηθεί με συντριπτικά αποτελέσματα.
Ο πύραυλος Storm Shadow είναι εξοπλισμένος με ένα σύστημα πρόωσης Turbomeca Microturbo TRI 60-30 turbojet, το οποίο μπορεί να παράγει ώση 5,4 kN.
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin