Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013 07:05

To όχι στον Κάμερον και η Σούδα

Η αρνητική τροπή που πήρε η συζήτηση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο και η καταψήφιση της πρότασης του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον περί ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Συρία από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, φαίνεται ικανή να περιπλέξει την κατάσταση. Η αρνητική τροπή που πήρε η συζήτηση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο και η καταψήφιση της πρότασης του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον περί ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Συρία από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, φαίνεται ικανή να περιπλέξει την κατάσταση.

Η αρνητική τροπή που πήρε η συζήτηση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο και η καταψήφιση της πρότασης του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον περί ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Συρία από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, φαίνεται ικανή να περιπλέξει την κατάσταση.

Δεν είναι μόνο ότι οι ΗΠΑ χάνουν τον πιο πολύτιμο σύμμαχο απέναντι στον Μπασάρ Αλ Άσαντ, αλλά στερούνται κρίσιμες στρατιωτικές δυνάμεις και εγκαταστάσεις, τη στιγμή που όλοι περίμεναν απλά ένα νεύμα του Μπαράκ Ομπάμα για να ξεκινήσει η επίθεση.

Αν δεν υπάρξει κάποιος ελιγμός του Κάμερον (ο οποίος δήλωσε πως θα σεβαστεί την απόβαση των βουλευτών) και τελικά η Βρετανία βρεθεί οριστικά εκτός επιχειρήσεων, το ερώτημα είναι πως θα αναπληρώσουν οι Αμερικανοί την απώλεια της βάσης του Ακρωτηρίου στην Κύπρο, απ' όπου -σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις στρατιωτικών αναλυτών- θα επιχειρούσαν τα αεροσκάφη της RAF.

Μήπως επανέλθει στο προσκήνιο η χρήση της Σούδας, σε μία επανάληψη του σκηνικού που στήθηκε με στις αντίστοιχες επιχειρήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί εναντίον του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη;
Ερώτημα που θα απαντηθεί πολύ γρήγορα...

Γλ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013 03:10