Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014 19:20

Ρεσάλτο στο φορτηγό πλοίο BARIS από τις ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος! (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι νηοψίες αποτελούν βασικό πυλώνα της επιχειρησιακής- προκεχωρημένης εκπαίδευσης των ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής. Οι νηοψίες αποτελούν βασικό πυλώνα της επιχειρησιακής- προκεχωρημένης εκπαίδευσης των ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Ρεσάλτο στο φορτηγό πλοίο "BARIS" πραγματοποίησαν οι ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος. Ειδικότερα, η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών σε αγαστή συνεργασία με τα Κλιμάκια Ειδικών Αποστολών των λιμενικών αρχών Κρήτης πραγματοποίησαν ρεσάλτο στο πλοίο που επέβαιναν οι 700 λαθρομετανάστες. Αιχμή του δόρατος η Ομάδα Ειδικών Επεμβάσεων της ΜΥΑ.

Οι νηοψίες αποτελούν βασικό πυλώνα της επιχειρησιακής- προκεχωρημένης εκπαίδευσης των ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής. Πρόκειται για την νηοψία ή ακόμα και εάν χρειαστεί την ανακατάληψη πλοίου και την απελευθέρωση ομήρων εφόσον αυτό το έχουν καταλάβει τρομοκράτες. Νηοψία (boarding, search ή inspection of a ship) χαρακτηρίζεται διεθνώς το δικαίωμα που παρέχεται στις αρχές ασφαλείας, να διακόπτουν την πορεία εμπορικού πλοίου, προκειμένου να προβούν σε ελέγχους προς εξακρίβωση τέλεσης απαγορευμένων ή αξιόποινων πράξεων, ενώ εν καιρώ πολέμου τον έλεγχο των ουδέτερων εμπορικών πλοίων προς εξακρίβωση υποχρεώσεων της σημαίας τους. Οι νηοψίες διενεργούνται ως επί το πλείστον στα χωρικά ύδατα από πολεμικά πλοία ή την Ακτοφυλακή Στα διεθνή ύδατα, αντίθετα, εμπορικό πλοίο μπορεί να ελεγχθεί μόνο από πολεμικό πλοίο της χώρας του (της χώρας της οποίας φέρει τη σημαία).

Ο κανόνας αυτός έχει ορισμένες εξαιρέσεις: σε περιπτώσεις διεθνών εγκλημάτων όπως η πειρατεία, η δουλεμπορία και η παράνομη ραδιοτηλεοπτική εκπομπή, οπότε μπορεί να επέμβει πολεμικό πλοίο οποιουδήποτε κράτους. Κατά δεύτερον επιτρέπεται η συνέχιση στα διεθνή ύδατα καταδίωξης, η οποία έχει αρχίσει εντός των χωρικών υδάτων κράτους από πολεμικά πλοία ή αεροσκάφη του κράτους αυτού, εφόσον δεν έχει στο μεταξύ διακοπεί (hot pursuit).

2 resalto

Τα περί νηοψίας στην ανοιχτή θάλασσα ρυθμίζονται από τη διεθνή συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Ο χρόνος έναρξης της νηοψίας αρχίζει από την πρώτη κλήση που προβαίνει το πολεμικό πλοίο ή την πρώτη βολή πρώραθεν του εμπορικού αν το δεύτερο δεν υπακούσει στις κλήσεις ή και αποδεδειγμένα εκείνη τη στιγμή δεν κάνει "ακρόαση" στις συχνότητες επικοινωνιών. Στη συνέχεια ή δίδεται εντολή διακοπή πλου και οδηγία προσέγγισης σε λιμένα ή ασφαλή όρμο ή, αν οι υφιστάμενες καιρικές συνθήκες επιτρέπουν, διενεργείται επιτόπια η νηοψία με πλαγιοδέτηση του πολεμικού στο εμπορικό. Ο Πλοίαρχος του εμπορικού υποχρεούται, κατά το Διεθνές Δίκαιο, να αποδεχθεί το δικαίωμα επίσκεψης ομάδας αξιωματικών και ναυτών από το πολεμικό και να επιδείξει σε αυτήν όλα τα έγγραφα πλοίου καθώς και φορτωτικές μεταφερόμενου φορτίου στις οποίες ν' αναφαίνονται ο λιμένας ή λιμένες φόρτωσης και προορισμού (εκφόρτωσης), επιτρέποντας και βοηθώντας στον δειγματοληπτικό έλεγχο των μεταφερομένων φορτίων στα κύτη (αμπάρια) του πλοίου του. Οι έλεγχοι μπορούν βέβαια και να επεκταθούν σε όλα τα διαμερίσματα, μέρη του πλοίου (π.χ. μηχανοστάσιο, αντλιοστάσιο, αποθήκες, ενδιαιτήματα κλπ). Παρόμοιες ενέργειες από περιπολικά σκάφη διωκτικών Αρχών, Λιμενικού Σώματος, Τελωνοφυλακής κ.λπ. γενικά χαρακτηρίζονται: έλεγχοι "εν πλω".

Πλησίον του σημερινού ρεσάλτου υπήρχαν και άλλα πλωτά του Λιμενικού τα οποία ασφάλιζαν από απόσταση την περιοχή. Σε δύο από αυτά τα σκάφη πήραν θέσεις ελεύθεροι σκοπευτές της ΟΕΑ 1 οι οποίοι καλύπτουν την ομάδα εφόδου αλλά και την ομάδα ειδικών επεμβάσεων. Ταυτοχρόνως ελικόπτερο του Λιμενικού στο οποίο επιβαίνει ελεύθερος σκοπευτής καλύπτει την ομάδα εφόδου σε σημεία που αδυνατούν οι ελεύθεροι σκοπευτές των πλωτών. Να σημειωθεί πως η πλέον επικίνδυνη στιγμή για την ομάδα εφόδου είναι ο χρόνος κατά τον οποίο πραγματοποιείται το ρεσάλτο και η ομάδα ανεβαίνει στο πλοίο. Εάν χρειαστεί στην επιχείρηση δύναται να λάβει χώρα και εναέρια έφοδος μέσω συλλογής Fast Rope από ελικόπτερο Super Puma του Λιμενικού. Επίσης, είναι βέβαιο πως ρεσάλτο θα πραγματοποιηθεί από δύο τουλάχιστον ομάδες κρούσης από τις δύο πλευρές του πλοίου. Συνήθως, το σημείο που επιλέγεται είναι η πρύμνη ώστε από εκεί να ξεκινήσει σταδιακά η σάρωση του πλοίου. Αυτό είναι όμως κάτι που συμβαίνει κατά περίπτωση αφού εξαρτάται από το είδος του πλοίου και από τις πληροφορίες για το που βρίσκονται οι τρομοκράτες.

Μόλις ανέβηκε ο πρώτος άνδρας της ομάδας εφόδου πήρε θέση βολής γονυπετώς και καλύπτοντας το σημείο ενώ καταφτάνουν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Αρχικά σχηματίζεται περιμετρική (ανάλογα πάντα το σημείο) και ακολούθως η ομάδα ξεκινά είτε την πορεία προς τον στόχο εάν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες είτε την σάρωση του πλοίου ερευνώντας όλους τους χώρους ακόμα και τους πλέον δυσπρόσιτους όπως είναι το μηχανοστάσιο. Είναι μια καθαρή "μάχη" εκ του συστάδην. Η ΟΕΑ 1 και η ομάδα ειδικών επεμβάσεων διαρκώς ενσωματώνει νέες τεχνικές απόρροια των διεθνών τεχνικών που είτε τροποποιούνται είτε αλλάζουν εξ ολοκλήρου. Η αποτυχημένη επίθεση των Ισραηλινών κομάντος στο Μάβι Μαρμαρά αποτέλεσε σημείο σταθμό στις επιχειρήσεις νηοψίας. Στην Ελλάδα όσο και να μας περίεργο έχει συσσωρευτεί μεγάλη εμπειρία σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις καθότι το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε αυτού του είδους τις εκπαιδεύσεις. Στη σημερινή επιχείρηση ελάχιστα ήταν τα άτομα που προσπάθησαν να αντισταθούν στη θέα των special operator του Λιμενικού Σώματος. - ΠΗΓΗ

Καθημερινά είναι εκατοντάδες τα πλεούμενα που διασχίζουν τις ελληνικές θάλασσες κινούμε τόσο στα διεθνή όσο και στα χωρικά ύδατα και ως εκ τούτων οι άνδρες των ΚΕΑ είναι αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Αξίζει να σημειωθεί πως σε μεγάλα πλοία όπως είναι τα κρουαζιερόπλοια όπου έχουμε να κάνουμε με «πλωτές πολιτείες» σε περίπτωση που λάβει χώρα τρομοκρατική επίθεση με ομήρους επιβαίνοντας δεν κινητοποιούνται μόνον τα ΚΕΑ. Σε μια τέτοια επιχείρηση συμμετέχουν και άλλες μονάδες ειδικών επιχειρήσεων που δύναται λόγω εκπαίδευσης και υλικοτεχνικής υποδομής να αναλάβουν την εκπλήρωση τέτοιων αποστολών. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Ζ' ΜΑΚ, τη ΔΥΚ και φυσικά την Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ.

Αδιαμφισβήτητα, τα ΚΕΑ και η ΜΥΑ είναι αντιτρομοκρατικές δυνάμεις στρατηγικού χαρακτήρα άμεσης επέμβασης αφού βρίσκονται διάσπαρτα σε όλες τις ακριτικές περιοχές και είναι οι πρώτοι που καθημερινά έρχονται σε επαφή με το θαλάσσιο έγκλημα σε όλες του τις πτυχές. - ΠΗΓΗ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter