Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015
Write on Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015 Κατηγορία ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Η Παγκρήτια Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας με αφορμή τη πρόσφατη Ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Ειδικών Φρουρών Κρήτης σχετικά με την επικείμενη Αναδιοργάνωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών, απέστειλε προς την ΕΝ.Ε.Φ.Κ. διευκρινιστική επιστολή αναφορικά με τη πρόταση που η Ένωσή μας έχει υποβάλει.

Στην επιστολή αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

"Η Παγκρήτια Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας με αφορμή τη πρόσφατη Ανακοίνωση που εξέδωσε το σωματείο σας αισθάνεται την ανάγκη, παρότι δε συνηθίζει να ασχολείται με φημολογίες και παραφιλολογίες που κυκλοφορούν, να τοποθετηθεί δημόσια για την επίσημη θέση της σχετικά με την Αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών σε επίπεδο Κρήτης, πρωτίστως για να αποσαφηνιστούν πιθανές παρερμηνείες και λανθασμένες εντυπώσεις που έχουν σχηματισθεί από τους συναδέλφους που υπηρετούν στο Νησί και όχι μόνο.

Αναφορικά λοιπόν με τα αναγραφόμενα στην Ανακοίνωσή σας, ενημερώνουμε ό,τι στη πρόταση ενενήντα σελίδων που έχει καταθέσει η Ένωσή μας στην Ομοσπονδία μας αλλά και στη φυσική και πολιτική μας ηγεσία σχετικά με την Αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Κρήτης, δεν αναγράφεται σε κανένα σημείο η λέξη "κατάργηση". Συνεπώς από αυτό και μόνο το γεγονός επισημαίνουμε ότι η Ένωση μας δεν εισηγείται τη κατάργηση καμίας υπηρεσίας.

Αναλύοντας περιληπτικά τη πρόταση μας κυρίως ως προς το κομμάτι που σας αφορά, σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:

Το έτος 2001 ιδρύθηκαν σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης η Υποδιεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Κρήτης στην οποία υπάγονται τα Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων ανά νομό, στο πλαίσιο συνδρομής και παροχής ειδικής υποστήριξης στο έργο των Υπηρεσιών της τότε Γ.Α.Δ.Π.Κρήτης και νυν ΓΕ.Π.Α.Δ.Κρήτης, για την αποτελεσματικότερη πρόληψη και καταστολή του οργανωμένου και κοινού εγκλήματος, αλλά και για τη βελτίωση των υπηρεσιών της υφιστάμενης αστυνόμευσης, ώστε να καταστεί δυνατή η τόνωση και η παγίωση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων τόσο της υπαίθρου, όσο και των αστικών περιοχών.

Σήμερα ο αριθμός των αστυνομικών που υπηρετούν σε αυτές τις υπηρεσίες φθάνει τα 470 σε ένα σύνολο 1.838 αστυνομικών που υπηρετούν στις υπηρεσίες τις ΓΕ.Π.Α.Δ. Κρήτης, αγγίζοντας πλέον σε ποσοστό το 26% του συνόλου των αστυνομικών, ως απόρροια των αθρόων αποχωρήσεων των συναδέλφων από το σώμα της ΕΛ.ΑΣ. σε συνδυασμό με τον περιορισμό των προσλήψεων νέου προσωπικού, κατάσταση που προκλήθηκε από την σύναψη των μνημονίων στην Χώρα μας ένεκα της οικονομικής ύφεσης. Θυμίζουμε περεταίρω ότι κατά το χρόνο ίδρυσης των εν λόγω υπηρεσιών, τα αστυνομικά τμήματα, τα οποία αν μη τι άλλο αποτελούν το κύτταρο λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας, διέθεταν το διπλάσιο ή σε μερικές περιπτώσεις και περισσότερο αριθμό αστυνομικών.

Η αύξηση όμως του αριθμού των συνταξιοδοτήσεων του αστυνομικού προσωπικού που επέφεραν οι εφαρμοστικοί νόμοι της μνημονιακής πολιτικής στη Χώρα μας, η οποία ως γνωστό αποσκοπούσε στη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα του Κράτους, οδήγησε σε κατακόρυφη πτώση της αστυνομικής δύναμης που υπηρετεί στις υπόλοιπες αστυνομικές υπηρεσίες. Αυτό είχε ως συνέπεια οι περισσότερες από αυτές να υπολειτουργούν ή να παρέχουν στοιχειώδεις υπηρεσίες στο πολίτη οι οποίες αφορούν γραφειοκρατικές ανάγκες και όχι σίγουρα την εμπέδωση και προστασία επί της ουσίας της δημόσιας ασφάλειας, λόγω της σοβαρής έλλειψης προσωπικού, παρόλο που η κύρια αποστολή του αστυνομικού τμήματος μικτού ή μη είναι η διαχείριση περιστατικών και υποθέσεων εντός της εδαφικής τους αρμοδιότητας και η διενέργεια προανάκρισης για την επίλυση και εξιχνίαση αυτών, αποστολή η οποία συνεχίζει να υφίσταται καίτοι τις ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα αποτελεί πλέον πολυτέλεια να υφίστανται υπηρεσίες "κατασταλτικού" χαρακτήρα που να διαθέτουν τόσο μεγάλο αριθμό αστυνομικών, λαμβάνοντας συνάμα υπόψη το γεγονός ότι στις Διευθύνσεις Αστυνομίας της Νήσου έχουν συσταθεί Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) με παρεμφερή αν όχι ίδια καθήκοντα, υποχρεώσεις και αρμοδιότητες με αυτές των Τ.Α.Ε.. Χαρακτηρίζουμε δε τις υπηρεσίες αυτές "κατασταλτικές" διότι στις περισσότερες των περιπτώσεων οι εκτελούντες σε αυτήν υπηρεσία περιπολούν δίχως να έχουν στη διάθεσή τους και κατ' επέκταση να γνωρίζουν βασικά στοιχεία προανάκρισης των κατά περίπτωση σχηματισθεισών δικογραφιών στη εκάστοτε περιοχή που διατάσσονται να εκτελέσουν υπηρεσία, καθώς οι σχετικές καταγγελίες των πολιτών και κατ' επέκταση οι σχηματισθείσες δικογραφίες σχηματίζονται από τα τοπικά αστυνομικά τμήματα.

Συνεπώς είναι παράδοξο και παράλογο οι υπηρεσίες προληπτικού χαρακτήρα όπως τα αστυνομικά τμήματα (μικτά ή μη), τα τμήματα τροχαίας και οι υπηρεσίες ασφαλείας οι οποίες έχουν το βάρος και την αποστολή της εξιχνίασης και διεκπεραίωσης των υποθέσεων που χειρίζονται, να μη διαθέτουν τον απαραίτητο αριθμό αστυνομικών για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Τονίζεται ακόμα ότι στη πρότασή μας προβλέπονται υπηρεσίες "κατασταλτικού" χαρακτήρα αποτελούμενες από 50 μέχρι 100 αστυνομικούς ανάλογα το νομό, οι οποίοι δύναται να στελεχώσουν τα αντίστοιχα Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων, με υπαγωγή στον εκάστοτε αστυνομικό διευθυντή (πέραν της Ο.Ε.Α. που προτείνεται να εξακολουθήσει να λειτουργεί με το ισχύον καθεστώς και δομή), το δε αυτό προσωπικό που θα τα επανδρώσει, θα πρέπει να επιλεγεί «ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ» κατόπιν κατάλληλης μετεκπαίδευσης και αξιολόγησης, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις πολυσχιδείς προκύπτουσες ανάγκες και απαιτήσεις.

Για την Ένωσή μας η πάγια αρχή και βάση για μία ουσιαστική αναδιάταξη των αστυνομικών υπηρεσιών θα πρέπει να αποτελέσει η ρήση : «Ο έχων τα προβλήματα, έχει και τη κατάλληλη δύναμη να τα διαχειριστεί». Προς τούτο γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι για να ευοδώσει και να καρποφορήσει η επιχειρούμενη αναδιάρθρωση θα πρέπει πρωτίστως να ενδυναμωθούν οι κοιτίδες της ΕΛ.ΑΣ., δηλαδή τα αστυνομικά τμήματα, με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, προκειμένου να ανταπεξέλθουν επάξια στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις τους.

Εν κατακλείδι σας γνωρίζουμε ότι η Ένωσή μας έχει τη διάθεση να παρουσιάσει εκ νέου τη πρόταση της σε όλο το αστυνομικό προσωπικό που υπηρετεί στην ΥΠ.ΑΣ.Ε.Κ., κατόπιν σχετικού σας αιτήματος, προκειμένου να σχηματίσει μία πιο ολοκληρωμένη και ορθή άποψη επί αυτής".

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο twitter

Write on Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015 Κατηγορία ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015, ο Αρχηγός ΓΕΣ πραγματοποίησε επίσκεψη στην έδρα της ΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού. Ενημερώθηκε για το επιτελούμενο έργο της, για τις τρέχουσες δραστηριότητές της, μίλησε στο προσωπικό της, άκουσε τα προβλήματα που το απασχολούν και έδωσε τις οδηγίες και κατευθύνσεις του.

Την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2015, ο Αρχηγός ΓΕΣ πραγματοποίησε επίσκεψη στην έδρα της 33 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, ενώ πραγματοποίησε επίσκεψη και στην έδρα του Συγκροτήματος Στρατηγικών Μεταφορών όπου του έγινε ενημέρωση για τις τρέχουσες δραστηριότητές του. Τέλος συνεχάρη το σύνολο του προσωπικού για το επιτελούμενο έργο του στον τομέα της υποστήριξης των μεταφορών του Στρατού Ξηράς.

Το Συγκρότημα Στρατηγικών Μεταφορών (ΣΣΜ) αποτελείται από Μονάδες και Ανεξάρτητες Υπομονάδες του Σώματος Εφοδιασμού Μεταφορών και έχει αποστολή την εκτέλεση μεταφορών οχημάτων "Α" κατηγορίας (Άρματα, Τ/Θ οχήματα και λοιπά ερπυστριοφόρα μέσα) και τη μεταφορά υλικών και προσωπικού με οχήματα γενικής χρήσης.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο twitter

Write on Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015 Κατηγορία ΙΣΤΟΡΙΑ
 Έρευνα - Επιμέλεια: Μαρία Γιαμπουλάκη

Μέρες σαν και αυτές αποδίδουμε φόρο τιμής και θυμόμαστε τους αγωνιστές που με απαράμιλλη αυτοθυσία και γενναιότητα πολέμησαν και αντιστάθηκαν στον εισβολέα. Παρελάσεις σε κεντρικές αλλά και αποκεντρωμένες πόλεις της χώρας, σχολικές εορτές, καταθέσεις στεφάνων στα ιστορικά μνημεία είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής που μπορούμε να αποδώσουμε στους αγωνιστές του έπους του '40. Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 ξεκίνησε ο Ελληνοιταλικός πόλεμος. Οι Ιταλοί επιτέθηκαν από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Ο Ελληνικός στρατός με λίγα πολεμικά μέσα αλλά με ακατάβλητο θάρρος κατόρθωσε και νίκησε τον καλά εξοπλισμένο Ιταλικό στρατό.

Μέσα από την έρευνα, το defenceline.gr επιχειρεί να συγκεντρώσει τα ιστορικά στοιχεία και να προβάλλει τη μεγάλη συμβολή στο Αλβανικό Μέτωπο της 5ης (V) Μεραρχίας Κρητών.

Η V Μεραρχία Κρήτης συγκροτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1912. Έλαβε μέρος σε όλους τους εθνικούς πολέμους που έγιναν από το 1912 μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, στον Α' Βαλκανικό πόλεμο (1912-13), στον Β΄ Βαλκανικό πόλεμο (1913), στον Α΄ Παγκόσµιο πόλεµο (1914-18), στη Μικρασιατική εκστρατεία (1919 - 1922) και στον Ελληνο - Ιταλικό πόλεµο (1940 - 1941). Έµβληµα της Μεραρχίας είναι ο Μινωικός Ταύρος µε τη φράση "ΕΠΙΚΡΑΤΕΕΙΝ ή ΑΠΟΛΛΥΣΘΑΙ".

Οι δυνάμεις που συγκροτούσαν την V Μεραρχία και η μεταφορά στο Μέτωπο

Η V Μεραρχία, που μετέβη στο Αλβανικό Μέτωπο, αποτελούνταν από το 14ο (με έδρα τα Χανιά), το 43ο (με έδρα το Ηράκλειο) και το 44ο (με έδρα το Ρέθυμνο) Συντάγματα Πεζικού, το V Σύνταγμα πυροβολικού της Σούδας, το Λόχο Σκαπανέων και Διαβιβαστών, το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Χανίων και άλλους σχηματισμούς. Λίγο καιρό αργότερα, τον Απρίλιο του 1941, στη δύναμη της V Μεραρχίας προστέθηκαν και 3000 Κρήτες που μόλις είχαν ολοκληρώσει τη βασική τους εκπαίδευση.

Μέχρι την 6η Νοεμβρίου 1940, είχε ολοκληρωθεί η προσέλευση των εφέδρων. Από τις 18 έως 25 Νοεμβρίου η V Μεραρχία μεταφέρθηκε στη Μακεδονία. Συνολικά μεταφέρθηκαν 566 αξιωματικοί, 18.662 οπλίτες, 687 υποζύγια και 81 οχήματα. Από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 12 Απριλίου 1941 η V Μεραρχία Κρήτης έδωσε πεισματώδεις μάχες.

3 v merarxia kriton

Στρατιώτες 5ης Μεραρχίας. Όρθιοι: Μακρυγιάννης Αριστείδης, Κισσαμιτάκης Μανώλης, Γιακουμιδάκης Κων/νος, Καθήμενοι: Γιουλούντας Μιχάλης, Παναγιωτάκης Βαγγέλης Αγγελιδάκης Κων/νος

Η νικηφόρα προέλαση των ελληνικών δυνάμεων στο αλβανικό έδαφος είχε ως αποτέλεσμα τις διαδοχικές καταλήψεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 1940 της Κορυτσάς, του Πόγραδετς, της Πρεμετής, των Αγίων Σαράντα, του Αργυροκάστρου, το Δέλβινο και της Χειμάρας.
«Ο αντίλαλος της νίκης στάθηκε παγκόσμιος και τεράστιος. Το καταματωμένο κορμί της Ελλάδας ντύθηκε τον αστραφτερό μανδύα της δόξας, μιας δόξας που δεν είχε γνωρίσει ούτε στα μεγαλύτερα κορυφώματα της ιστορίας της» (Σπ. Μελάς).

Η δράση της V Μεραρχίας στο Αλβανικό Μέτωπο

Ο ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας Γιώργος Παναγιωτάκης στο ένθετο Ιστορικά της εφημερίδας «Πατρίς», το 2009 συγκέντρωσε μέσα σε λίγες σελίδες την ιστορία της V Μεραρχίας Κρήτης στα βουνά της Αλβανίας. Στο ένθετο αυτό, κατεγράφησαν και τα λόγια του στρατιώτη Βαρθολομαίου Στικτάκη, που μας μεταφέρουν τη γενναία στάση των αγωνιστών. «Μην ανησυχείτε για εμένα, είμαι καλά και δεν σας το κρύβω ότι το διασκεδάζω με την ψυχή μου καθώς βλέπω τους Ιταλιάνους να το βάζουν στα πόδια σαν τους λαγούς».

Η V Μεραρχία αντιμετώπισε πολλές κακουχίες, συμμετείχε σε πολλές μάχες και κατέγραψε αιματηρές θυσίες στο βιβλίο της ιστορίας της. Από το δημοσίευμα του Γιώργου Ι. Ζωγραφάκη, ο οποίος επιμελείται και επεξεργάζεται την προσωπική μαρτυρία του Κρητικού μαχητή Δημήτρη Λεμονάκη από το Ζαρό μεταφέρουμε αυτούσια του λόγια του αγωνιστή όπως τα κατέγραψε στο τετράδιο του: « μας έτρωγε η ψείρα, η παγοπληξία, η αϋπνία, οι εκρήξεις των βομβών, οι όλμοι σαν χαλάζι, [...] χαλάζι χειροβομβίδων, αεροπορία βομβαρδισμών, δια βροχής βρεγμένοι, αποβιταμίνωση, τροφή (εννοώντας την έλλειψη τροφής και την πρόκληση αβιταμίνωσης εξαιτίας της έλλειψης αυτής)». Για τους Κρήτες μαχητές το πολικό ψύχος ήταν ακόμα δυσκολότερο μιας και προέρχονται από το θερμότερο κλίμα της Κρήτης. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, το κρύο που μερικές φορές έπεφτε κάτω από -20 βαθμούς Κελσίου έκρυβαν έναν ακόμα επικίνδυνο εχθρό, τα κρυοπαγήματα. Κρυοπαγήματα που στις χειρότερες περιπτώσεις οδηγούσαν στον ακρωτηριασμό.

2 v merarxia kriton

Οι μάχες

Στη σειρά Ημερολόγια Πολέμου (Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών), που έχουν επιμεληθεί ο Αλέξης Καλοκαιρινός και ο Κωστής Μαμαλάκης υπάρχει το ημερολόγιο «Γεώργιος Ιωάννου Κάββος» το οποίο μας δίνει χρήσιμο και πολύτιμο υλικό για τη δράση της V Μεραρχίας στο αλβανικό μέτωπο.

Στις 20 Ιανουαρίου η V Μεραρχία Κρήτης, που ως τότε παρέμενε στα μετόπισθεν ως εφεδρεία, διατέθηκε στο Β' Σώμα Στρατού για να ενισχύσει τις επιχειρήσεις του στην περιοχή του Τεπελενίου και μετακινήθηκε στην πρώτη γραμμή του αλβανικού μετώπου. Στις 29 Ιανουαρίου 1941 η V Μεραρχία πήρε μέρος στον αγώνα καλύπτοντας τον τομέα Κλεισούρας – Τρεπεσίνας. Διαβιώνουν σε υψόμετρο 1200-1500 μέτρα με συνεχείς χιονοθύελλες, βάρβαρες αεροπορικές επιθέσεις και μη κατάλληλα εξοπλισμένοι.

Το πενθήμερο 13 έως 18 Φεβρουαρίου πέρασε με συνεχείς επιθέσεις και αντεπιθέσεις στην οροσειρά Πούντα Νορντ. Στις 15 Φεβρουαρίου, το 43ο και 44ο Σύνταγμα Πεζικού της V Μεραρχίας κατάφεραν με σκληρό αγώνα και εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες να παγιώσουν τις θέσεις τους στη γραμμή Μετζγκοράνι-Πούντα- κορυφή 1647- κορυφή 1260-κορυφή 1178 - κορυφή 1308 – κορυφή 1812 - Άρτζα ντι Μέτζο της οροσειράς Τρεμπεσίνα.

1 v merarxia kriton

Εαρινή επίθεση των Ιταλών

Η εαρινή επίθεση των Ιταλών ξεκίνησε στις 9/3/41, κράτησε 17 μέρες και την παρακολούθησε ο ίδιος ο Μουσολίνι. Στο κείμενο του ο Αντ/γος ε.α. Νικόλαος Κολόμβας περιγράφει αναλυτικά την εαρινή επίθεση των Ιταλών. Η V Μεραρχία βρίσκεται στο Πούντα Νορντ. Η τοποθεσία σφυροκοπείται για μέρες και μικρής κλίμακας εχθρικές επιθέσεις αποκρούσθηκαν. Στις 12/3/41 οι βολές πυροβολικού συνεχίσθηκαν όλο το 24ώρο. Παρόμοιο το σκηνικό και τις μέρες που ακολούθησαν έως την 15η Μαρτίου όπου ήταν η μέρα που επισφράγισε την παταγώδη αποτυχία που σημείωσε η «Εαρινή Επίθεση» των Ιταλών και οδήγησε βαθμιαία στην αναστολή των επιχειρήσεων. Στη συνέχεια ακολούθησε ανάπαυλα τριών ημερών και κατόπιν ανακατανομή δυνάμεων. Η V Μεραρχία τοποθετήθηκε από Χ. Αρτζα ντι Μέτζο μέχρι το Πούντα Νορντ – αυχένας Μετζγκοράνης. Από τις 19/3/1941 ο αγώνας ξανάρχισε και διήρκεσε έως την 25η Μαρτίου 1941 όπου και έληξε η περιβόητη Εαρινή Ιταλική Επίθεση. Συνολικά οι απώλειες των Ελλήνων από την Εαρινή επίθεση ήταν 47 αξιωματικοί και 1196 οπλίτες νεκροί, 144 αξιωματικοί και 3872 οπλίτες τραυματίες. Οι απώλειες των Ιταλών ήταν 11800 νεκροί και τραυματίες, ενώ ο αριθμός των Ιταλών αιχμαλώτων από τις 7/1/41 έως το τέλος Μαρτίου ανήλθε σε 189 αξιωματικούς και 7645 οπλίτες.

Στο σύνολο του αγώνα οι απώλειες για τους Κρήτες έφτασαν τους 1141 νεκρούς, 2025 τραυματίες, 2553 παγόπληκτους και 434 με διάφορα νοσήματα.

Οι Ιταλοί τα βρήκαν τόσο σκούρα με τη V Μεραρχία Κρήτης, που έφτασαν στο σημείο να τυπώσουν προκηρύξεις απευθυνόμενοι στους Κρήτες και να τους παροτρύνουν να εγκαταλείψουν το πεδίο της μάχης και να επιστρέψουν στη πατρίδα τους. Μεταξύ άλλων στην προκήρυξη έταζαν χρηματικό αντίτιμο προκειμένου να διευκολύνουν την αποχώρησή τους. Δεν χρειάζεται βέβαια να αναφερθεί ότι οι Κρήτες δεν έφυγαν και αγωνίστηκαν με απαράμιλλο θάρρος.

pyroboliko

Η συνθηκολόγηση, η επιστροφή, ο επίλογος
Αρχές Απριλίου το ηθικό των Κρητών παραμένει υψηλό και είναι αποφασισμένοι να δώσουν τη ζωή τους για την πατρίδα. Στο ημερολόγιο του Γεωργίου Κάββου σημειώνει χαρακτηριστικά: «Σάββατο 5 Απριλίου [...] Είμεθα όλοι αποφασισμένοι πάση θυσία να κρατήσωμεν το υψωμα και με 25 αξιωματικούς και 10000 οπλίτας... Κυριακή 6 Απριλίου Σήμερον εις τα 5.30 η Γερμανία επετέθη κατά της Ελλάδος και Σερβίας. Η Ελλάς όμως θα ζήση. Ζήτω η Πατρίς». Στις 6/4/41 οι Γερμανοί επιτέθηκαν σε Μακεδονία και Θράκη. Η οχυρωματική γραμμή Μεταξά στην Ανατολική Μακεδονία άντεξε τους σφοδρούς γερμανικούς κανονιοβολισμούς. Στις 12 Απριλίου, εκδίδεται διαταγή σύμπτυξης της μαχόμενης στο αλβανικό μέτωπο στρατιάς.

