Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018
Write on Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018 Κατηγορία ΛΕΦΕΔ

Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Υπερήφανους όλους τους συνειδητοποιημένους Έλληνες έκανε η Ομάδα Αναγνωρίσεως της ΛΕΦΕΔ, η οποία κατέκτησε το αργυρο μετάλλιο στην διεθνή άσκηση του Βρετανικού Στρατού με την κωδική ονομασία "Cambrian Patrol 2018", η οποία πραγματοποιήθηκε από 12 έως 21 Οκτωβρίου στην Ουαλία.

Τα μέλη της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων, απέδειξαν γι' ακόμα μία φορά το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των Ελλήνων Εφέδρων, οι οποίοι ξεχώρισαν ανάμεσα σε μόνιμα στελέχη των άλλων χωρών που συμμετείχαν, ενώ υψηλό ήταν και φέτος το ποσοστό των εγκαταλείψεων, δείγμα της δυσκολίας και του ρεαλισμού που δίκαια έχει κατατάξει το Cambrian Patrol ως τη δυσκολότερη στρατιωτική άσκηση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η υποδοχή

Όπως έχετε διαβάσει μέσα από το defenceline.gr κατά την διάρκεια της υποδοχής το αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Θεσσαλονίκης σείστηκε από τις επεφημίες των Εφέδρων, οι οποίοι στο πρόσωπο και στην προσπάθεια των μελών που συμμετείχαν στην άσκηση είδαν την ανταμοιβή μιας μεγάλης προσπάθειας, η οποία στηρίζεται στην σοβαρότητα, την υπευθυνότητα και πάνω απ΄ όλα στην αγάπη για την Πατρίδα και στη θέληση για προσφορά! Για την Ελλάδα!

Το ξεχωριστό μήνυμα Κωσταράκου!

Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το μήνυμα που στέλνει - κοινοποιώντας το θέμα του defenceline.gr - ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε. Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, με αφορμή την μεγάλη επιτυχία της ΛΕΦΕΔ, ο οποίος τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμού της Εφεδρείας από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Δείτε το βίντεο από την απονομή που πραγματοποίησε ο Αρχηγός του Επιτελείου του Βρετανικού Στρατού, στους Έλληνες:

 Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018 Κατηγορία ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Με εγκύκλιο διαταγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καλούνται να καταταγούν στο Στρατό Ξηράς οι στρατεύσιμοι με την 2018 ΣΤ΄/ΕΣΣΟ, από 12 έως 16 και 19 Νοεμβρίου 2018 (ενώ την 5, 6 και 7 Νοεμβρίου 2018 θα παρουσιασθούν όσοι κατά το παρελθόν έτυχαν αναβολής για λόγους υγείας), όπως παρακάτω:

α. Οι στρατεύσιμοι κλάσης 2020 (έτος γέννησης 1999) που είναι γραμμένοι ή είναι αδήλωτοι στα μητρώα αρρένων του Νομού Ροδόπης (μόνο του Δήμου Κομοτηνής).

β. Οι στρατεύσιμοι των κλάσεων 1995 έως και 2020 (έτη γέννησης 1974 έως και 1999), από όλους τους Νομούς που υπέχουν υποχρέωση στράτευσης και είναι κατηγοριών πρώτης έως τετάρτης (Ι/1 έως και Ι/4), πλήρους ή μειωμένης θητείας, ανεξάρτητα αν έχουν τελειώσει ή όχι τη βασική ή ειδική εκπαίδευση και οι λόγοι της υποχρέωσής τους για κατάταξη δημιουργήθηκαν στο διάστημα από 27 Ιουνίου 2018 έως 31 Αυγούστου 2018.

γ. Οι στρατεύσιμοι των κλάσεων της παραγράφου 1β της παρούσας που έτυχαν αναβολής κατάταξης για λόγους υγείας, εφόσον η ημερομηνία λήξης της περιλαμβάνεται στο διάστημα από 1 Σεπτεμβρίου 2018 έως 31 Οκτωβρίου 2018.

Οι στρατεύσιμοι και ανυπότακτοι ομογενείς, οι οποίοι διέκοψαν τη μόνιμη κατοικία τους στο Αζερμπαϊτζάν, στην Αρμενία, στη Γεωργία, στο Καζακστάν, στην Κιργιζία, στη Λευκορωσία, στη Μολδαβία, στην Ουκρανία, στο Ουζμπεκιστάν, στη Ρωσική Ομοσπονδία, στο Τατζικιστάν, στο Τουρκμενιστάν, στην Αλβανία και στην Τουρκία και ήρθαν στην Ελλάδα, απευθείας ή μέσω άλλης χώρας, και έκτοτε κατοικούν σε αυτήν, υποχρεούνται για κατάταξη από 20 Νοεμβρίου 2018 έως 31 Δεκεμβρίου 2018, εφόσον έχουν τις προϋποθέσεις και επιθυμούν να υπαχθούν στις διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 24 του Ν. 4494/2017 (ΦΕΚ 165, τ. Α΄).

Περισσότερες πληροφορίες για τα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ), τις ακριβείς ημερομηνίες και τις υποχρεώσεις αυτών που καλούνται για κατάταξη, παρέχονται από τις κατά τόπους Στρατολογικές Υπηρεσίες.

Οι καλούμενοι κατά την κατάταξή τους να έχουν μαζί τους οπωσδήποτε το δελτίο της αστυνομικής τους ταυτότητας, το Σημείωμα Κατάταξης, το Ατομικό Βιβλιάριο Νοσηλείας τους, αποδεικτικό του Αριθμού Φορολογικού τους Μητρώου (ΑΦΜ), τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) καθώς και ακτινογραφία θώρακος, που θα συνοδεύεται από γνωμάτευση ακτινολόγου ή πνευμονολόγου ιατρού, από οποιοδήποτε στρατιωτικό ή κρατικό νοσοκομείο.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018 Κατηγορία ΔΙΕΘΝΗ

Οι Ναυτικές Δυνάμεις της Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM) των ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως το F-35B Lightning II του Σώματος Πεζοναυτών πραγματοποίησε την πρώτη του αποστολή κρούσης μάχης στο Αφγανιστάν, στις 27 Σεπτεμβρίου 2018.

Το F-35B πραγματοποίησε την αποστολή σε υποστήριξη επιχειρήσεων εκκαθάρισης εδάφους και η κρούση κρίθηκε επιτυχημένη από τον διοικητή της δύναμης εδάφους. Τα F-35B της 211 Μοίρας Μαχητικών Επιθετικών αεροσκαφών των Πεζοναυτών (VMFA-211) απονηώθηκαν από το Αποβατικό Ελικοπτεροφόρο Δεξαμενής ESSEX (LHD 2) κλάσης WASP. Η 13η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών (MEU) είναι η πρώτη MEU παραταγμένη σε μάχη που αντικατέστησε το AV-8B Harrier II με το F-35B.

Την επομένη όμως ένα F-35B από την 501 Εκπαιδευτική VMFA (VMFAT-501) της 2ης Πτέρυγας Αεροσκαφών των Πεζοναυτών, με βάση στον Αεροσταθμό του Σώματος Πεζοναυτών (MCAS) στο Μπόφορτ, συνετρίβη στην ίδια περιοχή της Βόρειας Καρολίνας περί τις 11:45 το πρωί. Ο χειριστής χρησιμοποίησε με ασφάλεια το εκτινασσόμενο κάθισμα. Στις 11 Οκτωβρίου το Διακλαδικό Γραφείο Προγράμματος (JPO) F-35 ανακοίνωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και οι διεθνείς εταίροι ανέστειλαν προσωρινά τις πτήσεις για να επιθεωρηθεί ένας σωλήνας καυσίμου στον κινητήρα όλων των αεροσκαφών F-35A/B/C. Εάν ήταν εγκατεστημένοι ύποπτοι σωλήνες, επρόκειτο να αντικατασταθούν. Εάν ήταν εγκατεστημένοι σωλήνες εγνωσμένης ασφάλειας, τα αεροσκάφη θα επέστρεφαν στις πτήσεις. Οι επιθεωρήσεις αναμενόταν να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων 24-48 ωρών.

Η καθήλωση στο έδαφος ήταν αποτέλεσμα των αρχικών δεδομένων από τη διερεύνηση της συντριβής του F-35B στις 28 Σεπτεμβρίου. Στις 15 Οκτωβρίου το JPO F-35 ανακοίνωσε πως το 80% των αεροσκαφών είχε επανέλθει σε υπηρεσία, ενώ η αντικατάσταση του σωλήνα καυσίμου στα υπόλοιπα βρισκόταν σε εξέλιξη. Το διαθέσιμο απόθεμα ανταλλακτικών κάλυπτε περί τα μισά από τα επηρεαζόμενα αεροσκάφη, ενώ για τα υπόλοιπα απαιτούνταν πρόσθετες προμήθειες ώστε να επανέλθουν σε υπηρεσία τις επόμενες εβδομάδες.

Από τα 16 βρετανικά F-35B επηρεάσθηκαν τα 5, περιλαμβανόμενου ενός από τα 9 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι δοκιμές των δύο F-35B στο αεροπλανοφόρο QUEEN ELIZABETH (R 08) δεν διακόπηκαν, ενώ πραγματοποιούνται με το αναπτυξιακό πρωτότυπο BF-04 και αεροσκάφος της Μοίρας Δοκιμών και Αξιολόγησης Αέρος 23 (VX-23) του Ναυτικού των ΗΠΑ.
Τέλος, στις 5 Οκτωβρίου 2018 το περιοδικό “Marine Corps Times” ανέφερε πως πρόσφατα το Σύστημα Ρουκετών Πυροβολικού Υψηλής Κινητικότητας (HIMARS) κατέστρεψε στόχο με βάση δεδομένα θέσης του από τους αισθητήρες ενός F-35B, που μεταβιβάσθηκαν μέσω ζεύξης δεδομένων. Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε πεδίο βολής της Γιούμα στην Αριζόνα. Το δημοσίευμα δεν ανέφερε πρόσθετες λεπτομέρειες.

Η δυνατότητα αυτή είχε επισημανθεί από τους Τούρκους συντάκτες της μελέτης για την αξιοποίηση του F-35A από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, που δημοσιεύθηκε στο τεύχος της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί (βλ. τ. 105, Οκτώβριος 2018, σελ. 70). ΠΗΓΗ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018 Κατηγορία ΔΙΕΘΝΗ

Σύμφωνα με τον Στρατό των ΗΠΑ, τον Αύγουστο του 2018 ολοκληρώθηκε η παράδοση στο Μαρόκο 222 ανακαινισμένων αρμάτων μάχης Μ1Α1SA Abrams (SA: Special Armor, Ειδική Θωράκιση) που ζητήθηκαν το 2016 στο πλαίσιο του προγράμματος Πλεοναζόντων Ειδών Άμυνας (Excess Defense Articles: EDA) των ΗΠΑ. Η βάση δεδομένων EDA της Υπηρεσίας Συνεργασίας Ασφαλείας του υπουργείου Άμυνας (DSCA) αναφέρει πως το Μαρόκο ζήτησε 222 Μ1Α1 και μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 2017 είχαν διατεθεί 162. Η αξία προμήθειας των αρμάτων ήταν $387,7 εκατ. και η τρέχουσα αξία $38,77 εκατ.

Σύμφωνα με την Έιμι Ουίτσελ, επικεφαλής του Γραφείου Προγράμματος Μαρόκου για Συστήματα Κύριων Αρμάτων Μάχης στο Εκτελεστικό Γραφείο Προγράμματος για Συστήματα Μάχης Εδάφους (ΡΕΟ-GCS), τα αρχικά οχήματα υποβλήθηκαν σε πλήρη γενική επισκευή και ανακατασκευή στο Στρατιωτικό Εργοστάσιο Άνιστον της Αλαμπάμα. Το Άνιστον ήταν υπεύθυνο για την αποσυναρμολόγηση και ανακατασκευή των αρμάτων, περιλαμβανόμενων όλων των εξαρτημάτων εκτός της θωράκισης του πύργου. Η General Dynamics Land Systems (GDLS) εγκατέστησε την εξαγωγική θωράκιση πύργου στο Κατασκευαστικό Κέντρο Διακλαδικών Συστημάτων της Λίμα του Οχάιο. Η συγκεκριμένη διαδικασία παραγωγής απέφερε 72 άρματα μάχης.

Ακόμη 150 άρματα υποβλήθηκαν σε γενική επισκευή από το Άνιστον και την GDLS, στο πλαίσιο της διαδικασίας ολοκληρωμένης διαχείρισης Abrams. Πρόκειται για συνεταιρισμό μεταξύ των δύο φορέων, όπου το Άνιστον αποσυναρμολογεί και η GDLS επανασυναρμολογεί. Η ανακατασκευή ενός μεταχειρισμένου Μ1Α1 με τη διαδικασία αυτή καθιστά δυνατή την εγκατάσταση μετατροπών και αναδυόμενων τεχνολογιών.

Η αντικατάσταση της θωράκισης του πύργου είναι απαραίτητη, επειδή τα Μ1Α1 του Στρατού των ΗΠΑ διέθεταν θωράκιση Απεμπλουτισμένου Ουρανίου (DU) που δεν εξάγεται. Σύμφωνα πάντως με τη βάση δεδομένων EDA της DSCA, το Μαρόκο ζήτησε αρχικά την παραχώρηση 200 αρμάτων Μ1Α1 κατά το Δημοσιονομικό Έτος 2011 (FY11), αξίας προμήθειας $478,7 εκατ. και τρέχουσας αξίας $47,87 εκατ. Η παραχώρηση εγκρίθηκε αλλά τα άρματα εμφανίζονται να μην παραλήφθηκαν, παρά την εφαρμογή σχετικής Αλλοδαπής Πώλησης Εξωτερικού (FMS). Η σχετική εγγραφή της βάσης δεδομένων ενημερώθηκε στις 28 Ιουλίου 2015. Στις 18 Ιουνίου 2012 η DSCA ειδοποίησε το Κογκρέσο για δυνητική FMS προς το Μαρόκο, με αντικείμενο την ενίσχυση και ανακαίνιση 200 αρμάτων Μ1Α1, εκτιμώμενου κόστους $1,015 δις.

Τα άρματα μάχης παραχωρήθηκαν δωρεάν ως EDA όπως ειδοποιήθηκε το Κογκρέσο στις 27 Απριλίου 2011. Η πώληση FMS αναφερόταν στην ενίσχυση και ανακαίνιση των αρμάτων σε διαμόρφωση M1A1 Ειδικής Θωράκισης (Special Armor: SA), ενώ περιλάμβανε επίσης 150 AN/VRC-87E και 50 AN/VRC-89E εξαγωγικά Συστήματα Ασυρμάτου Μονού Διαύλου Εδάφους και Αερομεταφερόμενα (CINCGARS), 200 Πολυβόλα Μ2 των 0,50in (12,7mm) σε Πυλώνα Chrysler, 400 πολυβόλα M240 των 7,62mm και 200 εκτοξευτές καπνογόνων Μ250. Περιλαμβάνονταν επίσης πυρομαχικά κύριου πυροβόλου των 120mm και συγκεκριμένα 1.400 Εξάσκησης Στόχου, Σταθεροποιούμενα με Κώνο, Απορριπτόμενου Κελύφους – Τροχιοδεικτικά (TPCSDS-T) C785 (M865), 1.800 Υψηλής Εκρηκτικότητας Αντι-Αρματικά (HEAT) CA31 –ή M1002 Εξάσκησης Στόχου – Τροχιοδεικτικά (TP-T)– και 5.400 ΑΑ38 Διατρητή Ελαφριάς Θωράκισης με Κέλυφος – Τροχιοδεικτικά (SLAP-T). Περιλαμβάνονταν τέλος περισσότερα από 12 εκατομμύρια φυσίγγια πολυβόλων, καθώς και συναφή υλικά και υπηρεσίες υποστήριξης και εκπαίδευσης. ΠΗΓΗ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter