Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2021 08:15

Από πότε το Λιμενικό Σώμα δεν θέλει έμπειρους βατραχανθρώπους των Ενόπλων Δυνάμεων;

Με την είσοδό τους στη Σχολή Λιμενοφυλάκων, παρακολούθησαν κανονικά τα μαθήματά ενώ έλαβαν και μια δεύτερη ειδικότητα (Αρμενιστές, μηχανοδηγοί και Ηλεκτρολόγοι), οπότε και ενημερώθηκαν πως ότι δεν θα στελέχωναν τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών, αλλά για τουλάχιστον 5 χρόνια θα υπηρετούσαν σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου! Με την είσοδό τους στη Σχολή Λιμενοφυλάκων, παρακολούθησαν κανονικά τα μαθήματά ενώ έλαβαν και μια δεύτερη ειδικότητα (Αρμενιστές, μηχανοδηγοί και Ηλεκτρολόγοι), οπότε και ενημερώθηκαν πως ότι δεν θα στελέχωναν τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών, αλλά για τουλάχιστον 5 χρόνια θα υπηρετούσαν σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου!

Η παροιμία «ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε», ταιριάζει ...γάντι στην υπόθεση των βατραχανθρώπων οι οποίοι εντάχθηκαν στο Λιμενικό Σώμα για να υπηρετήσουν στην Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών, αλλά το ίδιο το Λ.Σ. τους στέλνει να υπηρετήσουν σε νησιά!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση αφορά 14 συνολικά άτομα που τα περισσότερα παραιτήθηκαν από τον Ελληνικό Στρατό (υπηρετούσαν στις Ειδικές Δυνάμεις) και το Πολεμικό Ναυτικό (υπηρετούσαν στην Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών) για να ενταχθούν στο Λιμενικό Σώμα και συγκεκριμένα στη ΜΥΑ/ΛΣ. Μάλιστα, ανάμεσα σε αυτούς είναι και ένας απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, οποίος δέχτηκε από Λοχαγός να γίνει Λιμενοφύλακας, καθώς και ένας απόφοιτος της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών που έφερε τον βαθμό του Αρχιλοχία.

Οι συγκεκριμένοι άνδρες, εισήχθησαν στο Λ.Σ. με την προκήρυξη 155 Λιμενοφυλάκων του 2019, μπαίνοντας σε ξεχωριστή κατηγορία σαν υποβρύχιοι καταστροφείς ενώ υπέβαλλαν τα πτυχία τους ως απαραίτητη προϋπόθεση. Επίσης – σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες – οι 14 βατραχάνθρωποι υπέγραψαν και υπεύθυνη δήλωση ότι το Λιμενικό Σώμα θα τους αξιοποιούσε σε υπηρεσίες ανάλογες της ειδικότητάς τους.

Με την είσοδό τους στη Σχολή Λιμενοφυλάκων, παρακολούθησαν κανονικά τα μαθήματά ενώ έλαβαν και μια δεύτερη ειδικότητα (Αρμενιστές, μηχανοδηγοί και Ηλεκτρολόγοι), οπότε και ενημερώθηκαν πως ότι δεν θα στελέχωναν τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών, αλλά για τουλάχιστον 5 χρόνια θα υπηρετούσαν σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου! Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, η απόφαση μέχρι και αυτή την ώρα είναι αμετάκλητη, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η Ορκωμοσία τους. Μάλιστα, πλέον είναι 13 οι συγκεκριμένοι άνδρες καθώς ένας εξ αυτών παραιτήθηκε ήδη και έχει αποχωρήσει, εξαιτίας αυτής της εξέλιξης. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στους 13 βατραχανθρώπους έχει απαγορευτεί (!) να φορέσουν τις πουλάδες τους (το δικαίωμα το έχουν κερδίσει με πολύ κόπο και ιδρώτα...) παρά τα όσα προβλέπονται από τους κανονισμούς.

Στο θέμα έχει παρέμβει με επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος η οποία ζητά από τον Αρχηγό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο ΛΣ κ. Θεόδωρο Κλιάρη και τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη ζητώντας τους μεταξύ άλλων: «Να τηρήσετε τον υφιστάμενο προγραμματισμό διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού ώστε να τοποθετηθούν τα στελέχη αυτά στη ΜΥΑ/ΛΣ μετά την επιτυχή αποφοίτησή τους από τη σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, αξιοποιώντας κατάλληλα και αποδοτικά τα προσόντα τους. Σε διαφορετική περίπτωση αφενός τα στελέχη αυτά θα χάσουν σταδιακά τις αποκτηθείσες με τόσο κόπο, χρόνο και κόστος για την χώρα δεξιότητές τους και θα επιφέρει πτώση του ηθικού τους με ότι αυτό συνεπάγεται και αφετέρου θα κλονίσει το αξιόμαχο της ΜΥΑ/ΛΣ».

Αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι εξελίξεις...