Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2015 11:58

Ερευνητικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων στην Κύπρο

Aυτή η καινοτομία είναι πολύ σημαντική, γιατί θα αποτελέσει ένα πόλο έλξης για την ειδικότητα που γίνεται όλο και πιο πολύτιμη για την Κύπρο. Aυτή η καινοτομία είναι πολύ σημαντική, γιατί θα αποτελέσει ένα πόλο έλξης για την ειδικότητα που γίνεται όλο και πιο πολύτιμη για την Κύπρο.
Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Δεν φτάνει που η Κύπρος έχει θεσπίσει την ΑΟΖ της, έχει κάνει τρεις οριοθετήσεις με την Αίγυπτο, τον Λίβανο, το Ισραήλ, έχει υπογράψει συμβόλαια με την τριπλή κοινοπραξία Nobel-Avner-Delek, με τη διπλή κοινοπραξία ENI-Kogas, με την εταιρεία Total, έχει σπουδές υδρογονανθράκων στα έξι πανεπιστήμιά της, αλλά τώρα ετοιμάζει και Ερευνητικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων στη Λάρνακα.

Με άλλα λόγια η Λάρνακα μ' αυτόν τον τρόπο, τον ερευνητικό, γίνεται ήδη ένα ενεργειακό λιμάνι. Διότι ξέρει ότι θα είναι πάντα ένα λιμάνι, αλλά όχι απαραίτητα ένας αερολιμένας, ειδικά μετά την επίλυση του Κυπριακού. Κατά συνέπεια, αυτή η καινοτομία είναι πολύ σημαντική, γιατί θα αποτελέσει ένα πόλο έλξης για την ειδικότητα που γίνεται όλο και πιο πολύτιμη για την Κύπρο. Είναι η προετοιμασία της Κύπρου του μέλλοντος. Ενώ αυτό φαινόταν εντελώς ουτοπικό πριν μερικά χρόνια τώρα είναι μια χειροπιαστή πραγματικότητα που ενισχύει το ενεργειακό όραμα που σέβεται το απέραντο γαλάζιο.

Έτσι στον ίδιο χώρο μαζί με το Τμήμα Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Υδρογονανθράκων του Πανεπιστήμιου Κύπρου θα υπάρχει το Ωκεανογραφικό Κέντρο, αλλά και το Κέντρο Ενάλιας Αρχαιολογίας. Με αυτήν την κίνηση η Κύπρος έχει άλλη μια πρωτιά. Συνεχίζει να δίνει το παράδειγμα στην Ελλάδα και πρακτικά αποδεικνύει τι σημαίνει να πιστεύεις στη δυναμική της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και να αξιοποιείς όλα τα δεδομένα που δεν υπήρχαν πριν μερικά χρόνια.

Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να δείξει και τον φόρο τιμής προς τον άνθρωπο που πάλεψε για να γίνει η ΑΟΖ μια πραγματικότητα δίχως να υπολογίσει κανένα κόστος, αλλά άφησε ένα έργο που λέγεται μέλλον για την Κύπρο. Άξιος!

*Ο Νίκος Λυγερός είναι Έλληνας μαθηματικός, συγγραφέας, ποιητής, ζωγράφος, σκηνοθέτης, ασχολείται με τη μουσική, την κοινωνιολογία, την οικονομία, την αρχαιολογία, το μάνατζμεντ και τη στρατηγική. Είναι ειδικός σύμβουλος στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, τη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας, την Αστυνομική Ακαδημία, τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, τη Σχολή Στρατολογικού. Είναι επίσης διερμηνέας-μεταφραστής στα Γαλλικά δικαστήρια.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2015 12:02