Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013 17:47

S-300 δωρεάν μηνύματα προς όλους - Η επιτυχία της 11ης Μοίρας Κατευθυνόμενων Βλημάτων

Η επιτυχημένη δοκιμή των S-300 PMU1 με τη βολή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πεδίο Βολής Κρήτης, αποτελεί μια δικαίωση για το προσωπικό που υπηρετεί και που υπηρέτησε όλα αυτά τα χρόνια στην 11η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων. Η επιτυχημένη δοκιμή των S-300 PMU1 με τη βολή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πεδίο Βολής Κρήτης, αποτελεί μια δικαίωση για το προσωπικό που υπηρετεί και που υπηρέτησε όλα αυτά τα χρόνια στην 11η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων.
Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Η επιτυχημένη δοκιμή των S-300 PMU1 με τη βολή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πεδίο Βολής Κρήτης, αποτελεί μια δικαίωση για το προσωπικό που υπηρετεί και που υπηρέτησε όλα αυτά τα χρόνια στην 11η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων. Η σημερινή επιτυχία τους ανήκει ολοκληρωτικά, είναι μια δική τους προσωπική αλλά και συλλογική επιτυχία. (Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ)

Η 11η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων ιδρύθηκε το 1999 και ήταν αποτέλεσμα της -εκτός αρχικού προγράμματος- εγκατάστασης των πυραύλων στη Κρήτη και όχι στη Κύπρο, η οποία είχε παραγγείλει και πληρώσει το σύστημα. Οι πολιτικές πιέσεις – απειλές έφεραν αυτή την εξέλιξη, βάζοντας την Πολεμική Αεροπορία σε διαδικασία που φυσικά δεν την είχε επιλέξει η ίδια, ούτε και είχε φυσικά προετοιμαστεί γι αυτή.

Μαθημένη στα δύσκολα και στις προκλήσεις, η ΠΑ ενέταξε στο οπλοστάσιο της τους S-300 και ξεκίνησε μια επίπονη προσπάθεια για την επιχειρησιακή αξιοποίηση ενός συστήματος εντελώς διαφορετικού από τα δυτικού τύπου αντιαεροπορικά μέσα και τους επίγειους σταθμούς ελέγχου που είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή στην ευθύνη της για την αεράμυνα της χώρας. Το στοίχημα μεγάλο από την αρχή... Εκπαίδευση στη Ρωσία για τα πληρώματα Ελλάδος και Κύπρου που θα ενεργοποιούσαν το σύστημα - με ότι αυτό συνεπάγεται - και μια σειρά από δυσκολίες που πολλές φορές φάνηκαν ανυπέρβλητες.

Η επιχειρησιακή εκμετάλλευση ενός ρωσικού συστήματος μέσα σε ένα δίκτυο αεράμυνας δυτικού τύπου, η διαδοχική εγκατάσταση της Μοίρας στην 126 Σμηναρχία Μάχης του Ηρακλείου, στην 138 Σμηναρχία Μάχης του Τυμπακίου και μετά πάλι επιστροφή στο Ηράκλειο, οι αλλεπάλληλες προσπάθειες της Τουρκίας να μάθει τα "μυστικά" του συστήματος, η σταδιακή φθορά των υλικών που δεν επέτρεπε στο σύστημα να λειτουργεί σε πλήρη σύνθεση (αργότερα εφαρμόστηκε και ο ... κανιβαλισμός για να λειτουργεί η μία πυροβολαρχία) είναι μερικά μόνο από τα επεισόδια σε ένα σήριαλ που κράτησε 14 ολόκληρα χρόνια.

Στο διάστημα αυτό, ακούστηκαν πολλά και γράφτηκαν περισσότερα. Μάλιστα, υπήρχαν και σχόλια εκ των έσω, για την χρησιμότητα του συστήματος και την δουλειά που γινόταν στην 11η ΜΚΒ και το αν εξυπηρετούσε πραγματικά τον ρόλο και την αποστολή της. Όλα αυτά τα χρόνια τα στελέχη της ΠΑ που πέρασαν από την 11η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων μίλαγαν λίγο και δούλευαν πολύ... Αυτό ήξεραν να κάνουν και αυτό έκαναν. Λίγες ημέρες πριν από την βολή αποδοχής, το προσωπικό διάβασε πως η 126 ΣΜ κλείνει (!), όμως συνέχισε να εργάζεται το ίδιο αθόρυβα και μεθοδικά.

Μέχρι και στο παρά '5 της βολής πολλοί εύχονταν την ματαίωσή της. Γεγονός που δεν χωρά αμφισβητήσεις και διαψεύσεις...

Η αθόρυβη δουλειά, κράτησε μέχρι την εντολή: FIRE! Μετά, τα πάντα καλύφθηκαν από τον εκκωφαντικό θόρυβο της εκτόξευσης! Οι S-300 και το προσωπικό της 11ης Μοίρας Κατευθυνόμενων Βλημάτων έχουν πλέον μιλήσει. Για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια...

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013 10:29