Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023
Write on Παρασκευή, 28 Απριλίου 2023 Κατηγορία ΕΠΙ ΣΚΟΠΟΝ

Γράφει ο Σεραφείμ Μηχιώτης

Ένα από το θέματα που δεν προσφέρονται γιά άκριτη εκμετάλλευση από τα ΜΜΕ, καθώς εμπίπτει σε ευαίσθητες πλευρές και πτυχές της ίδιας της ασφαλούς λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, είναι αυτό της διαθεσιμότητας των πτητικών μέσων που διαθέτουν, στο επίπεδο κυρίως της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά επίσης του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.

Εξ αυτού του λόγου, κάθε πρωί η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και οι εμπλεκόμενοι εν γένει ανώτατοι επιτελείς των τριών Κλάδων των ΕΔ λαμβάνουν καθημερινώς το Δελτίο Η(μερήσιας) Δ(ιάθεσης) Κ(ατάστασης) Α(εροσκαφών), στο οποίο εμπεριέχεται λεπτομερής ανάλυση των αεροσκαφών και ελικοπτέρων των τριών Κλάδων των ΕΔ, πάσης φύσεως και αποστολής, τα οποία είτε τελούν ΕΝ/ΕΝ (εν ενεργεία), είτε ΕΚ/ΕΝ (εκτός ενεργείας) και γιά ποιό λόγο, όπως βλάβες, προγραμματισμένες επισκευές και συντηρήσεις βάσει των ωρών πτήσεως που έχουν γράψει, περιορισμένες ή εκτεταμένες κ.ο.κ. Εννοείται δε, ότι, εξ αυτού του λόγου αυτή η αναφορά ΗΔΚΑ τυγχάνει διαβάθμισης και δη υψηλής, μη προσφερόμενη προς διαρροή και «αξιοποίηση» από τα ΜΜΕ και τελικώς όσων έχουν συμφέρουν να μαθαίνουν από αυτά, «φίλων» της χώρας...

Φρονώ, ότι σε αυτήν την περίπτωση εντάσσεται η αποστολή των μεταγωγικών αεροσκαφών της ΠΑ, που είχαν σταλεί στη Νότια Αίγυπτο (τρία συνολικώς αεροσκάφη «C-27J» της 354ΜΤΜ και ένα «C-130H» της 355ΜΤΜ της δυνάμεως της 112ΠΜ, μικρότερης μεταφορικής ικανότητας τα πρώτα σε σχέση με το δεύτερο), με απόφαση που εκπορεύθηκε από τον ίδιο των Π/Θ Κυρ. Μητσοτάκη, προκειμένου να συμβάλουν στον επαναπατρισμό των Ελλήνων υπηκόων, που είχαν εμπλακεί στο Σουδάν, που έχει εμπλακεί στη δίνη εμφυλίου πολέμου, που ήδη έχει αρχίσει να σωρεύει δεινά στην πολύπαθη αυτή χώρα της Βορείου Αφρικής.

Είναι προφανές, βεβαίως, ότι το πότε και ποιά από τα μεταγωγικά αεροσκάφη που είχαν σταλεί εκεί θα εχρησιμοποιούντο γιά τους σκοπούς της αποστολής τους, αυτό δεν θα αποτελούσε υπόθεση... αναλύσεων «ειδικών» στην απόσταση ασφαλείας των Αθηνών, αλλά προϊόν σταθμισμένης απόφασης επί τη βάσει σειράς κριτηρίων επί του πεδίου (περιλαμβανομένων και των οικονομικών), σε συνεννόηση με το Υπουργείο των Εξωτερικών, υπό την αποκλειστική έγκριση του οποίου τελούσε η όλη επιχείρηση.

Κάποιοι, όμως, που εννοούσαν στα «πολύ σοβαρά» την προηγούμενη...κατάσταση, όπως ανεφέρθη αμέσως πριν, δεν κουράσθηκαν να διερωτώνται δημοσίως, κατ’ επανάληψη και με δεικτικό τρόπο, «τί τρέχει με το C-130 στην Αίγυπτο»...

Τελευταίο δείγμα πρωϊνής αναφοράς, από τον γνωστό ιστότοπο «Militaire», που ανέφερε/έγραψε στις 06:19 σήμερα:

«Tο ΓΕΕΘΑ εξακολουθεί να σιωπά για το τι συμβαίνει με το μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της ΠΑ που μεταστάθμευσε στο Ασουάν της Αιγύπτου...Έχει βλάβη; Έχει καθηλωθεί; Δεν συμμετέχει σε καμία πτήση μεταφοράς Ελλήνων γιατί ...έχει κάποιο σχέδιο το ΓΕΕΘΑ;Θα ρωτάμε κάθε μέρα, μέχρι να φιλοτιμηθούν να απαντήσουν...»

Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη

Μετά την προσγείωση του "C-130H" στην 112ΠΜ στην Ελευσίνα και την στάθμευση του αεροσκάφους, ο Π/Θ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, με την ασφαλή επιστροφή του C-130 από το Χαρτούμ, η επιχείρηση διάσωσης των Ελλήνων συμπολιτών μας οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στον εμφύλιο πόλεμο στο Σουδάν.

Θέλω να συγχαρώ το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, για την άρτια οργάνωση αυτής της σύνθετης αποστολής. Πάντα σε συνδυασμό και με άλλες φίλες χώρες καταφέραμε και επιστρέψαμε πίσω στην πατρίδα όσους συμπολίτες μας ήθελαν να φύγουν από την εμπόλεμη ζώνη, καθώς και έξι -αν δεν κάνω λάθος- τετράποδους φίλους μας οι οποίοι και αυτοί επέστρεψαν μαζί με την οικογένειά τους.

Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει ανά πάσα στιγμή να φροντίζει για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, ασχέτως το πού αυτοί βρίσκονται. Και εύχομαι αυτή η μεγάλη περιπέτεια στο Σουδάν να τελειώσει σύντομα, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στις εστίες τους. Οι Ένοπλές μας Δυνάμεις, για ακόμη μία φορά, μάς έβγαλαν ασπροπρόσωπους και φρόντισαν για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της σύνθετης επιχείρησης».

Screenshot 126

Σήμερα, προς το μεσημέρι, εκδόθηκε από το ΥΠΕΞ επίσημη ανακοίνωση, βάσει της οποίας:

«Απογειώθηκε νωρίτερα σήμερα αεροσκάφος C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας από το Χαρτούμ, στο πλαίσιο επιχείρησης απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν.

Το αεροσκάφος έχει ήδη εισέλθει με ασφάλεια στον εναέριο χώρο της Αιγύπτου, μεταφέροντας 39 άτομα, εκ των οποίων 20 είναι Έλληνες πολίτες και μέλη οικογενειών τους. Οι λοιποί απεγκλωβισθέντες είναι πολίτες άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς και τρίτων χωρών.

Στην αποστολή συμμετέχει και Έλληνας διπλωματικός υπάλληλος.

Η άφιξη του αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αθήνα αναμένεται σήμερα το βράδυ. (Προσγειώθηκε στην Ελευσίνα, όπως επληροφορήθην από τον Πατριάρχη του αμυντικού ρεπορτάζ, εξαιρετικό μου συνάδελφο Λεωνίδα Μπλαβέρη, στις 21:10 απόψε, 7/04/23)

Με την ολοκλήρωση της εν λόγω επιχείρησης, ο αριθμός των απεγκλωβισθέντων συμπατριωτών μας και μελών οικογενειών τους ανέρχεται στα 125 άτομα».

Και επειδή, αγαπητή σε κάποιους η προπαγάνδα, πλην φιλτέρα η αλήθεια, έλαβα το μεσημέρι σήμερα το ακόλουθο μήνυμα από φίλο Πτέραρχο, διατελέσαντα Διοικητή ΔΑΥ, στην οποία και υπάγονται τα μεταγωγικά αεροσκάφη της ΠΑ:

«Και γιά την ιστορία το C-130 ζει και βασιλεύει, σε πείσμα των γνωστών καταστροφολόγων! Και μία και το παίζουν κάποιοι ειδικοί, ας μάς υποδείξουν το κατάλληλο και πιό οικονομικό μέσο γιά να κάνουν αυτές τις μεταφορές του (μικρού αριθμού ατόμων!».

Πιό απλά: Γιατί να είχε χρησιμοποιηθεί στις προηγηθείσε δύο επιχειρήσεις απεγκλωβισμού ολιγομελών ομάδων Ελλήνων από το Χαρτούμ, αεροσκάφος μεγαλύτερης μεταφορικής ικανότητας από αυτές που έγιναν κάλλιστα με τα «C-27» που ήσαν διαθέσιμα επί του πεδίου; Γιά κάθε νοήμονα και καλόπιστο τα επιχειρήματα είναι συντριπτικά...

Screenshot 118

Εις ό,τι αφορά, πάντως, το «Militaire» φαίνεται ότι προκρίνει την «γραμμή» σε σχέση με την είδηση που ακολουθεί, με την σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, που παρετέθη αμέσως προηγουμένως:

«Το "εξαφανισμένο" επί 4 ημέρες C-130 εμφανίστηκε και έκανε μεταφορά Ελλήνων από το Χαρτούμ. Αν η τετραήμερη αναμονή στο Ασουάν οφειλόταν σε βλάβη ή όχι παραμένει ερώτημα αφού το ΓΕΕΘΑ δεν έχει απαντήσει. Δεν γνωρίζουμε αν το ΓΕΕΘΑ "εκπροσωπείται" από υπόπτους ,ανώνυμους και σκοτεινούς λογαριασμούς στο twitter που στο παρελθόν έχουν δημοσιεύσει φωτογραφίες που έκαναν μεγάλη ζημιά σε εθνικά θέματα. Λογαριασμοί που με απίστευτο υβρεολογόγιο επιτίθενται σε δημοσιογράφους που έθεταν τέσσερις ημέρες τώρα το ερώτημα για το τι συμβαίνει με το C-130».

Πάντως, επειδή ο ίδιος ιστότοπος έχει ανοίξει βεντέτα με τη σύμπασα Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, βρίσκει την ευκαιρία γιά να το συνεχίσει, γράφοντας:

«Επειδή οι περιπτώσεις μπούλινγκ και όχι μόνο κατά δημοσιογράφων που ξεκινούν από "σκοτεινούς διαδρόμους" στο Χολαργό έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται, η ΕΣΗΕΑ που πρόσφατα έκανε και σεμινάρια μαζί με το ΓΕΕΘΑ, μήπως θα πρέπει να κινητοποιηθεί; Γιατί καλές οι οδηγίες και οι συμβουλές για το πως θα αντιμετωπίσουν οι δημοσιογράφοι τους κινδύνους στο πολεμικό ρεπορτάζ, αλλά πρώτα απ ΄ όλα θα πρέπει να διαφυλάξουν τη δουλειά τους, την οποία κινδυνεύουν να χάσουν μόνο και μόνο επειδή προσπαθούν να την κάνουν σωστά . Υπάρχει ήδη μία περίπτωση δημοσιογράφου του αμυντικού ρεπορτάζ που έχασε τη δουλειά του επειδή έγραψε κάτι που δεν ήταν ευχάριστο. Η ΕΣΗΕΑ είναι ενήμερη γι’ αυτό απ’ όσο γνωρίζουμε. Θα κάνει κάτι;»

Και το δικό μου σχόλιο: Κατ’ αρχήν ο εν λόγω συνάδελφος δεν έχει ανάγκη τη μαρτυρία του συγκεκριμένου ιστοτόπου, προκειμένου να υπερασπισθεί τη δημοσιογραφική του αξιοπρέπεια, τιμή και ανεξαρτησία, γιά να μη πω και το αντίθετο. Δεύτερον και σημαντικότερο, από ποιά ΕΣΗΕΑ προσδοκά το «Μilitaire» να λάβει θέση, παρακολούθημα το ίδιο του ΣΥΡΙΖΑ, όταν το 7μελές ΔΣ που ελέγχει την Ένωσι αποτελεί συγκυβέρνηση τμήματος ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όμηροι οι μεν των δε, ως και αντιστρόφως, συνεπώς εξ αντικειμένου απρόθυμοι και τελικώς αδύναμοι να επιληφθούν θεμάτων που θα απαιτούσε να σπάσουν αυγά, αμοιβαίως και εγνωσμένως εξουδετερωμένοι; Δεν γίνονται τέτοια...

Screenshot 108

Με την ευκαιρία τέλος του θέματος, καταχρώμενος ενδεχομένως της υπομονής όσων με τιμούν και με διαβάζουν, παραθέτω και το σχετικό διάλογο που είχα από το fb, απ’ αφορμής ανάρτηση του Αντιστρατήγου ε.α. Κώστα Λουκόπουλου και το δικό μου σχολιασμό.

Screenshot 114

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023 Κατηγορία ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Η Ένωση Ειδικών Φρουρών Κρήτης δώρισε σύγχρονο εκπαιδευτικό υλικό στην Ε.Κ.Α.Μ. Κρήτης. Η παράδοση έγινε στην έδρα της Ε.Κ.Α.Μ. Κρήτης, παρουσία του Διοικητή της Ε.Κ.Α.Μ. και του Αστυνομικού Διευθυντή Ηρακλείου Ταξιάρχου κ. Σπυριδάκη Νικολάου.

IMG 41c388e58b44ad369d60a4bdf529a89a V

Σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρονται τα εξής:

"Η Ένωσή μας βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό του συναδέλφου και στέκεται «αρωγός» σε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης προς τους αστυνομικούς.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Όμιλο Σούπερ Μάρκετ «ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ» καθώς και την Κατασκευαστική Εταιρεία «PHOENIX VILLAS», μιας και μέρος του εκπαιδευτικού υλικού που χορηγήθηκε, κατέστη δυνατόν να αγοραστεί κατόπιν δωρεάς των ανωτέρω. Τους ευχαριστούμε θερμά για την ευγενική τους δωρεά και την υποστήριξη.

Σαν συνδικαλιστικός φορέας δίνουμε τεράστια σημασία στην εκπαίδευσή μας και εγγυόμαστε προς τους συναδέλφους μας, ότι θα βοηθάμε από οποιαδήποτε θέση μπορούμε για να ενισχύεται η αναβάθμιση της εκπαίδευσης στον κλάδο.

Στο έργο αυτό καλούμε και την Πολιτεία, να πράττει τα δέοντα για να ενισχύει με κάθε τρόπο το έργο που καλούμαστε όλοι να κάνουμε, ως πολίτες και ως αστυνομικοί".

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απογειώθηκε νωρίτερα σήμερα αεροσκάφος C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας από το Χαρτούμ, στο πλαίσιο επιχείρησης απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν.

Το C-130 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του φλεγόμενου Σουδάν, με τα στελέχη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου να αναπτύσονται στην περίμετρο, παρέχοντας ασφάλεια, έως ότου ολοκληρώθηκε η επιβίβαση των πολιτών.

27 apr 03 001 1

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, Την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023 απογειώθηκε από το Αεροδρόμιο Ασουάν (Aswan) της Αιγύπτου Α/Φ C-130 με προσωπικό Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF) της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ και προορισμό την Αεροπορική Βάση Wadi Seidna βόρεια του Χαρτούμ (Khartoum) στο Σουδάν. Με την προσγείωση του Α/Φ στην Αεροπορική Βάση, το τμήμα SOF προέβη σε έλεγχο και εξασφάλιση της ευρύτερης περιοχής, ενώ παράλληλα συνέδραμε στην διάσωση και επιβίβαση στο Α/Φ 39 πολιτών εκ των οποίων 20 από Ελλάδα, 1 από Γερμανία, 4 από Ισπανία, 5 από Ολλανδία, 1 από Σερβία, 8 από Φιλιππίνες, καθώς και 6 κατοικίδια (σκύλοι). Στην συνέχεια, το Α/Φ απογειώθηκε με προορισμό την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας. Την εξέλιξη της επιχείρησης εκκένωσης και διάσωσης παρακολούθησαν και κατεύθυναν ζωντανά από το ΕΘΚΕΠΙΧ ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Το αεροσκάφος της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών έχει ήδη εισέλθει με ασφάλεια στον εναέριο χώρο της Αιγύπτου, μεταφέροντας 39 άτομα, εκ των οποίων 20 είναι Έλληνες πολίτες και μέλη οικογενειών τους. Οι λοιποί απεγκλωβισθέντες είναι πολίτες άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς και τρίτων χωρών. Στην αποστολή συμμετέχει και Έλληνας διπλωματικός υπάλληλος.

27 apr 03 001 2

Η άφιξη του αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αθήνα αναμένεται σήμερα το βράδυ.

Στο γενικότερο πλαίσιο της Αποστολής απεγκλωβισμού και διάσωσης Ελλήνων και ξένων πολιτών από την έναρξη της κρίσης στο Σουδάν, πραγματοποιήθηκαν επίσης οι παρακάτω επιμέρους επιχειρήσεις:

● Την Κυριακή 23 Απριλίου 2023, αποστολή 2 μεταγωγικών αεροσκαφών (Α/Φ), 1 C-27 και 1 C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας στο Αεροδρόμιο Aswan, σε ετοιμότητα για εκτέλεση επιχειρήσεων εκκένωσης.

● Την Δευτέρα 24 Απριλίου 2023, απογείωση του Α/Φ C-27 από το Aswan με προορισμό το Τζιμπουτί (Djibouti), παραλαβή των πρώτων 17 πολιτών (13 Ελλήνων και 4 άλλων υπηκόων συζύγων των Ελλήνων) και επιστροφή την Τρίτη 25 Απριλίου 2023 στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας.

● Την Τρίτη 25 Απριλίου 2023, απογείωση έτερου Α/Φ C-27 από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας και προσγείωση στο Aswan, σε ετοιμότητα ανάληψης αποστολής. Ακολούθως απογείωση και παραλαβή από το Djibouti και την Άκαμπα (Aqaba) της Ιορδανίας 16 Ελλήνων πολιτών, 1 από Κύπρο, 9 από Ρουμανία και 8 από Φινλανδία. Την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 το Α/Φ με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και τους διασωθέντες πολίτες επέστρεψε στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας.

● Την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 απογείωση έτερου Α/Φ C-27 από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας και προσγείωση στο Aswan, σε ετοιμότητα ανάληψης αποστολής.

Από στρατιωτικής πλευράς, η επιχείρηση εκκένωσης και διάσωσης έλαβε τέλος.

27 apr 03 001 3

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin