Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022
Write on Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022 Κατηγορία ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ

Από 14 έως 18 Νοεμβρίου 2022, συνδιοργανώθηκε από την Εθνική Φρουρά και τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) της Γαλλίας, άσκηση ειδικών επιχειρήσεων μικρής κλίμακας, με την επωνυμία «BOLD WINGS - 2022», στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή προσωπικού ειδικών επιχειρήσεων της Διοίκησης Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς και των ΕΔ της Γαλλίας.

Το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε διάφορα είδη βολών μάχης ατομικού και ομαδικού οπλισμού, καθώς και εξάσκηση του προσωπικού στην εκτέλεση αλμάτων ελεύθερης πτώσης.

Η άσκηση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του Διμερούς Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Γαλλίας, κρίνεται ως ιδιαίτερα επωφελής, καθώς παρέχει τη δυνατότητα στο προσωπικό ειδικών επιχειρήσεων της Εθνικής Φρουράς, να συνεκπαιδευτεί με αντίστοιχο προσωπικό των Γαλλικών ΕΔ, προάγοντας με αυτόν τον τρόπο το επίπεδο εκπαίδευσης, τη διαλειτουργικότητα και αναδεικνύοντας τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022 Κατηγορία ΕΠΙ ΣΚΟΠΟΝ

Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης, Αντιστράτηγος ε.α.

Το «Όραμα του 2023» της Κυβέρνησης ΑΚΡ (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, αφορούσε ένα εθνικό πρόγραμμα ίδρυσης μιας «Νέας Τουρκίας» με χρονικό σημείο ολοκλήρωσης το έτος 2023, όμως το νέο φιλόδοξο «Σχέδιο του Αιώνα της Τουρκίας», αφορά την ένωση όλων των τουρκικών Κρατών και αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές τομές στην Υψηλή Στρατηγική αλλά και στον ευρύτερο προσανατολισμό της Άγκυρας, αφού πλέον η Τουρκία δεν θα έχει το βλέμμα στραμμένο προς την Ευρασία αλλά θα αποτελεί η ίδια το κέντρο της.
Το νέο Σχέδιο του Ερντογάν καθιστά την Τουρκία κυρίαρχη δύναμη στην Ευρασία ως ηγέτιδα του τουρκικού κόσμου, εξέλιξη η οποία θα προκαλέσει αλλαγές στους υφιστάμενους γεωπολιτικούς συσχετισμούς. Ήδη είναι σε εξέλιξη, αθόρυβες διεργασίες δημιουργίας θεσμών και δομών με σκοπό την ίδρυση μιας ουσιαστικής «Ένωσης Τουρκικών Κρατών», με κέντρο την Τουρκία.

Αυτή τη στιγμή υφίσταται ο διακυβερνητικός «Οργανισμός Τουρκικών Κρατών», με πρωταρχικό στόχο την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των τουρκόφωνων κρατών (Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τουρκία, Ουζμπεκιστάν και Τουρκμενιστάν). Η Ουγγαρία συμμετέχει ως χώρα παρατηρητής ενώ στην τελευταία διάσκεψη (11 Νοεμβρίου 2022) ανακοινώθηκε η εισδοχή και του ψευδοκράτους σε καθεστώς παρατηρητή.
Την 28 Οκτωβρίου 2022, ο Τούρκος Πρόεδρος, παρουσίασε σε μία πολύ λαμπρή εκδήλωση του Κόμματός του στην Άγκυρα, το Σχέδιο για τον «Αιώνα της Τουρκίας». Ο ίδιος μεταξύ των άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά: θέλουμε να κάνουμε μια δυναμική εκκίνηση στο νέο αιώνα της δημοκρατίας μας μέσω του Αιώνα του Τουρκικού Οράματος. Οι ίδιοι οι Τούρκοι θα υλοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο αυτό το όραμα.