Από τις 13 Απριλίου αρχίζει η σύμπτυξη, «η άδοξη αποχώρησης του στρατού της Αλβανίας», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στο τετράδιο του ο αγωνιστής Δημήτρης Λεμονάκης από το Ζαρό. Λίγες μέρες αργότερα, στις 20 Απριλίου 1941 ο Στρατηγός Τσολάκογλου υπογράφει τη Συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς. 3 μέρες αργότερα η V Μεραρχία βρίσκεται έξω από τα Γιάννενα. Παραδίδουν τον οπλισμό τους και τα υλικά διαβιβάσεων και οδεύουν προς Άρτα, Πρέβεζα και Ναύπακτο. Το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου φτάνουν στην Πελοπόννησο. Μικρός αριθμός αγωνιστών με μεγάλο κίνδυνο καταφέρνει να φτάσει στην Κρήτη που ετοιμάζεται να δεχτεί τη μεγάλη αερεπίθεση στην οποία επίσης συμμετέχει και ενώνεται με τα συμμαχικά στρατεύμετα.

Μερικές χιλιάδες Κρητικοί μαχητές φτάνουν στην Αθήνα και πιέζουν για να κατέβουν στην Κρήτη. Το Ζάππειο και ο Εθνικός Κήπος «μετατρέπεται» σε χώρο φιλοξενίας, κοιμούνται στο γρασίδι, αντίσκηνα ή κουβέρτες δεν υπήρχαν ούτε για δείγμα. Αρχές Ιουλίου 1941, η Κατοχική κυβέρνηση διοργανώνει συσσίτιο στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ένα συσσίτιο... παγίδα! Την ώρα του συσσιτίου γίνεται μπλόκο από Ιταλούς και Γερμανούς, το οποίο και οδηγεί στη σύλληψη 1300 περίπου Κρητών, τους οποίους και οδήγησαν σε στρατόπεδο στο αεροδρόμιο της Λάρισας. 500 Κρητικοί περίπου κατάφεραν να ξεφύγουν.
Ο επικεφαλής της Μεραρχίας Υποστράτηγος Γεώργιος Παπαστεργίου, που τις τελευταίες μέρες είχε αντικατασταθεί, δολοφονήθηκε μπροστά στα μάτια των Υπουργών Υγείας και Δασών της Σερβίας.
Η V Μεραρχία μετά τη Μάχη της Κρήτης δεν θα συγκροτηθεί ξανά. Θα διατηρηθεί μόνο το Τάγμα των Ευζώνων ως τιμητική ανακτορική φρουρά με συμβολικό και μόνο χαρακτήρα.

Πηγές:
-Ημερολόγια Πολέμου. Γεώργιος Ιωάννου Κάββος. (2013). Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών. Επιμ.: Α. Καλοκαιρινός, Κ. Μαμαλάκης.
-Ένθετο ΙΣΤΟΡΙΚΑ, της εφημερίδας «Πατρίς»: Οι Κρήτες μαχητές στα βουνά της Αλβανίας, από τον ιστορικό ερευνητή και συγγραφέα Γεώργιο Παναγιωτάκη
-V Μεραρχία Κρητών, Ενημερωτικός Οδηγός Μετατιθέμενων Στελεχών στη Ν. Κρήτη (2010). Γενικό Επιτελείο Στρατού
-Η προσωπική μαρτυρία ενός Κρητικού μαχητή, του Δημήτρη Λεμονάκη από το Ζαρό, για τα γεγονότα του πολέμου του 1940-41, στην Αλβανία. Eπεξεργασία, σχολιασμός από τον συγγραφέα Γιώργο Ι. Ζωγραφάκη.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο twitter

Write on Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τον κίνδυνο διεθνούς διασυρμού, με απρόβλεπτες συνέπειες στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και στην εσωτερική ασφάλεια, αντιμετωπίζει η Ελλάδα με αφορμή την υπόθεση Οτσαλάν, που αναβιώνει σε λίγες ημέρες στις αίθουσες του τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών.

Επειτα από δαιδαλώδεις διαδικασίες επτά ετών, αναμένεται τελικώς να εκδικαστεί στις 9 Νοεμβρίου η αγωγή που είχε υποβάλει τον Δεκέμβριο του 2008 ο Κούρδος ηγέτης εναντίον του ελληνικού Δημοσίου εγκαλώντας το για παράνομη συμπεριφορά, παραβίαση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πλήθος άλλων αξιόποινων πράξεων, συνεπεία των οποίων «το ελληνικό κράτος από κοινού με τις κενυατικές Αρχές και προφανώς με τις αμερικανικές οργάνωσαν την παράδοσή μου στο τουρκικό κράτος», τον Φεβρουάριο του 1999.

Συμβολική

Η οικονομική αξίωση του Οτσαλάν είναι συμβολική (20.100 ευρώ). Αν όμως καταδικαστεί το Δημόσιο, τότε ανοίγει ακόμη ένα παράθυρο για τον επί μακρόν διεθνή δικαστικό αγώνα του, καθώς παραμένει έγκλειστος επί 16 χρόνια στις φυλακές της νήσου Ιμραλί, «τις οποίες οι τουρκικές Αρχές είχαν φροντίσει να εκκενώσουν πριν από την παράδοσή μου». Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο μεσοδιάστημα από τον χρόνο υποβολής της αγωγής έχουν εκδοθεί πλήθος αποφάσεων, εγχωρίως και διεθνώς, υπέρ των προσφύγων, ενώ αναθεωρήθηκαν επί τα βελτίω οι προστατευτικές δικλίδες για τους αιτούντες άσυλο που διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο ζωής.

Στο δικόγραφο περιγράφεται η οδύσσεια του ηγέτη του ΡΚΚ από τον Οκτώβριο του 1998, όταν απελάθηκε από τη Συρία, μέχρι την ημερομηνία της σύλληψής του. Συνοπτικώς, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, ο Οτσαλάν ήλθε στην Ελλάδα στις 9 Οκτωβρίου 1998, έπειτα από συνάντηση στη Δαμασκό με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κων. Μπαντουβά, «ο οποίος με διαβεβαίωσε, εκ μέρους των ελληνικών Αρχών, ότι μπορώ να έλθω και να λάβω άσυλο». Οταν προσγειώθηκε όμως στο αεροδρόμιο, με ιδιωτικό αεροσκάφος, όπου τον περίμενε ο διοικητής της ΕΥΠ, Χ. Σταυρακάκης (απεβίωσε το 2007), «άκουσα έκπληκτος τον διοικητή να μου λέει ότι δεν πρόκειται τελικά να με δεχθούν».

Οδύσσεια

Ακολούθως, μετέβη στη Ρωσία, όπου ζήτησε άσυλο. «Το ρωσικό Κοινοβούλιο όντως έκανε δεκτό το αίτημά μου να αναγνωριστώ ως πολιτικός πρόσφυγας... Ομως, η κυβέρνηση Πριμακόφ αρνήθηκε να εφαρμόσει την απόφαση αυτή» και έτσι τον Νοέμβριο μετέβη στην Ιταλία, όπου παρέμεινε για δύο μήνες. Στις 11 Δεκεμβρίου τον επισκέφθηκαν στη Ρώμη (σ.σ.: «χωρίς δική μου πρόσκληση») ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Π. Σγουρίδης, με τον απόστρατο αρχιπλοίαρχο Αντ. Ναξάκη, τον Κ. Μπαντουβά και τον ταγματάρχη Σάββα Καλεντερίδη, «οι οποίοι μού δήλωσαν ότι έρχονται με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Θόδωρου Πάγκαλου (...) και μου κατέστησαν σαφές ότι η Ελλάδα θα ήταν στο πλευρό μου».

Κορύφωση του δράματος στην Αφρική

Για το κομμάτι της περιπέτειάς του στην Αφρική, ο Α. Οτσαλάν υποστηρίζει: «Ενημερώθηκα για πρώτη φορά ότι το ταξίδι μου προς τη Ν. Αφρική θα είχε ενδιάμεσο σταθμό αρκετών ημερών στην Κένυα όταν είχα ήδη επιβιβασθεί στο αεροπλάνο, ώστε να μην μπορώ να αντιδράσω, αφού ήταν γνωστό σε όλους ότι η Κένυα αποτελούσε κέντρο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών». Φτάνοντας στο Ναϊρόμπι, διέμεινε στην κατοικία του Ελληνα πρέσβη, αλλά μετά από μέρες διαπίστωσε πως «δεν πραγματοποιήθηκε καμία επαφή μεταξύ ελληνικών Αρχών και Ν. Αφρικής, ώστε να μου χορηγήσει πολιτικό άσυλο η τελευταία». Παράλληλα, η Αθήνα ζήτησε τη μετακίνησή του από την πρεσβευτική κατοικία «σε κάποιο αγρόκτημα στην Κένυα».

Και ενώ προτάθηκε από την ελληνική πρεσβεία «να με παραδώσουν στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, στα κτίρια του Οργανισμού στο Ναϊρόμπι, όπου εκείνη την ημέρα βρίσκονταν εκεί 150 υπουργοί Εξωτερικών από όλο τον κόσμο, το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. απέρριψε το αίτημα, εμμένοντας στην απομάκρυνσή μου πάση θυσία από τον χώρο της πρεσβευτικής κατοικίας». Το πρωί της 15ης Φεβρουαρίου 1999, «ημερομηνία την οποία το ΥΠ.ΕΞ. και η ΕΥΠ είχαν θέσει ως καταληκτική ημερομηνία για την εκδίωξή μας (σ.σ.: Ο Οτσαλάν συνοδευόταν από 4 ομοεθνείς του φρουρούς)», ο Καλεντερίδης τού δήλωσε ότι ο Θ. Πάγκαλος του είχε εξασφαλίσει άσυλο στην Ολλανδία και έτσι κάμφθηκε η άρνησή του.

Αμέσως μετά την έξοδό του, δύο Κενυάτες αστυνομικοί τον επιβίβασαν σε όχημά τους, με προορισμό το αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι, ενώ οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση επιβιβάστηκαν σε τέσσερα άλλα αυτοκίνητα. Φτάνοντας εκεί, το όχημά του αποσπάστηκε από την υπόλοιπη αυτοκινητοπομπή «και κατευθύνθηκε σε σταθμευμένο αεροπλάνο, όπου οι συνοδοί μου με παρέδωσαν σε εκπροσώπους του τουρκικού κράτους».

Και μια λεπτομέρεια που έως σήμερα δεν έχει αναδειχθεί: Ο Οτσαλάν στις 2 Φεβρουαρίου ταξίδεψε από την Ελλάδα στην Κένυα με πλαστό κυπριακό διαβατήριο (C015918), «το οποίο φυσικά μου προμήθευσαν οι ελληνικές Αρχές», ως Λάζαρος Μαύρου. Στη γλώσσα της κατασκοπείας «Μαύρος» είναι ο επικίνδυνος αλλοδαπός και «Λάζαρος» ο εντοπισθείς καταζητούμενος.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο twitter

Write on Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015 Κατηγορία ΙΣΤΟΡΙΑ

Σαν σήμερα, στις 30 Οκτωβρίου 1940, έλαβε χώρα η πρώτη αερομαχία του Ελληνοϊταλικού Πολέμου πάνω από την Κορυτσά μεταξύ τριών ιταλικών καταδιωκτικών Fiat CR.42 και δύο Henschel Hs 126 της 3ης Μοίρας Στρατιωτικής Συνεργασίας, χωρίς απώλειες.

Επίσης, σε άλλη αποστολή, δύο Henschel του 3/2 Ανεξάρτητου Σμήνους Στρατιωτικής Συνεργασίας, ενώ εκτελούσαν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από το μέτωπο, δέχθηκαν επίθεση πέντε Fiat CR.42. Τα καταιγιστικά ιταλικά πυρά διέτρησαν τον κινητήρα του ενός Henschel και πλήγωσαν θανάσιμα τον παρατηρητή Ανθυποσμηναγό Ευάγγελο Γιάνναρη, ο οποίος αποτελεί τον πρώτο Έλληνα πεσόντα αξιωματικό στον πόλεμο αυτό. Ο χειριστής Αρχισμηνίας Τσάντας, ελαφρά τραυματισμένος, πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση ΒΑ της Καστοριάς.

Στη συνέχεια οι Ιταλοί αεροπόροι κατηύθυναν τα πυρά τους στο δεύτερο Henschel Ηs 126, το οποίο, αν και διέφυγε, δεν κατόρθωσε να επιστρέψει στη βάση του. Ο χειριστής Ανθυποσμηναγός Παπαμιχαήλ Λάζαρος και ο πυροβολητής Σμηνίας Γεμενετζής Κων/νος συμπληρώνουν τους νεκρούς της ημέρας αυτής.

Το αεροσκάφος
Από τον Δεκέμβριο του 1939 τα Hs 126A-1 εξόπλισαν την 3η Μοίρα Στρατιωτικής Συνεργασίας. Χρησιμοποιήθηκαν ως αναγνωριστικά και ως ελαφρά βομβαρδιστικά κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Αν και οι οδηγίες χρώσης ήθελαν τα Hs 126A-1 βαμμένα με τα γερμανικά χρώματα των αεροσκαφών προς εξαγωγή, εντούτοις με την έκρηξη του πολέμου τα αεροσκάφη βάφτηκαν με Dark Green/Light Earth/Light Blue.

Τα διακριτικά τους ήταν βαμμένα λευκά ή μαύρα στις πλευρές της ατράκτου. Στις αρχές του 1941 βάφτηκαν εθνόσημα στις κάτω επιφάνειες των πτερύγων ενώ από αρκετά αεροπλάνα αφαιρέθηκαν τα αεροδυναμικά καλύμματα των τροχών τους. Τα περισσότερα καταστράφηκαν στο έδαφος από εχθρικά αεροσκάφη. Τουλάχιστον ένα επέζησε της γερμανικής εισβολής και ενσωματώθηκε στη Luftwaffe. - ΠΗΓΗ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter