Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2014 13:42

ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ: Στα Σχέδια της Ισλαμικής Οργάνωσης ΙΚΙΛ και η Κύπρος

Οι επιθέσεις της σουνιτικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Λεβαντίνης, έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη κρίση στη χώρα από τότε που βυθίστηκε στη θρησκευτική βία, μετά από την αμερικανική εισβολή το 2003. Ποια είναι η οργάνωση αυτή και τι επιδιώκει; Πώς εμπλέκεται η Κύπρος; Οι επιθέσεις της σουνιτικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Λεβαντίνης, έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη κρίση στη χώρα από τότε που βυθίστηκε στη θρησκευτική βία, μετά από την αμερικανική εισβολή το 2003. Ποια είναι η οργάνωση αυτή και τι επιδιώκει; Πώς εμπλέκεται η Κύπρος;

H αστραπιαία επίθεση που εξαπέλυσε τις τελευταίες μέρες η σουνιτική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Λεβαντίνης ή της Συρίας (ΙΚΙΛ ή ΙΚΙΣ), έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετώπισε το Ιράκ, από τότε που βυθίστηκε στη θρησκευτική βία μετά από την αμερικανική εισβολή της χώρας το 2003. Εδώ απατούνται σε συντομία ορισμένα γενικού ενδιαφέροντος ερωτηματικά.

• Τι είναι το ΙΚΙΣ;
Το IΚΙΛ είναι η διάδοχος οργάνωση της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, που δημιουργήθηκε από τον Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι λίγα χρόνια πριν από την εισβολή των ΗΠΑ στη χώρα το 2003. Η οργάνωση υποσχέθηκε πίστη στην Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2004, και οι σουνίτες μαχητές της είναι αφοσιωμένοι σε επιθέσεις κατά των Αμερικανικών, καθώς και σε τρομοκράτηση της σιϊτικής κυβέρνηση στη Βαγδάτη, που ανέλαβε την εξουσία μετά την αποπομπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

• Ποιος είναι ο στόχος της οργάνωσης;
Πρωταρχικός στόχος του IΚΙΛ και του ιρακινού ηγέτης της, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγχνταντί, είναι να εγκαθιδρύσει ένα ριζοσπαστικό καθεστώς σουνιτών ισλαμιστών στην ανατολή περιοχή της Συρίας, το Λιβάνου, το Ισραήλ, την Ιορδανία, την Κύπρο και τη Νότια Τουρκία.

• Πώς η κατάσταση ξέφυγε από έλεγχο;
Η πιο πρόσφατη βία ξέσπασε στα τέλη Δεκεμβρίου, όταν ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να διαλύσουν μια εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον του στο Ραμάντι που όπως ισχυρίστηκε είναι θερμοκοιτίδα της Αλ Κάιντα. Χιλιάδες καλά οπλισμένοι ισλαμιστές μαχητές ξεσηκώθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου στην ευρύτερη επαρχία Ανμπάρ και κατέλαβαν τη Ραμάντι, την πρωτεύουσα της επαρχίας, τη Φαλούτζαχ και, μια ανήσυχη πόλη που απέχει λιγότερο από μία ώρα από τη Βαγδάτη. Το μαζικό οπλοστάσιο, με τα εξελιγμένα όπλα, που διαθέτει η IΚΙΛ αφήνει να εννοηθεί ότι η οργάνωση εισήγαγε οπλισμό από τη Συρία.

• Τι κάνει το Ιράκ να σταματήσει την εξέλιξη του IΚΙΛ;
Το Ιράν έχει αναπτύξει ορισμένες από τις δυνάμεις της Επαναστατικής της Φρουράς για την καταπολέμηση των μαχητών [της ΙΚΑΙΛ οι οποίες βοήθησαν τα ιρακινά στρατεύματα να κερδίσουν πίσω τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της Τικρίτ. Βοηθούν επίσης στη φρούριση της Βαγδάτης και των πόλεων Νατζάφ και την Καρμπάλα. Το Ιράκ ζητά την ταχύτερη παράδοση της υποσχεθείσας στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ, ιδιαίτερα ελικοπτέρων Apache, μαχητικών F-16 και εξοπλισμού επιτήρησης, για να βοηθήσει στην απώθηση των ανταρτών μαχητών.

Πηγή: The Wall Street Journal

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΥΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ http://strategy-cy.com 

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter