Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 24 Απριλίου 2023
Write on Δευτέρα, 24 Απριλίου 2023 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το πρωί της Τρίτης 25 Απριλίου αναμένεται να προσγειωθεί στην 112 πτέρυγα μάχης στην Ελευσίνα το στρατιωτικό αεροσκάφος C-27J Spartan με τους πρώτους 15 Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν από την εμπόλεμη ζώνη του Σουδάν.

Στο C-27 επιβαίνουν επίσης, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ιατροί και μέλη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων ενώ θα τους υποδεχθεί ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης.

Υπενθυμίζεται πως το ελληνικό αεροσκάφος βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες στη βάση Ασουάν της Αιγύπτου ενώ το απόγευμα της Δευτέρας ταξίδεψε στο Τζιμπουτί προκειμένου να παραλάβει την πρώτη ομάδα Ελλήνων που έχουν απεγκλωβιστεί από επιχειρήσεις που συντόνισαν γαλλικές και ιταλικές ομάδες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τα κοινοβουλευτικά κόμματα για την κατάσταση στο Σουδάν, σε συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους τους, στις 12:00.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Δευτέρα, 24 Απριλίου 2023 Κατηγορία ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Η πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 23» και η διεθνής άσκηση Ειδικών Δυνάμεων -  Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «Ωρίων 23», με την συμμετοχή προσωπικού και μέσων ελληνικών και ξένων Ενόπλων Δυνάμεων και την εκτέλεση πολύπλοκων και ιδιαίτερα απαιτητικών σεναρίων, ξεκίνησαν σήμερα, Δευτέρα 24 Απριλίου.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, στην άσκηση «Ηνίοχος 23» συμμετέχουν από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων:

- Από τον Στρατό Ξηράς, ελικόπτερα AH-64A, OH-58D, UH-1H και CH-47D, συστήματα και μέσα επικοινωνιών, ηλεκτρονικού πολέμου και ηλεκτρονικής επιτήρησης, οχήματα και άρματα μάχης, καθώς και αντιαεροπορικά συστήματα.

- Από το Πολεμικό Ναυτικό, φρεγάτες, ταχέα περιπολικά κατευθυνόμενων βλημάτων, αρματαγωγά, κανονιοφόροι, πλοία ταχείας μεταφοράς, πλοία γενικής υποστήριξης καθώς και ελικόπτερα S-70B.

- Από την Πολεμική Αεροπορία, μαχητικά αεροσκάφη Rafale, Mirage 2000-5, F-16 Block 30, Block 50, Block 52, Block 52+ Advanced και Viper, F-4, αεροσκάφος EMB - 145H Αεροφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου, μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV HERON, μεταφορικά αεροσκάφη C-27 και C-130, ελικόπτερα Super Puma AS-332 Έρευνας- Διάσωσης καθώς και αντιαεροπορικά συστήματα.

- Από την νεότευκτη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, ομάδες τερματικής καθοδήγησης πυρών, ομάδες διασωστών μάχης της Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης και αποβατικές δυνάμεις της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.

Η σειρά ασκήσεων «Ηνίοχος» πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2013 με συνεχώς αυξανόμενες συμμετοχές από φίλες και σύμμαχες χώρες, προστίθεται στην ανακοίνωση.

 Αποστολές

Προκειμένου να επιτευχθεί ο Αντικειμενικός Σκοπός της Άσκησης, το Σχολείο Όπλων Τακτικής του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), επιβλέπει τις αποστολές, από τον σχεδιασμό του σεναρίου μέχρι την απενημέρωση και την εξαγωγή συμπερασμάτων, επιβεβαιώνοντας ότι καλύπτεται πλήρως το φάσμα των αποστολών που διεξάγονται από την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ), όπως:

Επιθετικές Επιχειρήσεις εναντίον Αεροπορικής Ισχύος – Offensive Counter Air Operations (OCA)
Αμυντικές Επιχειρήσεις εναντίον Αεροπορικής Ισχύος – Defensive Counter Air Operations (DCA)
Στρατηγικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις – Strategic Air Operations
Επιχειρήσεις Αεροπορικών Δυνάμεων Επ’ Ωφελεία Χερσαίων και Θαλάσσιων Επιχειρήσεων – Air Power Contribution to Counter-Land Operations (APCLO) and Air Power Contribution to Maritime Operations (APCMO)
Αποστολές Αναγνώρισης (RECCE)
Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης – Combat Search And Rescue (CSAR)
Αποστολές εναντίον Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων – Time Sensitive Targets
Αποστολές Προστασίας Υψηλής Αξίας Ιπτάμενων Μέσων – High Value Airborne Asset (HVAA)

Στον «Ηνίοχο 2023» αριθμός αποστολών θα εκτελεστεί για πρώτη φορά με τη χρήση Τακτικών Εξομοιωτών αεροσκαφών F-16 της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης του ΚΕΑΤ, επεκτείνοντας την άσκηση και στον ψηφιακό κόσμο.

