Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019
Write on Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανοιχτή εκπαιδευτική ημερίδα για την προστασία από φυσικές καταστροφές πραγματοποιεί στο Ηράκλειο, την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, στο πλαίσιο του προγράμματος “Act to Protect” .

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης» στο κτήριο Ανδρόγεω και ώρες 10.00 – 14.00, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους τους πολίτες, που επιθυμούν να ενημερωθούν για τους σωστούς τρόπους πρόληψης, διαχείρισης μίας έκτακτης ανάγκης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων μετά από μία φυσική καταστροφή, όπως η πυρκαγιά, ο σεισμός και η πλημμύρα. Συγχρόνως, θα υπάρχει θεματική ενότητα με οδηγίες για την παροχή Πρώτων Βοηθειών σε περιπτώσεις τραυματισμού.

Στόχος της εκπαιδευτικής αυτής δράσης είναι η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών στον τομέα της πρόληψης, προκειμένου να μειωθούν στο μέτρο του δυνατού οι ανθρωπογενείς καταστροφές που συχνά πλήττουν την χώρα μας.

Την ημερίδα υποστηρίζει, εκτός από την Παπαστράτος, ο Δήμος Ηρακλείου και η Aegean, μεγάλος χορηγός και επίσημος αερομεταφορέας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα “Act to Protect

Το“Act to Protect” είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιείται από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης με την ευγενική υποστήριξη της Παπαστράτος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την διεξαγωγή 25 ενημερωτικών ανοιχτών ημερίδων, ενώ η διάρκειά του είναι επτά μήνες, με έναρξη τον Μάιο.

Από τον Μάιο του 2019 η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και η Παπαστράτος «ταξιδεύουν» σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, με πρώτο σταθμό τα Νέα Μουδανιά της Χαλκιδικής και τελευταίο σταθμό κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος τη Σιθωνία Χαλκιδικής. Άλλες περιοχές στις οποίες θα υλοποιηθεί η εκπαιδευτική ημερίδα είναι η Θεσσαλονίκη (2 ημερίδες), η Αθήνα (5 ημερίδες), η Σάμος, η Χίος, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, η Κεφαλλονιά, η Χαλκίδα, το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Σπάρτη, η Καλαμάτα, το Ναύπλιο, η Κόρινθος, ο Πύργος και η Τρίπολη.

Οι ημερίδες είναι 4ωρες και εισηγητές είναι έμπειροι εκπαιδευτές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Write on Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019 Κατηγορία ΔΙΕΘΝΗ

Σε αύξηση του αριθμού των «τρομοκρατών που εξουδετερώθηκαν» στη βόρεια Συρία από τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού προχώρησε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας κάνοντας λόγο για 342 νεκρούς.

«Στόχος μας είναι να βάλουμε ένα τέλος στην ύπαρξη των τρομοκρατών - ιδίως σε Ισλαμικό Κράτος, PKK/PYD-YPG - ανατολικά του Ευφράτη και να εγκαταστήσουμε μια ζώνη ειρήνης για να διασφαλίσουμε ότι οι Σύροι αδελφοί μας θα επιστρέψουν στα σπίτια τους» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ μετά από συνάντηση με τον αρχηγό του τουρκικού ΓΕΕΘΑ και των αρχηγών στρατού, αεροπορίας και ναυτικού.

Την ίδια ώρα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία, κάλεσε την Άγκυρα να δράσει «με αυτοσυγκράτηση» κατά την επιχείρηση που διεξάγει εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία.

«Αν και η Τουρκία έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά της, αναμένουμε από αυτή να ενεργήσει με αυτοσυγκράτηση», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Τον ενημέρωσα για τις σοβαρές μου ανησυχίες αναφορικά με την επιχείρηση αυτή και για τους κινδύνους περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής» πρόσθεσε. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε επίσης ότι «δεν θα πρέπει να κινδυνεύσουν» οι πρόοδοι που έχουν καταγραφεί στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. «Οι μαχητές του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) δεν πρέπει να καταφέρουν να αποδράσουν», υπογράμμισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι αναμένει από τους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ να σταθούν στο πλευρό της στην εν εξελίξει «νόμιμη», όπως τη χαρακτήρισε, επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία. «Το να αναμένουμε από τους συμμάχους μας να επιδείξουν αλληλεγγύη είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα», εξήγησε. «Δεν αρκεί να λέτε: "Κατανοούμε τις νόμινες ανησυχίες σας". Θέλουμε να δούμε ξεκάθαρη αλληλεγγύη», υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019 Κατηγορία ΕΠΙ ΣΚΟΠΟΝ

Γράφει ο Νικόλαος Παούνης

Γεγονότα καθοριστικής σημασίας για την ημερήσια ενημέρωση των πολιτών, αφορούν οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας σε συνδυασμό με τις αμφισβητήσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, στη διάρκεια των οποίων εμπλέκονται στοιχεία «σκληρής ισχύος», δημιουργεί πληθώρα δεδομένων στην ανάλυση των διμερών σχέσεων, καθώς οι δυο «συμμαχικές χώρες» (στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ), έφτασαν ουκ ολίγες φορές στα πρόθυρα ένοπλης σύρραξης.

Στην παρούσα έρευνα, αναφερόμαστε στην ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως θα διαμορφώνεται τα έτη 2019-2020, και απαντούμε στο ερώτημα κατά πόσο η αγορά ενός οπλικού συστήματος (εν προκειμένω των πυραύλων S-400), δύναται να επηρεάσει την υφιστάμενη ισορροπία δυνάμεων, αλλά και τις διακρατικές σχέσεις συλλήβδην.

Μπορείτε να διαβάσετε το Κείμενο Εργασίας, εδώ.

Ο Νικόλαος Παούνης είναι διεθνολόγος, ερευνητής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και στο Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων (ΕΚΕΟ)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχου (Ι) Γεώργιου Μπλιούμη, η ορκωμοσία των νέων Ικάρων, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι.

Συνολικά ορκίστηκαν 58 Ίκαροι, από τους οποίους 45 από την Ελλάδα, 9 από την Κύπρο, 2 από το Μαυροβούνιο και 2 από την Ιορδανία.

Στην τελετή παραβρέθηκαν Ανώτατοι Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, οι Διοικητές των παραγωγικών Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και συγγενείς και φίλοι των νέων Ικάρων.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

 

 
Write on Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιμέλεια: Γιώργος Λαμπράκης

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 επισκέφθηκαν την Κρήτη, 27 μέλη του Συνδέσμου Argyll and Sutherland Highlanders Regimental Association.

Σκωτσέζοι διαφόρων ηλικιών με τα διακριτικά του ηρωικού Συντάγματος, πάνω στις μπλούζες ή τα καπέλα τους, βρέθηκαν στο νησί προκειμένου να αποδώσουν τιμές στο 1ο Τάγμα Argyll and Sutherland Highlanders το οποίο πολέμησε κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης, στον τομέα Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, το 1ο Τάγμα είχε αποβιβαστεί στον κόλπο της Μεσαράς και από εκεί κατευθύνθηκε προς τον τομέα Ηρακλείου όπου έλαβε μέρος στην άμυνα εναντίον των αλεξιπτωτιστών, κυρίως στον νότιο ανατολικό τομέα. Την νύκτα της 28ης/29η Μαΐου 1941, μετά την διαταγή οπισθοχωρήσεως, επιβιβάσθηκαν από το λιμάνι του Ηρακλείου σε πλοία του πολεμικού ναυτικού και αναχώρησαν μαζί με άλλες μονάδες για την Αλεξάνδρεια.

high2 2

Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα της επισκέψεως τους περιλάμβανε το αεροδρόμιο του Μάλεμε, τον Ταυρωνίτη, το Γαλατά, τις φυλακές Αγιάς, τα Σφακιά, το Συμμαχικό Νεκροταφείο στη Σούδα, το Ρέθυμνο, τον κόλπο της Μεσσαράς κ.α.

Στις 1 Οκτωβρίου κατέθεσαν στέφανο στο Μνημείο Μάχης της Κρήτης στην πόλη του Ηρακλείου.

Στις 2 Οκτωβρίου επισκέφθηκαν την έκθεση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, όπου ξεναγήθηκαν από τον Επιστημονικό Συνεργάτη του Μουσείου, Κωστή Μαμαλάκη. Εκεί ο συλλέκτης και επιμελητής της εκθέσεως του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με την λήξη της ξενάγησης τους επιφύλασσε μία έκπληξη.

high4 2

Τους παρουσίασε δύο αντικείμενα που ανήκαν σε άνδρες του 1ου Τάγματος Argyll and Sutherland Highlanders τα οποία βρέθηκαν στο νησί εβδομήντα χρόνια μετά τη μάχη.

high5

Ένα ξιφίδιο το οποίο έφεραν στερεωμένο στην κάλτσα και ένα kilt (η σκωτσέζικη φούστα με τα διακριτικά χρώματα του Συντάγματος) το οποίο στην εσωτερική πλευρά φέρει την σφραγίδα της μονάδας και Γραφείου Πολέμου (War Department).

high4 1

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter