Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014
Write on Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Στις 19:30 περίπου, συμφώνως με τον ως τώρα προγραμματισμό, αναμένεται να φτάσει η φρεγάτα του Στόλου «ΣΑΛΑΜΙΣ» στο λιμάνι της Τριπόλεως στη Λιβύη και να αρχίσει την επιβίβαση των περίπου 200 ως τώρα ατόμων, οι χώρες των οποίων έχουν ζητήσει και παρακαλέσει την Αθήνα, να παραλάβει τους πολίτες τους το Ελληνικό πολεμικό.

Ο όλος συντονισμός της επιχειρήσεως τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ το επιχειρησιακό σκέλος το έχει το ΓΕΕΘΑ, διά του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και του Αρχηγείου Στόλου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» (F-455), με κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Δημήτριο Ευσταθίου (τάξεως 1989 της ΣΝΔ), μετά τον κατάπλου της στην Τρίπολη θα αρχίσει την επιβίβαση σε κάθε διαθέσιμο χώρο του πλοίου τους 7 Έλληνες διπλωμάτες, 90 Έλληνες με τα μέλη των οικογενειών τους που ζουν στην Τρίπολη, 80 Κινέζους, μερικούς Βρετανούς, Κύπριους και Αλβανούς, συνολικώς κάτι λιγότερο από 200 άτομα.

Για λόγους ασφαλείας της επιχειρήσεως, τόσο το ΥΠΕΞ, όσο και το ΓΕΕΘΑ δεν ανακοινώνουν την ακριβή ώρα ενάρξεως της επιβιβάσεως των πολιτών στην ελληνική φρεγάτα. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή και ανεξαρτήτως από την ελληνική επιχείρηση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι Κινέζοι έχουν ζητήσει από το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ) του ΓΕΕΘΑ να ναυλώσουν ένα επιβατικό πλοίο που θα μεταβεί στη Λιβύη για να παραλάβει Κινέζουν υπηκόους οι οποίοι βρίσκονται τώρα εκεί και εργάζονται. Όμως μέχρι στιγμής η κινεζική πλευρά δεν έχει δώσει την τελική έγκρισή της, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν αυτό – στην περίπτωση που τελικώς μεταβεί στη Λιβύη – συνοδεύεται για την ασφάλειά του και από ελληνικό πολεμικό.

Επίσης, από ναυτικές πηγές διευκρινιζόταν ότι δεν έχει αποπλεύσει και δεύτερο πολεμικό πλοίο από το Ναύσταθμο Σαλαμίνος για την περιοχή της Λιβύης. Το πλοίο γενικής υποστηρίξεως «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» είναι σε ετοιμότητα απόπλου, ώστε αν απαιτηθεί να σπεύσει στην περιοχή νοτίως Πελοποννήσου για εν πλω ανεφοδιασμό της Φ/Γ «ΣΑΛΑΜΙΣ» σε περίπτωση που αυτή – για διάφορους λόγους – υποχρεωθεί να αναμένει περιπολώντας στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, μέχρι να (επανα)προσεγγίσει το λιμάνι της Τριπόλεως. Αυτό βεβαίως μόνο αν απαιτηθεί και όχι προς το παρόν.

Λ.Σ.Μ. - ΠΗΓΗ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση, σχετικά με τη βιωσιμότητα των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων:

«Η κυβέρνηση θα διασφαλίσει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και οι δρομολογημένες αποφάσεις είναι αποτέλεσμα έντονης και προσεκτικής μελέτης, ώστε να προστατευθούν οι στρατιωτικοί, οι οποίοι, κάτω από δύσκολες συνθήκες, επιτελούν το ύψιστο καθήκον τους για την πατρίδα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινούνται οι αποφάσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Εργασίας, που στηρίζονται στη δεδομένη αρχή της βιωσιμότητας των ταμείων, την αυτονομία διαχείρισής τους και την παραμονή τους υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα των ταμείων, έχει προβλεφθεί ρήτρα αξιομάχου, κατά τρόπον ώστε οι όποιες προσαρμογές να γίνουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου, για να ανταποκρίνονται στην αυτονόητη αρχή της συνέχειας και της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών».

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014 Κατηγορία ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου 2014 στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πλωτών Μέσων στην Περιοχή Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού, πραγματοποιήθηκε νυχτερινή εκπαίδευση του προσωπικού των Μονάδων και Ανεξάρτητων Υπομονάδων της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ, στη βίαιη διάβαση ποταμού.

Εκπαίδευση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πλωτών Μέσων στην Περιοχή Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού.

Εκπαίδευση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πλωτών Μέσων στην Περιοχή Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού.

Εκπαίδευση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πλωτών Μέσων στην Περιοχή Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού.

Εκπαίδευση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πλωτών Μέσων στην Περιοχή Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού.

Εκπαίδευση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πλωτών Μέσων στην Περιοχή Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου και της Αναπληρωτή Υπουργού Φώφης Γεννηματά, υπεγράφη χθές Σύμφωνο Στρατηγικής Συνεργασίας των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και της αμερικανικής εταιρείας Alliant Techsystems (ATK). Τα προγράμματα συνεργασίας ΕΑΣ – ΑΤΚ αφορούν στην συμπαραγωγή και στην από κοινού ανάπτυξη πυρομαχικών για ελικόπτερα «Apache» 30 mm., πυρομαχικών 40L60 και στην ανάπτυξη πέντε ακόμα προγραμμάτων μελλοντικής συνεργασίας.

Το Σύμφωνο υπέγραψαν ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΑΣ Σωτήρης Χριστογιάννης και ο αντιπρόεδρος της ΑΤΚ Dan Olson. Στην τελετή παραβρέθηκαν σύσσωμη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Ειδικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Αντώνιος Οικονόμου, ο βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα David Pearce, καθώς και στελέχη των δύο εταιρειών.

1

Μετά την υπογραφή του Συμφώνου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε:

«Η υπογραφή του Συμφώνου Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ των ΕΑΣ και της ΑΤΚ είναι ένα σημείο καμπής στο μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας στην Ελλάδα αλλά και στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, σε αυτόν τον τομέα. Όλοι γνωρίζετε τις έντονες διαπραγματεύσεις που διεξάγαμε για να διατηρήσουμε τα ΕΑΣ σε λειτουργία και έτσι να διαφυλάξουμε ένα μείζον σημείο αναφοράς της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Επιπλέον ενισχύσαμε την ασφάλεια εφοδιασμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που είναι ζωτικής, μείζονος σημασίας για την αποτελεσματικότητα και την ετοιμότητά τους.

Είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης για την προοπτική των ΕΑΣ και αυτή είναι μόνο η αρχή. Τα ΕΑΣ βασιζόμενα στις γνώσεις, το προσωπικό, την εμπειρία και την υποδομή τους μπορούν και πρέπει να αποκτήσουν το δικό τους μερίδιο στις διεθνείς αγορές και να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας. Συγχαίρω τα συμβαλλόμενα μέρη για την αμοιβαία ωφέλιμη συμφωνία και έχω την πεποίθηση για εποικοδομητική και αποδοτική συνέχεια».

Η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, αρμόδια για θέματα αμυντικής βιομηχανίας, Φώφη Γεννηματά δήλωσε:

«Σήμερα επισφραγίζεται μια Στρατηγική επιλογή. Μια επιλογή που φέρνει κοντά τις αμυντικές βιομηχανίες των παραδοσιακών φίλων, εταίρων και συμμάχων, της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Τα ΕΑΣ, μια από τις σημαντικότερες ελληνικές βιομηχανίες που πέρασε δύσκολες στιγμές στο πρόσφατο παρελθόν βγαίνει από την κρίση ισχυρά και δυναμικά δείχνοντας σοβαρότητα, ανταγωνιστικότητα και φερεγγυότητα.

Ο μεγάλος της εταίρος, η ATK, αποτελεί μια εταιρία με αξιοπιστία και εγνωσμένη ισχύ στο διεθνές γίγνεσθαι. Η συγκεκριμένη στρατηγική επιλογή δείχνει την πρόθεση για ευρύτερη συνεργασία όχι μόνο των δυο εταιριών , αλλά και των δυο χωρών. Αποτελεί μια στρατηγική επιλογή που δείχνει βάθος χρόνου και βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες και δεν έχει καμία σχέση με καιροσκοπισμό ή ευκαιριακές, συγκυριακές συμφωνίες. Η λέξη συμφωνία αποδεικνύει ότι σήμερα δεν αναλωνόμαστε σε ευχολόγια ή κάποια δυνητική σύμπραξη».

Ο αντιπρόεδρος της ΑΤΚ Dan Olson δήλωσε μετά την υπογραφή του Συμφώνου με τα ΕΑΣ:

«Είμαι ευτυχής που επανήλθαμε ισχυρότεροι και πιστεύω, με βάση ό, τι είδα σήμερα κατά την περιήγησή μου στις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ, στις δυνατότητες που έχει η εταιρεία. Έχω περισσότερη εμπιστοσύνη σήμερα από ποτέ άλλοτε σε ό, τι μπορεί να επιτύχει αυτή η εταιρική σχέση. Προσδοκώ ότι καθώς θα συνεργαζόμαστε με τα ΕΑΣ θα μπορούμε να αναζητούμε νέο υλικό που μπορούμε να φτιάξουμε μαζί σε συνεργασία, συμπαραγωγή, κοινή ανάπτυξη».

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014 Κατηγορία ΕΠΙ ΣΚΟΠΟΝ
Του Δρα Άριστου Αριστοτέλους

Καθώς οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζονται, οι νέες κυρώσεις που αποφάσισαν να επιβάλουν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία για την στήριξη των ρωσόφιλων αυτονομιστών θα κάμουν τα πράγματα για τη Μόσχα και όχι μόνο, δυσκολότερα. Το ερώτημα είναι, πώς θα επηρεάσουν τα μέτρα αυτά Ρώσους και Δυτικούς και πώς θα αντιδράσει τώρα ο Πούτιν, ο οποίος αποτελεί στόχο των κυρώσεων αυτών;

Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ

Η εμφάνιση του Βλαδιμίρ Πούτιν στο πολιτικό προσκήνιο στη Ρωσία στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ήταν προϊόν της επικρατούσας αστάθειας στη χώρα, της βαθειάς οικονομικής κρίσης και της διεθνούς «ταπείνωσης» της από τους Αμερικανούς και από τους χειρισμούς του Κρεμλίνου. Τα οικονομικά και η ανυποληψία στην οποία περιήλθε η ρωσική εξωτερική πολιτική στον πόλεμο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας και η αθέτησης της υπόσχεσης της Ουάσιγκτον να μην επεκταθεί στις χώρες του περίγυρου της Ρωσίας οδήγησαν στην πτώση του Μπόρις Γέλτσιν και στη διαδοχή του από τον Πούτιν το 2000.

Η περίοδος που ακολούθησε από την άνοδο του στην εξουσία ήταν πολύ θετική για τον ίδιο και συνέβαλε στην καθιέρωσή του ως ο ισχυρός ανήρ της Μόσχας. Η προέλευση του από την ΚGB– θεσμός σταθερότητας - ήταν στοιχειό που ενίσχυε την εικόνα του αυτή. Η επιτυχία του να δημιουργήσει μια βιώσιμη οικονομία έβγαλαν την χώρα από οικονομικά αδιέξοδα και βελτίωσε το βιοτικό επίπεδο των Ρώσων. Στο διεθνές πεδίο έθεσε τέρμα στην περίοδο της υποτέλειας και των συμβιβασμών και με ενισχυμένες τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ακολούθησε μια αποφασιστική πολιτική διασφάλισης των εθνικών συμφερόντων.

Η ρωσική επέμβαση στη Γεωργία το 2008 αποτελούσε βασικά προειδοποίηση προς διάφορες κατευθύνσεις για το τι θα μπορούσε να ακολουθήσει στην Ουκρανία και σε άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, που φλέρταραν με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, θέτοντας σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας. Ιδιαίτερα η Ουκρανία είναι πολύ σημαντική γεωπολιτικά, γεωοικονομικά και στρατηγικά για τη Μόσχα, αφού αποτελεί χώρο ιστορικά μεγάλων εκστρατειών εναντίον της αλλά και γιατί μέσα από αυτή περνούν οι αγωγοί διοχέτευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η ΣΤΑΣΗ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ

Αυτά εξηγούν και την όλη στάση του Πούτιν στο Ουκρανικό. Ο Ρώσος ηγέτης είδε την ανατροπή του σχετικά ρωσόφιλου Ουκρανού Προέδρου Βίκτωρ Γιανούκοβιτς ως έργο της Αμερικανικής ΣΙΑ και δυτικών με απώτερο στόχο να πλήξουν τη Ρωσική Ομοσπονδία. Η προσάρτηση της Κριμαίας και η στήριξη που παρέχει στους ρωσόφιλους αυτονομιστές είναι η αντίδραση του για να μην τεθεί η χώρα υπό τον πλήρη έλεγχο των δυτικών σε βάρος της ασφάλειας της Ρωσίας ή για να υπάρξει τουλάχιστο ένα ουδέτερο καθεστώς.

Εάν ο Πούτιν αποτύχει στην Ουκρανία παρόμοια θα είναι και η μοίρα άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών. Αυτό είναι βασικά το διακύβευμα στον ανταγωνισμό μεταξύ Ρωσίας και Δυτικών. Τα νέα μέτρα των ΗΠΑ και της ΕΕ, που είναι πιο σκληρά από τα προηγούμενα, στοχεύουν να δημιουργήσουν συνθήκες - χωρίς να επηρεάζουν σημαντικά την ευρωπαϊκή οικονομία, ούτε και να κλονίζουν τη ρωσική - όπου ο Πούτιν αναλογιζόμενος το κόστος και τις συνέπειες επιπλέον κυρώσεων θα πεισθεί να αλλάξει πολιτική.

Η σχετικά «πτωχή» ρωσική οικονομία βρισκόταν ήδη σε δύσκολη θέση πριν την ουκρανική κρίση και ο ρυθμός ανάπτυξης της αναμένεται φέτος να είναι μηδέν, ενώ αρκετά κεφάλαια φεύγουν στο εξωτερικό. Τα οικονομικά όμως επισκιάστηκαν από τις εντυπώσεις που δημιούργησε η επιτυχής διεξαγωγή των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων και ο ρόλος της Μόσχας στη ματαίωση των αμερικανικών βομβαρδισμών κατά της Συρίας, όπως και ο πατριωτικός ενθουσιασμός από την προσάρτηση της Κριμαίας. Όμως τα νέα μέτρα θα δημιουργήσουν πρόβλημα σε επενδυτές και σε εξεύρεση δανειστών από το εξωτερικό και οι συνέπειες για τν οικονομία θα είναι πιο αισθητές.

Από την άλλη θα αρχίσει να γίνεται εμφανές ότι στο πολιτικό και στρατιωτικό πεδίο η εικόνα είναι και τόσο καλή για τη Ρωσία. Σε αντίθεση με τις προσδοκίες του Κρεμλίνου, η δυτική επιρροή στην Ουκρανία βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα μετά την ανατροπή του Γιανούκοβιτς, την οποία η ρωσική κυβέρνηση κατηγορείται ότι δεν μπόρεσε να προβλέψει ή να αποτρέψει. Η νέα Ουκρανική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνίες σύνδεσης με την ΕΕ, δέχεται οικονομική βοήθεια από αυτή και γίνεται «προτεκτοράτο» των δυτικών. Αμερικανοί σύμβουλοι και τεχνοκράτες συντονίζουν και κατευθύνουν τις επιχειρήσεις κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στις ανατολικές περιοχές, συμβάλλοντας στις πρόσφατες διαδοχικές επιτυχίες των κυβερνητικών δυνάμεων.

ΔΙΛΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

Τα διλλήματα είναι πολλά, τόσο για τους δυτικούς όσο και για το Πούτιν. Αν εξαιρέσουμε το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, μέχρι ποιου σημείου είναι διατεθειμένοι η Ουάσιγκτον και ιδίως οι Ευρωπαίου να φτάσουν όσον αφορά επιπρόσθετα οικονομικά μέτρα κατά της Ρωσίας εάν ο Πούτιν δεν αλλάξει πολιτική; Διάφορα κράτη μέλη της Ένωσης έχουν μεγάλες οικονομικές σχέσεις με τη Μόσχα. Γι αυτό όσο περισσότερο εντείνονται οι απαιτήσεις για ακόμη αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τόσο περισσότερο θα διχάζονται πολικά τα μέλη της Ε.Ε μεταξύ τους αλλά και με τους Αμερικανούς, αναλόγως του πως επηρεάζονται τα συμφέροντά τους. Από ρωσικής πλευράς, η χειροτέρευση των συνθηκών της ρωσικής οικονομίας ένεκα των κυρώσεων από τη μια και η αποτυχία στον πολιτικό και στρατιωτικό τομέα, από την άλλη, ενδέχεται να θέσουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε πολύ πιο δυσχερή θέση με ορατό τον κίνδυνο της απομάκρυνσής του και της αντικατάσταση του από μέλος του περίγυρούς του.

Επίσης τα ερωτηματικά επεκτείνονται και στο στρατιωτικό τομέα όσον αφορά το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των επιχειρήσεων. Για το κυβερνητικό στρατόπεδο, μετά τις πρόσφατες διαδοχικές επιτυχίες, τυχόν ευρείας κλίμακας στρατιωτική δράση κατά των ρωσόφιλων αυτονομιστών θα έχει να αντιμετωπίσει τον σκληρό πυρήνα της αντίστασης τους σε κατοικημένες περιοχές αυξάνοντας κατακόρυφα το ανθρώπινο κόστος και τις υλικές ζημιές και για τις δύο πλευρές. Η Ρωσία, παρά τις κυρώσεις των δυτικών και την εκ πρώτης όψεως αποχώρηση των στρατευμάτων της από τα ουκρανορωσικά σύνορα άρχισε και πάλι να συγκεντρώνει δυνάμεις της στην περιοχή, ενώ δεν έπαψε ασφαλώς να στηρίζει και να ενισχύει με υλικό τους αντιφρονούντες. Κι ενόσω δεν βρίσκεται λύση που να ικανοποιεί τις ανάγκες ασφάλειας της, είναι δύσκολο να δει κανείς πώς η Μόσχα είτε του Πούτιν είτε κάποιου διαδόχου του, θα μπορέσει να δεχτεί να συμβιβαστεί με την ύπαρξη μιας Ουκρανίας υπό δυτικό έλεγχο και επιρροή. Η αντίδραση του Πούτιν στις νέες κυρώσεις των δυτικών θα είναι ενδεικτική της περαιτέρω πορείας.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ http://strategy-cy.com