Στην πολυεθνική άσκηση θα συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα εκτός από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

- η Κυπριακή Δημοκρατία με ελικόπτερο AW139 και Ομάδα Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών

- η Γαλλία με μαχητικά αεροσκάφη Rafale

- οι ΗΠΑ με F-16, ένα Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος MQ-9 REAPER και Ομάδα Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών

- η Ινδία με αεροσκάφη Sukhoi-30

- η Ιορδανία με F-16

- η Ισπανία με F-18

- η Ιταλία με αεροσκάφη Tornado

- η Σαουδική Αραβία με F-15

- και η Σλοβενία με αεροσκάφη PC-9Μ και Ομάδα Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών

Επιπρόσθετα, η Αυστρία θα συμμετέχει στην άσκηση με προσωπικό Πληροφοριών και ο Καναδάς με Ελεγκτές Εναερίου Κυκλοφορίας.

Διεθνής άσκηση «Ωρίων 23»

Παράλληλα με την «Ηνίοχος 23» συνεξετάζεται για δεύτερη φορά συνδυαστικά η άσκηση Ειδικών Δυνάμεων- Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «Ωρίων 23». Η συγκεκριμένη άσκηση πραγματοποιείται για 6η φορά, με την πρώτη να λαμβάνει χώρα το 2018.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχουν σχεδιαστεί συνεκπαιδεύσεις σε σύνθετα επιχειρησιακά αντικείμενα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη διείσδυση σε εχθρική περιοχή με άλμα ελεύθερης πτώσης, την εκκαθάριση εχθρικής ακτής, την καθοδήγηση πυρών αεροπορίας και πυροβολικού και την καθοδήγηση των πυρών σε αποστολές Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (Close Air Support -CAS).

Η δυσκολία και η πολυπλοκότητα των σεναρίων που υλοποιούνται, τονίζεται στην ανακοίνωση, σε συνδυασμό με την συνεχή ποιοτική αναβάθμιση των Ειδικών Δυνάμεων- Δυνάμεων Ειδικών επιχειρήσεων της Ελλάδας, έχει προσελκύσει το αυξανόμενο ενδιαφέρον συμμετοχής Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων από άλλες χώρες.

Κατά τη διάρκεια της «Ωρίων 23», έχει επιλεγεί σενάριο που προβλέπει την συγκρότηση μίας Τμηματικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων στην οποία θα υπάγονται ένα Χερσαίο Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων και ένα Ναυτικό Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων με τις αντίστοιχες Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, με σκοπό την εκτέλεση αποστολών που καλύπτουν όλο το φάσμα των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν:

- Από τον Στρατό Ξηράς, ελικόπτερα AH-64A, OH-58D, NH-90, UH-1H και CH-47D.

- Από το Πολεμικό Ναυτικό, πλοία γενικής υποστήριξης, ελικόπτερα S-70B, σκάφη ανορθόδοξου πολέμου MARK V, ταχύπλοα σκάφη, Ειδικών Επιχειρήσεων τύπου RHIB-11 καθώς και προσωπικό και μέσα από την Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών.

- Από την Πολεμική Αεροπορία, μαχητικά αεροσκάφη για την εκτέλεση αποστολών Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης και μεταφορικά αεροσκάφη για την εκτέλεση αλμάτων και αποστολών διάσωσης μάχης.

- Από την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων από την Ζ' Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών και το Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων, προσωπικό και μέσα (ελικόπτερα CH-47D και NH-90) από τη Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων καθώς και προσωπικό από το 865 Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού.

- Από το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, προσωπικό και μέσα από τη Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών.

- Από την Ελληνική Αστυνομία, προσωπικό και μέσα από την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα.

Η παράλληλη διεξαγωγή των δύο ασκήσεων, σε συνδυασμό με την διάδραση μεταξύ των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ και των Ειδικών Μονάδων των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως και με τον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό συμμετέχοντος προσωπικού και μέσων ξένων χωρών, καθιστούν την εν λόγω συνδυασμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση μοναδική στο είδος της και καταδεικνύουν το υψηλό επίπεδο συνεργειών που παρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ενώ παράλληλα αναδεικνύουν την προστιθέμενη αξία της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου, καταλήγει η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Δευτέρα, 24 Απριλίου 2023 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων που βρίσκονται στο Σουδάν. Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το ένα από τα δύο ελληνικά μεταγωγικά αεροσκάφη στην Αίγυπτο, προκειμένου να απογειωθεί με προορισμό το Τζιμπουτί που βρίσκονται οι Έλληνες υπήκοοι.

Το τελευταίο 24ωρο έχουν απομακρυνθεί 23 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους με τη βοήθεια Ιταλίας και Γαλλίας. Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που οργάνωσαν ειδικές επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό των υπηκόων τους από το φλεγόμενο Σουδάν.

Ν. Δένδιας: Στην κρίση του Σουδάν η Ευρώπη δεν πήρε πολύ καλό βαθμό

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προσπάθειες για απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών, από τον «εφιάλτη» του Σουδάν ενώ από το Λουξεμβούργο, στο περιθώριο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας αφού ευχαρίστησε θερμά τους ομολόγους του, της Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας για τη βοήθεια στον απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών και την παροχή βοηθείας σε αυτούς, έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα και άσκησε κριτική για την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις κοινές αντιδράσεις της σε μεγάλες κρίσεις όπως του Σουδάν.

Ολόκληρη η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια:

«Στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών θα ζητήσω αναλυτική συζήτηση για τα θέματα εκκενώσεως των ευρωπαίων υπηκόων από το Χαρτούν, από το Σουδάν.

Ήδη υπήρξε σχετική μου συζήτηση χθες με τον Ζοζέπ Μπορέλ και δέχτηκε το αίτημά μου.

Από εκεί και πέρα θέλω να ευχαριστήσω τον Ζοζέπ Μπορέλ για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει, όπως και να ευχαριστήσω την υπουργό εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι για τη βοήθεια που έδωσαν για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούν.

Θα ήθελα όμως να πω και κάτι άλλο. Είναι τουλάχιστον αντιφατικό να ψηφίζουμε κείμενα όπως η στρατιωτική πυξίδα και μάλιστα με θριαμβευτικούς τόνους και από εκεί και πέρα να μην μπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά τις προσπάθειες του Ύπατου Εκπροσώπου να μπορούμε να οργανώσουμε μια πανευρωπαϊκή επιχείρηση εκκένωσης. Η Ευρώπη κρίνεται από τη δυνατότητά της να αντιδράσει στις κρίσεις και σαν Ευρώπη -θέλω να πω- στην κρίση στο Σουδάν δεν έχουμε πάρει πολύ καλό βαθμό».

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή απεγκλωβίστηκε η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, 8 άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο τραυματίες, με την συμβολή της Γαλλίας.

Από χθες το απόγευμα βρίσκονται στην Αίγυπτο τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, με άνδρες ειδικών δυνάμεων για να συμβάλλουν με άλλες στρατιωτικές δυνάμεις στον απεγκλωβισμό των υπόλοιπων Ελλήνων.

«Δια πυρός και σιδήρου» οι εκκενώσεις των ξένων υπηκόων

Σε εξέλιξη βρίσκονται, εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, που έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 420 ανθρώπους, η επιχείρηση εκκένωσης ξένων υπηκόων. Ειδικές δυνάμεις απομάκρυναν Αμερικανούς και Γάλλους διπλωμάτες με τις οικογένειές τους. Επίσης από την Κυριακή έως το μεσημέρι της Δευτέρας, έχουν απελευθερωθεί υπήκοοοι από τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Σερβία, την Ιταλία και την Ελβετία.

Σφοδρές μάχες για δεύτερη εβδομάδα

Και ενώ οι σφοδρές μάχες στο Χαρτούμ μαίνονται για 10 μέρες, με 420 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, «μάχη» με το χρόνο δίνουν χώρες με υπηκόους τους στο Σουδάν, ώστε να τους απεγκλωβίσουν πριν κλιμακωθούν οι συγκρούσεις. Οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Καναδά έχουν κλείσει, ενώ οι διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός «πέφτουν στο κενό».

Πηγή: ΕΡΤ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin