Τρίτη, 07 Ιανουαρίου 2014 10:29

Κρατήστε δύο Ag-Cat στο Μουσείο της ΠΑ – Αντιδράσεις για τη εκποίηση των 11 αεροσκαφών

Τα G.164 A/G παρελήφθησαν στα μέσα της δεκαετίας του '70, εντάχθηκαν στη δύναμη της 359 ΜΑΕΔΥ και χρησιμοποιήθηκαν σε αποστολές αεροψεκασμού και αεροπυρόσβεσης. Ο τύπος αποσύρθηκε το 2011 λόγω παλαιότητας οπότε και η ΠΑ αποφάσισε την εκποίηση τους. Τα G.164 A/G παρελήφθησαν στα μέσα της δεκαετίας του '70, εντάχθηκαν στη δύναμη της 359 ΜΑΕΔΥ και χρησιμοποιήθηκαν σε αποστολές αεροψεκασμού και αεροπυρόσβεσης. Ο τύπος αποσύρθηκε το 2011 λόγω παλαιότητας οπότε και η ΠΑ αποφάσισε την εκποίηση τους.

Η είδηση πως η Πολεμική Αεροπορία προχωρά στην εκποίηση του στόλου των 11 ψεκαστικών αεροσκαφών Ag-Cat, (Δείτε ΕΔΩ το σχετικό θέμα) τα οποία έχουν αποσυρθεί από το 2011, έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες τις έντονες αντιδράσεις ιστορικών, ερευνητών, αλλά και απλών φίλων της ΠΑ, οι οποίοι με μηνύματά τους στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ζητούν τη διάσωση τουλάχιστον δύο αεροσκαφών τα οποία θα εμπλουτίσουν τη συλλογή του Μουσείου της Πολεμικής Αεροπορίας στο Τατόι.

Χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα που έγραψε στο facebook ο γνωστός ιστορικός ερευνητής για θέματα της ΠΑ, Θέμης Βρανάς, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά:

Θέλω γεμάτος απογοήτευση και αγανάκτηση να τονίσω ότι ο δημοσιευθείς πίνακας ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΩΝ AG-CAT. Αυτό σημαίνει ότι με την πώλησή τους δεν θα μείνει ΚΑΝΕΝΑ στην Ελλάδα, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΜΑΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ! Θέλω να θέσω δύο πολύ κρίσιμα ερωτήματα: Πριν κοινοποιηθεί ο παραπάνω πίνακας ενημερώθηκε το Μουσείο ΠΑ; Του δόθηκε η δυνατότητα να επιλέξει τουλάχιστον δύο Ag-Cat για να τα εντάξει στη συλλογή του; Είναι εξωφρενικό και απαράδεκτο να εξαφανίζουμε μόνοι μας, με τα ίδια μας τα χέρια, τις ψηφίδες που απαρτίζουν την Αεροπορική μας Ιστορία. Φέτος ΧΑΘΗΚΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ από την Ελλάδα το τελευταίο Stearman του Σμήνους Ανθελονοσιακού Πολέμου και δεν ίδρωσε το αυτί κανενός. Πάμε να επαναλάβουμε το ίδιο ΕΓΚΛΗΜΑ κατά της Αεροπορικής Ιστορίας της Ελλάδας και με τα Ag-Cat; Όποιος, φίλοι μου, έχει τη δυνατότητα, ας προωθήσει αυτές τις παρατηρήσεις στο ανώτερο δυνατό επίπεδο στην ΠΑ, γιατί σίγουρα ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΑ ΝΟΙΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΑΛΛΙΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ.

Τα G.164 A/G παρελήφθησαν στα μέσα της δεκαετίας του '70, εντάχθηκαν στη δύναμη της 359 ΜΑΕΔΥ και χρησιμοποιήθηκαν σε αποστολές αεροψεκασμού και αεροπυρόσβεσης. Ο τύπος αποσύρθηκε το 2011 λόγω παλαιότητας οπότε και η ΠΑ αποφάσισε την εκποίηση τους.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter