Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 13 Μαΐου 2023
Write on Σάββατο, 13 Μαΐου 2023 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κεφάλας.

Επικρατεί ενθουσιασμός τον τελευταίο καιρό γύρω από την αγορά των πυραύλων SPIKE NLOS από το Ισραήλ και λογικό, αλλά γιατί τόσος θόρυβος;

Το Spike NLOS (aka Tamuz) είναι ένας κατευθυνόμενος αντιαρματικός πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς (ATGM) κατασκευασμένος από την Ισραηλινή “Rafael Advanced Defense Systems” που χρησιμοποιείται από ένα ευρύ φάσμα πλατφορμών εκτόξευσης, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων, ελαφρών οχημάτων, ακόμη και σκαφών. Το NLOS είναι η συντομογραφία του “Non-Line-Of-Sight”, και αφορά στην εμβέλεια “πέραν ορίζοντα” του Spike NLOS και στις δυνατότητες έμμεσης επίθεσης που διαθέτει.

Η ανάπτυξη του ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’70 και επηρεάστηκε έντονα από την εμπειρία του IDF με τα ATGM κατά τη διάρκεια του πολέμου του Γιομ Κιπούρ που ανέδειξε την ανάγκη για ένα ΑΤ με μεγαλύτερη εμβέλεια και επιδόσεις. Υπάρχουν συνολικά 6 εκδόσεις του πυραύλου με το πιο πρόσφατο να είναι το Mk.6.

Η καθοδήγηση του πυραύλου γίνεται από κάμερα στο ρύγχος και συνδέεται με την πλατφόρμα εκτόξευσης μέσω ενός καλωδίου οπτικών ινών μέχρι τα πρώτα 8 χλμ, ενώ μετά συνεχίζει ασύρματα. Διαθέτει ικανότητα υπέρυθρης απεικόνισης, η οποία ανιχνεύει τη θερμική ‘υπογραφή” οχημάτων, πεζικού, ελικοπτέρων κλπ.

Έτσι, μπορούν να εξαπολυθούν γενικά προς την περιοχή του στόχου, χωρίς να χρειάζονται ακριβείς πληροφορίες και όταν φτάσουν εκεί μπορούν να ερευνήσουν με τις κάμερες τους, να εντοπίσουν στόχους και οι χειριστές να τους κατευθύνουν εναντίον τους με ακρίβεια σημείου.
Η πρόωση παρέχεται από έναν κινητήρα πυραύλων στερεού καυσίμου, αν και λίγες άλλες πληροφορίες είναι γνωστές, παρ’ όλα αυτά – λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό βεληνεκές του – πιθανολογείται η ύπαρξη κινητήρα δυο σταδίων..

Η κύρια κεφαλή του Spike NLOS είναι μια κεφαλή HEAT, η οποία φέρεται (σύμφωνα με πληροφορίες) να μπορεί να διαπεράσει τουλάχιστον 700 mm χαλύβδινης θωράκισης. Αυτό είναι αρκετό ώστε να διεισδύσει στη θωράκιση σχεδόν κάθε τεθωρακισμένου οχήματος σε υπηρεσία. Δεν είναι σαφές εάν αυτή η κεφαλή είναι εξοπλισμένη με πρόδρομη γόμωση αλλά είναι πιθανό τα πρόσφατα μοντέλα να έχουν αυτό το χαρακτηριστικό. Άλλες κεφαλές που χρησιμοποιεί ειναι η PBF (Penetration-Blast-Fragmentat ion )και η HE-FRAG (High Explosive – Fragmentation).

Το Spike NLOS έχει χρησιμοποιηθεί σε κάθε Ισραηλινή σύγκρουση από τον πόλεμο του Λιβάνου το 1982, αν και λόγω του πέπλου μυστικότητας που το περιβάλλει δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για την απόδοση του. Ωστόσο πρόσφατα, οι Spike NLOS της IDF έπληξαν επιτυχώς τα συριακά αντιαεροπορικά οχήματα Pantsir S1 στα όρια την εμβέλειας τους με ότι αυτό συνεπάγεται για την απόδοσή και τις δυνατότητές τους.

Όσον αφορά την αγορά τους από την Ελλάδα να τονίσω ότι πρόκειται για κίνηση ματ εναντίον οποιουδήποτε αμφισβητεί την εθνική μας κυριαρχία, θέτουν νέα δεδομένα μια και με το σωστό επιχειρησιακό σχεδιασμό και χρήση μπορούν να κάνουν το Αιγαίο (και όχι μόνο) ζώνη A2/AD (anti-access/area denial) για τους Τούρκους και εισάγουν τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε μια νέα εποχή.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Σάββατο, 13 Μαΐου 2023 Κατηγορία ΕΠΙ ΣΚΟΠΟΝ

Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης, Αντιστράτηγος ε.α.

Η πόλωση στην Τουρκία ενόψει των εκλογών συνεχίζεται. Σε προηγούμενο άρθρο μου αναφέρθηκα σε δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων-συνεργατών του Ερντογάν οι οποίοι αποκαλούσαν μία πιθανή ήττα στις εκλογές, ως "πολιτικό πραξικόπημα". Ο ίδιος ο Ερντογάν σε χθεσινό του επικίνδυνο μήνυμα καλεί τον τουρκικό λαό σε κινητοποίηση προβάλλοντας ως παράδειγμα τη λαϊκή αντίδραση τη νύχτα της απόπειρας του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Στο παρακάτω άρθρο μου αναλύω το μήνυμα αυτό. Η συνέχεια θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τι σημαίνει το τελευταίο μήνυμα Ερντογάν προς τον τουρκικό λαό;

Ως πολύ επικίνδυνο κάλεσμα με πολλούς αποδέκτες χαρακτηρίζεται το μήνυμα στο Twitter του Τούρκου Προέδρου με ημερομηνία 12 Μαΐου.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι παρακάτω φράσεις οι οποίες παραπέμπουν σε κινητοποίηση των ψηφοφόρων του καθώς προδικάζεται ήττα στις εκλογές της 14ης Μαΐου. Σε αυτές αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Όποιες επιθέσεις κι αν δεχθούμε θα τις αντιμετωπίσουμε, δεν θα επιτρέψουμε να πέσει σκιά στη βούληση του έθνους και της δημοκρατίας μας. Όταν χρειαστεί, όπως το βράδυ της 15ης Ιουλίου, προστατεύουμε την ανεξαρτησία και το μέλλον μας με κόστος τη ζωή μας. Διότι εμείς υπάρχουμε γι' αυτό το έθνος, το οποίο μας τιμά να είμαστε μέλη του και υπηρέτες».

Το μήνυμα αυτό το οποίο είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει χαρακτηριστικά παρακίνησης ψηφοφόρων για εκλογική προτίμηση στην κάλπη, έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων κορυφαίων Υπουργών και συνεργατών του Ερντογάν (Ακάρ, Σοϊλού, Γιλντιρίμ και Ουτσούμ), οι οποίοι είχαν αποκαλέσει την ήττα στις εκλογές ως «πολιτικό πραξικόπημα», κάτι το οποίο αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο.

Αυτό που όμως πλέον έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι το γεγονός ότι δύο ημέρες πριν τις εκλογές και με δεδομένη την αποχώρηση του Μ. Ιντζέ από την εκλογική διαδικασία, η οποία φαίνεται ότι θα επηρεάσει θετικά τα ποσοστά του Κιλιτζντάρογλου, το «επικίνδυνο» μήνυμα για αυτοθυσία του λαού και προστασία της Δημοκρατίας, έρχεται από τον ίδιο τον Ερντογάν προβάλλοντας ως παράδειγμα την κινητοποίηση τη νύχτα της 15ης Ιουλίου 2016 (απόπειρα πραξικοπήματος).
Επιπλέον έγινε γνωστό ότι:

Ο Τούρκος καλλιτέχνης Ο. Ουγούρ, ακύρωσε καλλιτεχνικό τηλεοπτικό πρόγραμμα το οποίο ήταν προγραμματισμένο για το βράδυ των εκλογών και το οποίο ήταν μάλιστα αφιερωμένο στις εκλογές, μετά από απειλητικά μηνύματα σχετικά με ταραχές στους δρόμους πόλεων της Τουρκίας.
Ο θεωρητικός του Δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», Υποναύαρχος ε.α. Τ. Γιαγτζί, δήλωσε χθες ότι υπάρχουν ακόμη γκιουλενιστές στο τουρκικό στράτευμα. Η δήλωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς έγινε λίγο πριν τις εκλογές οι οποίες όπως φάνηκε και από το μήνυμα του Ερντογάν, συνδέονται με την απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Όλα τα παραπάνω, αλλά κυρίως το μήνυμα του Ερντογάν υπό τη σκιά ενδεχόμενης ήττας του, αποκαλύπτουν πρόθεση της κυβερνητικής πλευράς για μη αναγνώριση του εκλογικού αποτελέσματος και σχεδιασμό κινητοποίησης του λαού με απρόβλεπτες συνέπειες για την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, καθώς η ενωμένη αντιπολίτευση δείχνει ότι έχει λάβει τα μέτρα της και είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί το εκλογικό αποτέλεσμα.

Μετάφραση όλου του μηνύματος Ερντογάν

Η αγάπη και ο αγώνας μας είναι και τα δύο για το αγαπημένο μας έθνος. Δεν πολεμάμε με κανέναν για λογαριασμό μας, (αλλά) όταν πρόκειται για το έθνος μας δεν αναγνωρίζουμε κανέναν.
Θεωρούμε καθήκον μας να τρέξουμε για το έθνος μας που αγαπάμε, βάζοντας τη ζωή μας στα δόντια μας.
Μόνο αναπτύσσουμε έργα, παράγουμε έργα, κάνουμε πολιτική καρδιάς και κερδίζουμε καρδιές.
Όποια παγίδα κι αν στηθεί μπροστά μας, δεν θα σταματήσουμε να υπηρετούμε τη χώρα μας.
Δεν διστάζουμε να μεγαλώσουμε τη χώρα και τις πόλεις μας, δηλαδή το ψωμί μας, με επενδύσεις.
Όποιες επιθέσεις κι αν δεχθούμε θα τις αντιμετωπίσουμε, δεν θα επιτρέψουμε να πέσει σκιά στη βούληση του έθνους και της δημοκρατίας μας.
Όταν χρειαστεί, όπως το βράδυ της 15ης Ιουλίου, προστατεύουμε την ανεξαρτησία και το μέλλον μας με κόστος τη ζωή μας.
Διότι εμείς υπάρχουμε γι' αυτό το έθνος, το οποίο μας τιμά να είμαστε μέλη του και υπηρέτες.
Υπάρχουμε για να υπηρετούμε 85 εκατομμύρια ανθρώπους με αγάπη χωρίς καμία διάκριση.
Για το λόγο αυτό, έχουμε αντιμετωπίσει πολλές προδοσίες, έχουμε ξεπεράσει πολλές αντιξοότητες, δώσαμε αγώνα ζωής και θανάτου.
Τα τελευταία 21 χρόνια δημιουργήσαμε την υποδομή του Τουρκικού Αιώνα σε κάθε τομέα και ολοκληρώσαμε τις προετοιμασίες του.
Ας ελπίσουμε ότι με την 14η Μαΐου θα ξεκινήσουμε μαζί την οικοδόμηση του Τουρκικού Αιώνα.
Θα το πετύχουμε, όπως το κάναμε εδώ και 21 χρόνια, με την αμέριστη υποστήριξή σας και τις ειλικρινείς προσευχές σας.
Θα προστατεύσουμε την συνεχή αδελφοσύνη μας, απέναντι στις προσπάθειες των εμπόρων της εξέγερσης και αυτών που προσπαθούν να σπείρουν διχόνοια μεταξύ μας.
ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ.
ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΓΑΛΟΙ.
ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΟΙ.
ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΔΕΡΦΙΑ.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΥΡΚΙΑ!

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013-2017. Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin