Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, συνοδευόμενος από τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχο κ. Φραγκίσκο Λελούδα ΠΝ, παρέστη στις τελετές που πραγματοποιήθηκαν στο Κουμάνοβο των Σκοπίων και αφορούσαν στην παράδοση – παραλαβή της Προεδρίας της Πολιτικοστρατιωτικής Επιτροπής της Αμυντικής Υπουργικής Διαδικασίας των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης Politico - Military Steering Committee (PMSC – SEDM/CC), από τη Βουλγαρία στη Ρουμανία, καθώς και της Διοίκησης της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης South–Eastern Europe Brigade (SEEBRIG), από την Ελλάδα στην Αλβανία.
Στην τελετή παρέστησαν, ο Υφυπουργός Άμυνας των Σκοπίων καθώς και οι Υφυπουργοί Άμυνας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Σερβίας, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Άμυνας της Αλβανίας, η Πρέσβης της Ελλάδας στα Σκόπια κ. Σοφία Φιλιππίδου, εκπρόσωποι Διπλωματικών Αποστολών, Ακόλουθοι Άμυνας και Στρατιωτικές Αντιπροσωπείες των κρατών-μελών της SEDM.
Στο περιθώριο των τελετών, ο κ. Κεφαλογιάννης είχε συναντήσεις με ομολόγους του των συμμετεχουσών χωρών και αντάλλαξαν απόψεις επί διμερών θεμάτων, με έμφαση σε ζητήματα αμυντικής συνεργασίας.
Μετά το πέρας των τελετών, ο κ. Υφυπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Με χαρά συμμετείχα σήμερα, μαζί με συναδέλφους Υφυπουργούς Άμυνας και εκπροσώπους των κρατών της περιοχής, στις τελετές αλλαγής Διοικήσεως της Αμυντικής Υπουργικής Διαδικασίας και της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας Νοτιονανατολικής Ευρώπης. Δύο πρωτοβουλιών που προωθούν τη συνεργασία μεταξύ των κρατών της περιοχής στον αμυντικό τομέα, ενισχύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα και αμβλύνουν τα διλήμματα ασφαλείας που για πολλές δεκαετίες απασχολούσαν τους λαούς μας. Ιδιαίτερη, δε, τιμή αποτελεί για την Ελλάδα το γεγονός ότι Έλληνες Ανώτατοι Αξιωματικοί άσκησαν τη διοίκηση της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας τα τρία τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας σημαντικό έργο και συμβάλλοντας στην ενίσχυση της συνεργασίας με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου για την προώθηση της σταθερότητας στη περιοχή.
Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών που προωθούν την περιφερειακή συνεργασία και ασφάλεια, ενώ στηρίζει διαχρονικά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής, ενθαρρύνοντας τις προσπάθειες εκπλήρωσης των απαιτούμενων, προς τούτο, προϋποθέσεων.
Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον απερχόμενο Έλληνα Διοικητή της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας, Ταξίαρχο κ. Ευάγγελο Μητρούτσικο, για τις αξιέπαινες προσπάθειές του να αναβαθμίσει τον ρόλο της Ταξιαρχίας.»
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin
Με εγκύκλιο διαταγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καλούνται να καταταγούν στο Στρατό Ξηράς οι στρατεύσιμοι με την 2023 Ε΄/ΕΣΣΟ, από 18 μέχρι 22 Σεπτεμβρίου 2023, (ενώ από 11 μέχρι 13 Σεπτεμβρίου 2023 θα παρουσιασθούν όσοι κατά το παρελθόν έτυχαν αναβολής κατάταξης για λόγους υγείας), όπως παρακάτω:
α. Οι στρατεύσιμοι των κλάσεων 2000 έως και 2025 (έτη γέννησης 1979 έως και 2004), από όλους τους Νομούς που υπέχουν υποχρέωση στράτευσης και είναι κατηγοριών πρώτης έως τετάρτης (Ι/1 έως και Ι/4), πλήρους ή μειωμένης θητείας, ανεξάρτητα αν έχουν τελειώσει ή όχι τη βασική ή ειδική εκπαίδευση και οι λόγοι της υποχρέωσής τους για κατάταξη δημιουργήθηκαν στο διάστημα από 01 Μαΐου μέχρι 30 Ιουνίου 2023.
β. Οι στρατεύσιμοι των κλάσεων της παραγράφου 1α της παρούσας που έτυχαν αναβολής κατάταξης για λόγους υγείας και οι λόγοι της υποχρέωσής τους για κατάταξη δημιουργήθηκαν στο διάστημα από 01 Ιουλίου 2023 μέχρι 31 Αυγούστου 2023.
Οι καλούμενοι κατά την κατάταξή τους να έχουν μαζί τους οπωσδήποτε:
α. Το δελτίο της αστυνομικής τους ταυτότητας, το Σημείωμα Κατάταξης, το Ατομικό Βιβλιάριο Νοσηλείας τους, αποδεικτικό του Αριθμού Φορολογικού τους Μητρώου (ΑΦΜ), τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) καθώς και ακτινογραφία θώρακα, που θα συνοδεύεται από γνωμάτευση ακτινολόγου ή πνευμονολόγου ιατρού από οποιοδήποτε Δημόσιο ή Νομαρχιακό Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας ή Στρατιωτικό Νοσοκομείο ή αντίστοιχης ειδικότητας, ιδιώτη ιατρού της Χώρας.
β. Αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου ανίχνευσης (τεστ PCR) του κορωνοϊού COVID-19, το οποίο θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών, πριν από την ημέρα κατάταξής τους. Ο έλεγχος ανίχνευσης διενεργείται δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας, σε καθορισμένα περιφερειακά ιατρεία ή στα στρατιωτικά νοσοκομεία, με την επίδειξη του σημειώματος κατάταξης και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου επίσημου ταυτοποιητικού στοιχείου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Οι υπόχρεοι προς κατάταξη, που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και παρακολουθούνται για τουλάχιστον 6 μήνες, έχουν τη δυνατότητα:
α. Να εξετάζονται στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία του Στρατού Ξηράς, με ραντεβού στα αντίστοιχα με την πάθησή τους εξωτερικά ιατρεία, για τη λήψη ιατρικής γνωμάτευσης, πριν την κατάταξή τους. Κατά την προσέλευσή τους στα εξωτερικά ιατρεία των Στρατιωτικών Νοσοκομείων να επιδεικνύουν το σημείωμα κατάταξής τους και να προσκομίζουν τον πλήρη ιατρικό φάκελο της πάθησής τους. Εν συνεχεία θα τους επιδίδεται ιατρική γνωμάτευση από το στρατιωτικό ιατρό του Στρατιωτικού Νοσοκομείου, την οποία θα προσκομίζουν στο Σημείο Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ)- Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ), προκειμένου να εξεταστούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές και τα Ειδικά Στρατολογικά Συμβούλια.
β. Εφόσον δεν επιθυμούν ή δεν δύνανται να εξεταστούν σε Στρατιωτικά Νοσοκομεία, να προσκομίζουν ιατρική γνωμάτευση της πάθησής τους από τους θεράποντες ιατρούς κρατικών και μόνο νοσοκομείων. Η γνωμάτευση αυτή πρέπει να αναφέρει ρητά ότι ο θεράπων ιατρός παρακολουθεί συστηματικά τον εν λόγω ασθενή για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών και τηρεί πλήρη ιατρικό φάκελο της πάθησής του. Στην περίπτωση αυτή οι υπόχρεοι προς κατάταξη να προσκομίζουν την ως άνω γνωμάτευση στην ιατρική υπηρεσία του Σημείου Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ) - Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ).
Περισσότερες πληροφορίες για τα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ) - Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ), τις ακριβείς ημερομηνίες και τις υποχρεώσεις αυτών που καλούνται για κατάταξη, παρέχονται από τις κατά τόπους Στρατολογικές Υπηρεσίες ή στο διαδικτυακό τόπο «www.stratologia.gr», μέσω του οποίου, οι στρατεύσιμοι υποχρεούνται να εκτυπώσουν το Σημείωμα Κατάταξης.
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin
Από την Πέμπτη 31 Αυγούστου έως την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023 και στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συμμετάσχουν στην Πολυεθνική Διακλαδική Άσκηση «BRIGHT STAR 23» που θα λάβει χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου.
Στην Άσκηση έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν με προσωπικό και μέσα 34 Χώρες και Οργανισμοί, ενώ από Ελληνικής πλευράς έχει προγραμματισθεί η συμμετοχή των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, ως εξής:
● Από τον Στρατό Ξηράς, 3 Επιθετικά Ελικόπτερα (Ε/ΕΠ) AH-64 και 1 Μηχανοκίνητη Ομάδα Πεζικού.
● Από την Πολεμική Αεροπορία, 4 Μαχητικά Αεροσκάφη F-16 και 1 Αεροσκάφος EMB – 145H Αεροφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ).
● Από το Πολεμικό Ναυτικό 1 Φρεγάτα (Φ/Γ) με το οργανικό της Ελικόπτερο (Ε/Π), 1 Αρματαγωγό (Α/Γ) και 1 Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).
● Από την ΔΕΠ, 10 Ελαστικές Λέμβοι τύπου Zodiac Mk V, 4 Τροχοφόρα Θωρακισμένα Οχήματα (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle – HMMWVs), 2 Οχήματα Ειδικών Αποστολών POLARIS MRZR, 1 Λόχος Πεζοναυτών, 1 Ομάδα του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ) και 1 Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ) του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ).
● Αξιωματικοί επιτελείς, σύνδεσμοι και παρατηρητές στο Επιτελείο διεξαγωγής της Άσκησης.
Κατά την διάρκειά της θα πραγματοποιηθούν σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια αεροπορικών, ναυτικών και ειδικών επιχειρήσεων με έμφαση στην αντιμετώπιση απειλών τρομοκρατικών ενεργειών, μη επανδρωμένων συστημάτων και γενικότερα μη συμβατικού πολέμου, που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και της στρατιωτικής συνεργασίας των συμμετεχουσών Χωρών, και στην καταπολέμηση κοινών απειλών και κινδύνων στην ευρύτερη περιοχής της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Η πρώτη διμερής άσκηση «BRIGHT STAR» πραγματοποιήθηκε το 1980 ως αποτέλεσμα της συμφωνίας του Camp David που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 1978 μεταξύ Αιγύπτου και Η.Π.Α και είχε σκοπό την ανάπτυξη στρατηγικής σχέσης ασφαλείας μεταξύ των 2 Χωρών. Η φετινή συμμετοχή της Χώρας μας αποτελεί συνέχεια της συμμετοχής της στην «BRIGHT STAR 21» (πατήστε εδώ) και αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο της στρατιωτικής συνεργασίας που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με την Αίγυπτο και τις Η.Π.Α, αναδεικνύοντας τον σταθεροποιητικό ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή.
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin
Το ΓΕΕΘΑ ενημερώνει ότι παρατείνεται έως 8 Σεπτεμβρίου 2023 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για την πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) στους τρεις Κλάδους και στο Κοινό Νομικό Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων, για το έτος 2023.
• Πλήρωση 964 θέσεων ΕΠ.ΟΠ. στο Στρατό Ξηράς, δείτε την προκήρυξη εδώ.
• Πλήρωση 430 θέσεων ΕΠ.ΟΠ. στο Πολεμικό Ναυτικό, δείτε την προκήρυξη εδώ.
• Πλήρωση 298 θέσεων ΕΠ.ΟΠ. στην Πολεμική Αεροπορία, δείτε την προκήρυξη εδώ.
• Πλήρωση 8 θέσεων ΕΠ.ΟΠ. στο Κοινό Νομικό Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων, δείτε την προκήρυξη εδώ.
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin
Το αεροδρόμιό μας, ο κρατικός αερολιμένας Λάρισας «Θεσσαλία», η έδρα της 110 Πτέρυγας Μάχης, το αρχαιότερο αεροδρόμιο της Ελλάδας. Αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης μας για πάνω από 100 χρόνια.
Οι παλιότεροι θα θυμούνται πτήσεις της Ολυμπιακής όταν ακόμη το αεροδρόμιο αποτελούσε πύλη εισόδου/εξόδου για φοιτητές, επιχειρηματίες, τουρίστες.
Η μετατροπή του το 1997 σε αμιγώς στρατιωτικό αεροδρόμιο στέρησε από την πόλη μας έναν σημαντικό κόμβο επικοινωνίας.
Τα χρόνια πέρασαν, το αεροδρόμιο αναβαθμίστηκε, οι Αμερικανοί ήρθανε για να μείνουν (η αναβάθμιση των στρατιωτικών υποδομών αυτό δείχνει) και τα έσοδα των επιχειρηματιών της πόλης αυξήθηκαν από ένα ιδιαίτερο κοινό που λίγα χρόνια πριν κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί..
Αν λοιπόν στο «αεροδρόμιο μας» παραχωρούνται εκτάσεις στο ΝΑΤΟ, μήπως αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να παραχωρηθεί έκταση για την δημιουργία τερματικού σταθμού που θα εξυπηρετούσε πολιτικές πτήσεις;
Μήπως είναι καιρός να επανέλθει στη σφαίρα του Δημοσίου Διαλόγου πως μπορεί το αεροδρόμιο να μετατραπεί σε μοχλό ανάπτυξης όχι μόνο για τον πέμπτο σε μέγεθος Δήμο της Ελλάδας αλλά για ολόκληρη τη Θεσσαλία;
Αν έχουμε το όραμα, θα βρεθεί και ο τρόπος...
Γράφει ο Μιχάλης Φωκάς
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ» Απόστολος Καλογιάννης
Πρόεδρος Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Λάρισας
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin