Με την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου Ελλάδας να βρίσκεται στον αναπνευστήρα και τις τελικές αποφάσεις να εκκρεμούν ενόψει της συνάντησης κρίσιμης συνάντησης όλων των εμπλεκομένων στις 10 Σεπτεμβρίου, το ζήτημα μετατρέπεται σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και αυτών που θεωρούν ότι το καλώδιο δεν έχει τίποτα να προσφέρει.
Ο Πρόεδρος εξαπέλυσε τα πυρά του προς όσους όπως υποστηρίζει δεν είναι συνεπείς στις απόψεις τους. «Ξεχνούν φαίνεται τι έλεγαν πριν ένα χρόνο, πριν δύο χρόνια, πριν τρία χρόνια, τι έκαναν όταν χειρίζονταν το συγκεκριμένο θέμα. Αλλά εν πάση περιπτώσει εμένα δεν με ενδιαφέρει αυτό».
Η Λευκωσία επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί επί του θέματος μετά την συνάντηση που θα έχει με τον Υπουργό Ενέργειας της Ελλάδος, εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωπο του ΑΔΜΗΕ και της εταιρείας Νexans. Εκεί η Λευκωσία επιδιώκει να λάβει απαντήσεις σχετικά με ζητήματα για τα οποία έχει ανησυχίες δεδομένου και του ιστορικού αποτυχιών μεγάλων αναπτύξεων στην Κύπρο, όπως το λιμάνι και η Μαρίνα Λάρνακας και το Τερματικό στο Βασιλικό.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συμπλήρωσε ότι «εμείς, ως υπεύθυνη διακυβέρνηση, θα πάρουμε μια απόφαση και δεν θα φεσώσουμε ούτε οικονομικά το κράτος ούτε τους πολίτες σίγουρα. Η απόφασή μας θα στηριχθεί σε πραγματικά δεδομένα και δεν θα έχει καμιά, είτε εποικοδομητική ή όχι, ασάφεια».
Νέα εσωκομματική κόντρα στον Δημοκρατικό Συναγερμό
Το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης πυροδοτεί νέα κόντρα, εσωκομματική στον Δημοκρατικό Συναγερμό.
Ο τέως Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι δεν υπάρχει απόδειξη πως ο κύπριος καταναλωτής θα πληρώνει φθηνότερη ενέργεια αν ολοκληρωθεί το έργο. Υπέδειξε μάλιστα ότι κανένα έργο δεν θα ολοκληρωθεί εάν δεν λυθεί το Κυπριακό. «Με άλυτο το Κυπριακό, κανένα ενεργειακό έργο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί στην Κύπρο και θα παράγουμε, ωραίες ενεργειακές ιστορίες, όπως έχει καταδειχθεί και στην πορεία των χρόνων».
Έντονη ήταν η Αννίτα Δημητρίου απαντώντας στον Αβέρωφ Νεοφύτου η οποία επικεντρώνεται στην γεωπολιτική αξία της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Μιλώντας στο ΡΙΚ ανέφερε ότι «άρα δεν πρέπει να γίνονται μακρόπνοοι σχεδιασμοί; Ο καθένας, έχει δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του, αλλά η θέση του ΔΗΣΥ είναι θετική απέναντι στο έργο».
Στην γεωπολιτική αξία στέκεται και η πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο υποδεικνύοντας ότι σε τέτοιου είδους έργα δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο το οικονομικό κόστος. Την τοποθέτησή της την έκανε στο πλαίσιο του συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη.
Η Τζούλι Φίσερ τόνισε ότι «εφτασε τώρα η στιγμή να μην σκεφτόμαστε μόνο τα χρήματα και την εμπλοκή της Ε.Ε σχετικά με το Great Sea Interconnector. Είναι η ώρα να σκεφτούμε το θέμα της γεωπολιτικής γύρω από ένα τέτοιο έργο και να αναγνωρίσουμε πόσο σημαντικό είναι να δούμε την Κύπρο συνδεδεμένη με την Ευρώπη μέσω αυτή της ευκαιρίας».
Σημειώνεται ότι εκκρεμεί ακόμη από πλευράς της Δημοκρατίας, η ανάθεση της επαναξιολόγησης του έργου απλό ξένο οίκο μελέτης όσον αφορά την σχέση κόστους-οφέλους.
Πηγή: https://www.sigmalive.com/
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook – ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin