Πέμπτη, 11 Μαΐου 2023 09:47

Διπλωματία και Αποτροπή. Του Μάξιμου Σενετάκη

Ο Μάξιμος Σενετάκης είναι υποψήφιος βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου Ο Μάξιμος Σενετάκης είναι υποψήφιος βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια οι Ένοπλες Δυνάμεις μας αποκατέστησαν το κύρος τους έναντι του αναθεωρητικού εξ ανατολών γείτονα. Ενίσχυσαν την αυτοπεποίθηση τους και καθημερινά εμπεδώνουν την κυριαρχία τους στο Αιγαίου, σε αέρα και θάλασσα.

Την ίδια στιγμή η ελληνική διπλωματία οικοδομεί μεθοδικά το διπλωματικό κεφάλαιο της χώρας σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Ο συνδυασμός Διπλωματία και Αποτροπή παράγει αποτέλεσμα. Η ελληνική αποτροπή λειτουργεί στο πεδίο.

Επιχειρησιακά η Ελλάδα στέλνει προς πάσα κατεύθυνση μήνυμα αποτελεσματικότητας και αποφασιστικότητας. Όταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει πως καμία απόπειρα παραβίασης εθνικής κυριαρχίας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν θα μείνει αναπάντητη, το εννοεί. Η πλήρης επιχειρησιακή ετοιμότητα Ναυτικού και Αεροπορίας το επιβεβαιώνει. Η Άγκυρα προσμετρά καθημερινά το υψηλό κόστος που θα καταβάλει αν τολμήσει να οδηγήσει την ένταση στα άκρα. Η διεθνής κοινότητα προσμετρά το κόστος μιας καθολικής ελληνοτουρκικής αναμέτρησης με υπευθυνότητα της Τουρκίας.

Η ελληνική διπλωματία ενεργοποιεί όλους τους διαθέσιμους συντελεστές ισχύος.

Σε πολυμέρες επίπεδο, η ελληνική διπλωματία έχει να επιδείξει αξιοθαύμαστες επιτυχίες. Στην ΕΕ η Αθήνα κερδίζει θετικές αναφορές στα συμπερασμάτα των Συμβουλίων Κορυφής. Μπορεί κάποιοι να σπεύδουν να υποβαθμίσουν τη σημασία του, ως “ρητορικού χαρακτήρα”, πλην όμως δεν είναι έτσι. Για παράδειγμα, η ΕΕ απέρριψε ως “παράνομο” το τουρκολυβικό σύμφωνο. Όλοι χαρακτήρισαν “προκλητική” και “παραβατική” την συμπεριφορά της Άγκυρας.

Στην κρίση στον Έβρο σύσσωμη η ευρωπαϊκή ηγεσία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πέταξαν πάνω από τα σύνορα σε μια ...πτήση υψηλού συμβολισμού! Όλοι αναγνώρισαν τα ελληνικά, ως ευρωπαϊκά σύνορα. Όλοι αναγνώρισαν και αναγνωρίζουν τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας που είναι απειλή για την ειρήνη στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Όλοι δέχονται ως απολύτως θεμιτή και νόμιμη της συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Πράγματι, οικονομικές κυρώσεις δεν επιβλήθηκαν καθώς 6 εκ των 27 ευρωπαϊκών χωρών, εξέφρασαν αντιρρήσεις. Αν ο στόχος είχε επιτευχθεί θα μιλούσαμε για διπλωματικό θρίαμβο. Όμως, οι εύλογες αντιρρήσεις μόλις 6 κρατών, δεν αρκούν για να τεκμηριώσουν την άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί “διπλωματικής ήττας”. Όπως δεν τεκμηριώνεται η άποψη ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να μείνει αδρανής, όταν η διαχείριση της κρίσης με τον απόπλου του τουρκικού ερευνητικού σκάφους είχε ξεκινήσει και εξελισσόταν.

Σε διμερές επίπεδο, η Αθήνα έκτισε συμμαχίες που συγκροτούν ένα αντιτουρκικό μέτωπο. Αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ. Συμφωνία οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο κοκ.

Όσο η ελληνική θέση ισχυροποιείται, τόσο η Αθήνα επιβάλλει τους όρους του διαλόγου που αναπόφευκτα θα γίνει, κάποια στιγμή, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Διάλογος που δεν θα γίνει υπό το καθεστώς εκβιασμών και απειλών, αλλά με τους κανόνες που περιγράφει το Διεθνές Δίκαιο και με την Ελλάδα από θέση ισχύος και όχι αδυναμίας.

* Ο Μάξιμος Σενετάκης είναι υποψήφιος βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου

676Χ233

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Μαΐου 2023 02:03