Στο ηλιόλουστο μεσημέρι του Σαββάτου (5/9) στην αεροπορική Βάση της Τανάγρας, τίποτα δεν προμήνυε την τραγωδία που θα συνέβαινε μπροστά στα μάτια χιλιάδων θεατών που είχαν κατακλύσει το αεροδρόμιο για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα του Athens Flying Week 2026.
Οι αεροπορικές επιδείξεις είχαν ξεκινήσει λίγο νωρίτερα και σειρά είχε το μαχητικό F-4E Phantom (s/n 01504) της 338 Μοίρας, που είχε πάρει θέση στον διάδρομο. Ο θόρυβος από τους δύο κινητήρες J-79 προετοίμασε το κοινό για την πτήση του θρύλου των αιθέρων!

Οι κάμερες και οι φωτογραφικές μηχανές εστίασαν στο Phantom, το οποίο άφησε το έδαφος για να βρεθεί στο φυσικό του περιβάλλον, τον αέρα. Μόνο που αυτές ήταν οι τελευταίες του στιγμές… Στα χειριστήρια, ο Επισμηναγός (Ι) Ιωάννης Μπλέσιας, 40 ετών και ο Σμηναγός (Ι) Δημήτριος Πέτρου, 37 ετών.

Στις 14:55 το αεροσκάφος συνετρίβη σε λόφο, 3 ν.μ νοτιοανατολικά από το αεροδρόμιο, με τους δύο αεροπόρους να μην κάνουν χρήση των εκτινασσόμενων καθισμάτων του Phantom. Σε μια στιγμή, η αεροπορική γιορτή μετατράπηκε σε τραγωδία.

Το αεροδρόμιο άμεσα εκκενώθηκε ενώ η αεροπορική επίδειξη διακόπηκε οριστικά. Τα σωστικά συνεργεία έσπευσαν στο σημείο της συντριβής, ενώ από την πτώση του Phantom και την ανάφλεξη της μεγάλης ποσότητας αεροπορικού καυσίμου η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα στην ευρύτερη περιοχή.
Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις ρίχθηκαν άμεσα στη μάχη με τις φλόγες την ώρα που η αγωνία για την τύχη των δύο αεροπόρων κορυφωνόταν. Δυστυχώς, δεν είχαν προλάβει να εγκαταλείψουν το Phantom. Οι σωροί τους εντοπίστηκαν λίγο αργότερα και οι φόβοι για την τραγωδία επιβεβαιώθηκαν…
Η Πολεμική Αεροπορία, η 338 Μοίρα και οι οικογένειες των δύο αεροπόρων θρηνούν, ενώ με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η επιτροπή που συστάθηκε από τις πρώτες ώρες, θα διερευνήσει τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος, εξετάζοντας τα συντρίμμια του Phantom αλλά και πλήθος βιντεοληπτικού και φωτογραφικού υλικού που είναι διαθέσιμο.

Το defenceline.gr εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο αεροπόρων μας.
Φωτογραφίες: Αντώνης Μυλωνάκης, Νίκος Φαζός.
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook – ακολουθείστε μας στο X στο linkedin και στο Youtube