Η ανάγνωση του νέου Οράματος του Ερντογάν φαίνεται ότι διαβάστηκε από πολλούς αναλυτές με «ταπεινό τρόπο», αφού ο βαθύτερος αντικειμενικός σκοπός του Τούρκου Προέδρου είναι πιο φιλόδοξος από όσο φαίνεται, καθώς προβλέπεται να δημιουργηθεί ένας νέος πολιτικός, οικονομικός, στρατιωτικός και πολιτιστικός οργανισμός των τουρκικών χωρών με επικεφαλής χώρα την Τουρκία, ως αντίβαρο σε κάθε άλλη οικονομική ένωση, πολιτικό και στρατιωτικό οργανισμό. Οι λεπτομέρειες του «Σχεδίου του Αιώνα της Τουρκίας», φαίνεται ότι τηρούνται ως μυστικό και δεν αποκαλύπτονται, καθώς θεωρείται δεδομένη η αντίδραση της Ρωσίας, ειδικά την περίοδο αυτή όπου η Άγκυρα εκβιάζει έμμεσα ΗΠΑ και ΝΑΤΟ λόγω των σχέσεών της με τη Μόσχα για την ικανοποίηση εθνικών της στόχων.

FEZKI QXsAYlcMR

Υπενθυμίζεται ότι μία πρώτη αντίδραση της Ρωσίας μέσω δηλώσεων του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ν. Πεσκόφ, έγινε στις 17 Νοεμβρίου 2021, όταν ο Πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντ. Μπαχτσελί, χάρισε στον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν έναν χάρτη με ενωμένο τον παγκόσμιο τουρκικό Κόσμο, συμπεριλαμβάνοντας και μέρος των Βαλκανίων, τμήμα του Ιράν, περιφέρειες της Ρωσίας, τη δυτική Μογγολία και την περιοχή των Ουιγούρων στην Κίνα.

Από την πλευρά της η Κίνα φαίνεται ενοχλημένη λόγω του θέματος των τουρκογενών Ουϊγούρων, αλλά και για οικονομικο-πολιτικούς λόγους, καθώς ο «Δρόμος του Μεταξιού» θα τύχει εκμετάλλευσης από την τουρκική Ένωση. Αντιδράσεις αναμένονται και από το Ιράν, καθώς απειλείται η ενότητα της χώρας και μειώνεται ο ρόλος του στην περιοχή.

Τι έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό

Το έτος 2025 θα ανακοινωθεί η Ένωση των Τουρκικών Κρατών. Προβλέπεται πολιτική ένωση ενώ η οικονομική θα έχει κέντρο την Τουρκία η οποία λόγω θέσης θα αποτελεί και μεγάλο ενεργειακό και εμπορικό κόμβο. Επίσης προβλέπεται η ίδρυση κοινού Στρατού (Στρατός Τουράν) με Κέντρο το Μπακού και κύριο Στρατηγείο στην Άγκυρα. Ήδη έχει δρομολογηθεί η δημιουργία κοινού τουρκικού αλφάβητου και γλώσσας. Στην ένωση μπορεί να συμπεριληφθούν και βαλκανικά κράτη, όπως η Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Συμπεράσματα:

Ο Τούρκος Πρόεδρος με την εκπνοή του χρόνου ολοκλήρωσης του «Οράματος 2023», όρισε ένα νέο Σχέδιο, αυτό του «Αιώνα της Τουρκίας», το οποίο θα ενώνει πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά και μορφωτικά, όλο τον τουρκικό Κόσμο.
Το μοντέλο μιας «Νέας Τουρκίας» που θα αποτελούσε το πρότυπο του «πολιτικού - ήπιου» Ισλάμ με ηγετικό ρόλο στο μουσουλμανικό κόσμο εκμεταλλευόμενη το οθωμανικό της παρελθόν, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση του Ζωτικού της Χώρου σε εφαρμογή του «Εθνικού Όρκου» (Mîsâk-ı Millî - 1920) και με την εφαρμογή του Οράματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» αμφισβητώντας τη Συνθήκη της Λωζάνης, τροποποιείται και επεκτείνεται πλέον σε μοντέλο μιας «Παντουρανικής Ένωσης», αποκαθηλώνοντας έτσι τον Κ. Ατατούρκ από το κάδρο της Ιστορίας ως πατέρας όλων των Τούρκων.
Η Τουρκία ασκώντας ηγετικό ρόλο στην Ένωση αυτή και χρησιμοποιώντας τη γεωγραφική της θέση, θα καταστεί ενεργειακός και συγκοινωνιακός κόμβος - πύλη της Ασίας προς τη Δύση και εκμεταλλευόμενη τους πόρους των τουρκόφωνων κρατών της Ασίας. Πολιτικά δε, η ρήξη της Ρωσίας με τη Δύση και η αντιπαράθεση Κίνας – ΗΠΑ, ευνοούν προς το παρόν την Τουρκία στην εφαρμογή του στόχου αυτού.
Η Άγκυρα θα καταστήσει σαφές στις ΗΠΑ, ότι μία «Παντουρκική Ένωση» λειτουργεί υπέρ των αμερικανικών συμφερόντων, αφού θα είναι ανταγωνιστική της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν, ενώ ταυτόχρονα θα εμφανίζεται ως αναγκαία και στην Ε.Ε., αφού θα αποτελεί το κύριο κέντρο διέλευσης υδρογονανθράκων, φυσικού πλούτου και άλλων προϊόντων των τουρκικών χωρών της Κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ελλάδα:

Η επιτυχία αυτού του Σχεδίου επηρεάζει την Ελλάδα, αφού η Τουρκία φιλοδοξεί να καταστεί η ηγέτιδα δύναμη ενός συνασπισμού κρατών ο οποίος θα είναι πολύ απαραίτητος σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., με την Άγκυρα να διαθέτει μία μεγαλύτερη ευχέρεια επίτευξης των εθνικών της στόχων εις βάρος της Χώρας μας, εκμεταλλευόμενη την εξέχουσα θέση που θα κατέχει στο κέντρο της Ευρασίας – Τουρκικού Κόσμου και εκβιάζοντας ΗΠΑ και Ε.Ε.
Εάν η Άγκυρα διαθέτει τη στιγμή αυτή μία σχετική ελευθερία ελιγμών έναντι των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ λόγω της σχέσης της με τη Μόσχα, η εφαρμογή του «Σχεδίου του Αιώνα» μέσω της «Παντουρκικής Ένωσης», θα της παρέχει μία πολύ μεγάλη ελευθερία εκπλήρωσης των στρατηγικών της στόχων αφού πλέον «θα βλέπει κατάματα» ΗΠΑ και Ε,Ε,, οργανισμούς οι οποίοι αποτελούν παράγοντες ασφάλειας για την Ελλάδα.

• Δημοσιεύεται στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής».

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013-2017. Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στο «Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (ΕΣΕΕΕ) της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ στην Λάρισα η άσκηση με την επωνυμία «CPX European Union Integrated Resolve 22» (CPX EU IR 22).

Η «EU IR 22» είναι κοινή άσκηση μεγάλης κλίμακας τύπου PACE (Parallel And Coordinated Exercises) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του ΝΑΤΟ, και αποτελεί την μεγαλύτερη σε εύρος δραστηριότητα επιχειρησιακής εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιείται ανά διετία. Σε αυτήν ασκείται στις διαδικασίες του «Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων» το σύνολο των εμπλεκόμενων πολιτικών και στρατιωτικών φορέων της, στο πλαίσιο της «Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής για την Άμυνα και την Ασφάλεια» (Common Security and Defence Policy – CSDP), και σκοπός της είναι η βελτίωση και η ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ να ανταποκρίνεται σε μια σύνθετη κρίση υβριδικού χαρακτήρα, τόσο με εσωτερική όσο και με εξωτερική διάσταση.

Στην «CPX EU IR 22» συμμετείχαν εκτός από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και προσωπικό από 16 κράτη – μέλη της ΕΕ. Συγκεκριμένα το ΕΣΕΕΕ ενισχύθηκε με 49 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και πολιτικό προσωπικό από την Κύπρο, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ρουμανία, την Σλοβακία, την Σουηδία, την Τσεχία και την Φινλανδία. Επίσης, συμμετείχαν Παρατηρητές από τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία, την Νορβηγία, την Σερβία και την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Η «EU IR 22» συνδυάστηκε για πρώτη φορά με την Πολυεθνική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ CPX/LIVEX – Command Post Exercise/Live Exerise) «ΤΑΛΩΣ 2022», η οποία πραγματοποιήθηκε από την Τρίτη 08 έως και την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022 στο «Εθνικό Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης Αγώνα σε Αστικό Περιβάλλον» (ΕΠΚΕΑΑΠ) στο Στρατόπεδο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ (ΠΒ) ΚΟΡΟΜΗΛΑ ΑΝΔΡΕΑ στην Αργυρούπολη του Κιλκίς, με την συμμετοχή προσωπικού και μέσων από την Κύπρο, την Βουλγαρία, την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, την Ρουμανία και την Σερβία.

Η άσκηση «ΤΑΛΩΣ 2022»» εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων και αποσκοπούσε στην ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Σχηματισμού Μάχης (ΣΜ) HELBROC BG, όπως και στην επαύξηση του επιπέδου της συνεργασίας, της διαλειτουργικότητας και της συνέργειας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών Χωρών. Κατά την διάρκειά της εκπαιδεύτηκε και αξιολογήθηκε το Επιτελείο του HELBROC BG (FHQ – Force Headquarters) στο πλαίσιο της επιχειρησιακής ετοιμότητάς του για το Α΄ εξάμηνο του 2023, το οποίο συγκροτείται από την 71 Α/Μ ΤΑΞ που ταυτόχρονα συνιστά και στρατιωτική δύναμη ταχείας αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αντιμετώπιση κατάστασης κρίσης σε «Επιχειρήσεις Υποστήριξης της Ειρήνης».

Κατά την διάρκεια των συνδυαζόμενων ασκήσεων, το Διακλαδικό Κέντρο Επιχειρήσεων (Joint Operation Centre – JOC) της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ/EΣEEE επέδιδε επεισόδια στην 71 Α/Μ ΤΑΞ/ΕΣΔΕΕ (EL EU FHQ) για την αξιολόγηση του Στρατηγείου του HELBROC BG, ενώ παράλληλα τα ασκούμενα τμήματά τους συνεκπαιδεύονταν στην εκτέλεση επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων.

Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022, έλαβε χώρα η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV Day), της άσκησης CPX EU IR22 (PACE) στην οποία παρέστησαν:

● Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς.
● Ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στρατηγός Robert Brieger.
● Ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.
● Ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης.
● Ο Μητροπολίτης Κιλκισίου και Πολυανής κκ Βαρθολομαίος.
● Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος κ. Χαράλαμπος Λαλούσης.
● Ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Γεώργιος Φασούλας.
● Ο Διοικητής 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης.
● Ο Διοικητής Γ΄ ΣΣ/NRDC-GR Αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου.
● Ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Βεργίδης Ανδρέας.
● Οι Στρατιωτικοί Εκπρόσωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση της Ελλάδας, της Κύπρου, του Βελγίου, της Βουλγαρίας της Ελβετίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας, της Τσεχίας, καθώς και στρατιωτικό προσωπικό από Σχηματισμούς της Ελλάδας και ξένων Χωρών.

Κατά την διάρκεια της DV Day οι προσκεκλημένοι αρχικά ξεναγήθηκαν στην έδρα του ΕΣΕΕΕ στο Στρατόπεδο «Νικολάου Πλαστήρα» στη Λάρισα, όπου και ενημερώθηκαν για την λειτουργία και την αποστολή του. Στην συνέχεια μετέβησαν στις εγκαταστάσεις του ΕΠΚΕΑΑΠ στην Αργυρούπολη Κιλκίς, όπου και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επίδειξη τακτικής άσκησης βασισμένης στο Σχέδιο Επιχειρήσεων (OPLAN – Operation Plan) της άσκησης EU IR22 (PACE), σύμφωνα με το οποίο το HELBROC BG αναπτύχθηκε ως Αρχική Δύναμη Εισόδου (Initial Entry Force – IEF), με σκοπό να προετοιμάσει κατάλληλα το έδαφος για την ανάπτυξη στρατιωτικής επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατόπιν, περιηγήθηκαν σε στατική έκθεση των κύριων οπλικών συστημάτων, καθώς και στον χώρο ανάπτυξης του FHQ όπου και ενημερώθηκαν για την λειτουργία και την αποστολή του HELBROC BG.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin