Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Ετήσιο Συνέδριο για την Άμυνα και την Ασφάλεια “EXPOSEC-DEFENSEWORLD Conference – National Defense & Security Strategy in Today’s Challenging World”, το οποίο διοργάνωσαν η Συμεών Γ. Τσομώκος Α.Ε. και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για 3η συνεχή χρονιά. Το συνέδριο το οποίο φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο Αthens Ledra, ασχολήθηκε με τον κλάδο της Άμυνας, της Ασφάλειας και της επιχειρηματικής κοινότητας, ενώ οι διακεκριμένοι του ομιλητές παρουσίασαν όλα τα δεδομένα και τις εξελίξεις που διαμορφώνονται τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ευρύτερη περιοχή.
Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Σίμος Αναστασόπουλος, μίλησε στο defenceline.gr για το συνέδριο και την χρονική συγκυρία μέσα στην οποία πραγματοποιήθηκε. Ο κ. Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις και το πως αυτές επηρρεάζουν τη χώρα μας, αλλά και στο περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται να δραστηριοποιηθεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
Η συνέντευξη του Πρόεδρου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο DL έχει ως εξής:
Defenceline: Κύριε Αναστασόπουλε, ποιοι ήταν οι σκοποί του συνεδρίου;
Σίμος Αναστασόπουλος: “Το Συνέδριο Exposec-Defenseworld αποτελεί σημείο αναφοράς για θέματα άμυνας, εσωτερικής ασφάλειας και το μεταναστευτικό. Το φετινό Συνέδριο εστίασε σε όλα τα κρίσιμα και επίκαιρα θέματα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις προοπτικές της ανασυγκρότησης της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας όπως και την διαφάνεια και καταπολέμηση της διαφθοράς στις διαδικασίες προμήθειας αμυντικού εξοπλισμού. Ακόμη συζητήθηκαν θέματα γύρω από τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς στην περιοχή και τους κινδύνους περιφερειακής αστάθειας και αναζητήθηκαν λύσεις για το μεταναστευτικό και την εσωτερική ασφάλεια”.
DL: Πόσο επίκαιρο ήταν το αντικείμενο του συνεδρίου, με φόντο τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και εύφλεκτες ζώνες; Πόσο επηρεάζεται η χώρα μας;
Σ.Α.: “Οι αλλαγές στους γεωπολιτικούς συσχετισμούς καθιστούν τη θεματολογία του Συνεδρίου εξαιρετικά επίκαιρη καθόσον η Μεσόγειος εξελίσσεται σε επίκεντρο διεθνών εξελίξεων εξαιτίας της ανακάλυψης ενεργειακών κοιτασμάτων αλλά και λόγω της απειλής επέκτασης του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία.
Με τις κατάλληλες προϋποθέσεις μια ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ μπορεί να παρέχει μια εναλλακτική πηγή εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φυσικό αέριο, δεδομένου ότι Ελλάδα και Ισραήλ έχουν τη δυνατότητα να προστατέψουν και τις ενεργειακές υποδομές της ανατολικής Μεσογείου.
Παράλληλα, η διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού κύματος παρέχει στην Ελλάδα μια επιπλέον ευκαιρία να αναβαθμίσει τη θέση της σαν παράγοντα σταθερότητας και αξιοπιστίας στην περιοχή”.
DL: Το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που “καίει” τη χώρα μας. Ανησυχείτε για το ενδεχόμενο εισροής ακραίων εξτρεμιστικών στοιχείων στην Ελλάδα;
Σ.Α.: “Η ανησυχία για το ενδεχόμενο εισροής ακραίων εξτρεμιστικών στοιχείων στην Ελλάδα έχει εκφραστεί με κάθε τρόπο και προς όλες τις κατευθύνσεις. Το θέμα είναι σημαντικό και αφορά όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα, λόγω της θέσης της, είναι πύλη εισόδου προσφύγων αλλά και παράτυπων μεταναστών και παρά τις καλές προθέσεις η οικονομικής κρίση έχει επηρεάσει δυσμενώς την ικανότητα της χώρας να καλύψει με επάρκεια τα σύνορα της και να ελέγξει αποτελεσματικά τη μεταναστευτική ροή”.
