Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2014 15:14

Έφτασαν στην Ελλάδα τα πρώτα μεταχειρισμένα ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ από τις ΗΠΑ

Το πλοίο αποπλέει σήμερα από τον Πειραιά, με κατεύθυνση της Θεσσαλονίκη, όπου θα καταπλεύσει για να αποβιβάσει εκεί τα υπόλοιπα 264 ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ, από τα 460 συνολικώς που μεταφέρει. Το πλοίο αποπλέει σήμερα από τον Πειραιά, με κατεύθυνση της Θεσσαλονίκη, όπου θα καταπλεύσει για να αποβιβάσει εκεί τα υπόλοιπα 264 ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ, από τα 460 συνολικώς που μεταφέρει.

Τα πρώτα 196 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μάχης (ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ) τύπου Μ-113 διαφόρων εκδόσεων, από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού, ξεφορτώνονται αυτές τις ημέρες στον Στρατιωτικό Λιμένα του Πειραιώς, στο Κερατσίνι, όπου έχει καταπλεύσει το πλοίο που τα μεταφέρει από τις ΗΠΑ.

Συμφώνως με τις πληροφορίες της ιστοσελίδος Παραπολιτικά και το ρεπορτάζ του στρατιωτικού συντάκτη Λεωνίδα Μπλαβέρη, το πλοίο αποπλέει σήμερα από τον Πειραιά, με κατεύθυνση της Θεσσαλονίκη, όπου θα καταπλεύσει για να αποβιβάσει εκεί τα υπόλοιπα 264 ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ, από τα 460 συνολικώς που μεταφέρει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόκτηση των 460 αυτών μεταχειρισμένων οχημάτων από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού, έγινε δωρεάν και πληρώθηκε μόνο η μεταφορά τους από τις ΗΠΑ που κόστισε περίπου 4 εκατ.ευρώ. Επιπλέον τα οχήματα αυτά θα υποστούν τις όποιες αναγκαίες διαδικασίες επιθεώρησης και συντήρησης στις εγκαταστάσεις του 304 ΠΕΒ, και αναμένεται να ενταχθούν αμέσως σε υπηρεσία στον Ελληνικό Στρατό (τουλάχιστον τα περισσότερα από αυτά), σε μονάδες της ΑΣΔΕΝ, αντικαθιστώντας τα ρωσικής κατασκευής ΤΟΜΑ BMP-1 που υπηρετούν ήδη εδώ και μία 20ετία στον Ελληνικό Στρατό, καθώς εντάχθηκαν σε αυτόν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενώσεως και του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Είναι πολύ πιθανόν κάποια από αυτά (τα BMP-1) να δοθούν στον Ιρακινό Στρατό, κάτι που ήδη έχει γίνει για 150 ΤΟΜΑ του ίδιου τύπου στο πρόσφατο παρελθόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 460 μεταχειρισμένα οχήματα αφορούν 225 ΤΟΜΠ Μ113Α2, 128 οχήματα διοίκησης Μ577Α2, 106 τεθωρακισμένα οχήματα-φορείς αντιαρματικών συστημάτων Μ901Α2 (εξοπλισμένα με δίδυμο εκτοξευτή Μ220 TOW) καθώς και ενός οχήματος φορέα όλμου ΤΟΜΟ Μ106 των 4.2in. Το συγκεκριμένο Μ106 είναι το τελευταίο όχημα του τύπου σε λειτουργική κατάσταση και παραχωρείται στον Ελληνικό Στρατό, που είναι πλέον ο μεγαλύτερος χρήστης του. - ΠΗΓΗ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο twitter