DL: Έχει η χώρα μας τους κατάλληλους μηχανισμούς για να αποτρέψει πιθανές συνέπειες από την ανεξέλεγκτη εισροή επικίνδυνων στοιχείων στο εσωτερικό της; Είμαστε θωρακισμένοι στο επίπεδο της εσωτερικής ασφάλειας;
Σ.Α.: “Η χώρα διαθέτει τους μηχανισμούς για τον έλεγχο των συνόρων και ικανό λιμενικό σώμα σε ετοιμότητα μετά από ένα εκτενές εξοπλιστικό πρόγραμμα που περιλάμβανε και ευρωπαϊκούς πόρους που ανταποκρίνονταν με επάρκεια στις απαιτήσεις, ακόμη και αυξημένες, που επικρατούσαν ως πρόσφατα. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις όμως έχουν αυξήσει την μεταναστευτική ροή σε δυσθεώρητα επίπεδα που απαιτούν αυξημένα κονδύλια ενώ η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης μπορεί να απαντά στο ζήτημα της αλληλεγγύης απέναντι στους συνανθρώπους που αναζητούν προστασία και καλύτερη ζωή αλλά μειώνει σημαντικά την δυνατότητα ουσιωδών ελέγχων για όσους περνούν τα σύνορα.
Η παρούσα συγκυρία θα αφήσει την Ελλάδα και την Ευρώπη ακάλυπτη στα ακραία εξτρεμιστικά στοιχεία αν οι εταίροι δεν αντιληφθούν ότι το μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και δεν μπορούν να το επωμιστούν μόνες τους οι χώρες του Νότου”.
DL: Πως μπορεί η Ελλάδα να ανακτήσει τη διεθνή της αξιοπιστία, να ενισχύσει την αμυντική της βιομηχανία, μέσα στη δίνη της παρατεταμένης κρίσης;
Σ.Α.: “Σήμερα, 3 μήνες μετά τις εκλογές και μετά από διαπραγματεύσεις που δεν τελεσφόρησαν βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα με τη διαπίστωση, πιστεύω από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, ότι εναλλακτικές επιλογές για την πορεία της χώρας που να έχουν ρεαλιστικές προοπτικές δεν υφίστανται. Η μοναδική επιλογή που διαθέτει τα εχέγγυα να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, να ανατρέψει το σκηνικό αδιεξόδου και αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα και να δώσει προοπτική βιώσιμη ανάπτυξης σε βάθος χρόνου, είναι η άμεση συμφωνία με τους εταίρους μας στην Ευρώπη και το ξεκάθαρο μήνυμα της επιλογής και της αποφασιστικότητας της Ελλάδας να παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Αυτό είναι το πρώτο και απαραίτητο βήμα για να αποκατασταθεί η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη ενώ άμεσα και παράλληλα με τους δημοσιονομικούς χειρισμούς της κυβέρνησης πρέπει να επεξεργασθούμε και το Νέο Αναπτυξιακό Σχέδιο της χώρας εστιάζοντας στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Στα πλαίσια των μεταρρυθμίσεων οφείλουμε να εντάξουμε και την αναδιάρθρωση της αμυντικής μας Βιομηχανίας προκειμένου να εξασφαλίσει την ανάπτυξη της σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο διεθνή ανταγωνισμό”.
DL: Είναι μια ευκαιρία για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία να αξιοποιήσει τις όποιες ευκαιρίες υπάρχουν για ανάπτυξη και εξωστρέφεια;
Σ.Α.: “Η τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία παρέχει στην Ελλάδα μια μοναδική ευκαιρία να αναδειχθεί στρατηγικά και να συμβάλει στη διαμόρφωση κλίματος σταθερότητας, εμπιστοσύνης και ασφάλειας στην περιοχή, ενισχύοντας παράλληλα και την διαπραγματευτική της θέση.
Τις σημαντικές αυτές δυνατότητες της Ελλάδας οφείλουμε να αναδείξουμε. Σήμερα μπορούμε να σχεδιάσουμε και να βάλλουμε τις βάσεις για μια αμυντική βιομηχανία που θα στηρίζει τις ΕΔ, θα στηρίζεται από αυτές, και που θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την χώρα. Έτσι θα διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα ενός σημαντικού και ευαίσθητου τμήματος της εθνικής οικονομίας που αποτελεί παράλληλα αναπόσπαστο τμήμα της Εθνικής Άμυνας και κρίσιμο παράγοντα για την διατήρηση της ανεξαρτησίας της χώρας μας”.
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter