Συνέντευξη στον Γιώργο Λαμπράκη
Για τις μεγάλες προκλήσεις της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και τους στόχους της εθνικής συμμετοχής στη Διεθνή Έκθεση Αμυντικών Συστημάτων AUSA 2014, μίλησε στο defenceline.gr o Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος. Όπως είναι γνωστό, το ΕλληνοΑμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργανώνει την Επίσημη Εθνική Συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση, η οποία θα πραγματοποιηθεί 13 – 15 Οκτωβρίου 2014 στη Washington των ΗΠΑ.
Η Ελληνική Συμμετοχή στη συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελεί μια δυναμική προσπάθεια συστράτευσης φορέων και επιχειρήσεων σε μία προσπάθεια να αναδειχθούν οι δυνατότητες της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο πλαίσιο μίας δυναμικής πολιτικής εξωστρέφειας και προώθησης των προϊόντων τους στο εξωτερικό.
Η συνέντευξη του κ. Αναστασόπουλου στο defenceline.gr (το portal μας είναι χορηγός επικοινωνίας στην AUSA 2014) έχει ως εξής:
–Κ. Πρόεδρε, ποιοι είναι οι στόχοι και οι προοπτικές της ελληνικής συμμετοχής στην AUSA 2014;
Το ΕλληνοΑμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο πιστεύει και υποστηρίζει την προσπάθεια για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, στο οποίο μεγάλο ρόλο θα έχει η καινοτομία και η εξωστρέφεια. Η διοργάνωση του ελληνικού περιπτέρου στην AUSA 2014 αποτελεί την πρώτη, και δοκιμαστική αν θέλετε, προσπάθεια μας να προωθήσουμε ελληνικές εταιρείες που παράγουν προϊόντα ή παρέχουν υπηρεσίες σε μια μεγάλη αγορά, όπως αυτή των ΗΠΑ.
-Ποιο μήνυμα στέλνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο μέσα από αυτή τη διοργάνωση;
Θεωρήσαμε την AUSA ως ιδιαίτερη πρόκληση αφού αποτελεί την μεγαλύτερη έκθεση αμυντικού εξοπλισμού ξηράς στις ΗΠΑ και παγκοσμίως. Θέλουμε με την συμμετοχή αυτή να αναδείξουμε την παρουσία και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των ελληνικών εταιρειών και σε αυτό το ευαίσθητο και δύσκολο επιχειρηματικό πεδίο. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Η Ελλάδα είναι εδώ, βρίσκει την αυτοπεποίθηση της και μπορεί να ανταγωνιστεί επάξια σε όλα τα πεδία.
-Υπάρχει “σφυγμός” στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, στον καιρό της κρίσης; Μπορεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος και να συνεχίσει το έργο της προς όφελος των ΕΔ και κατ’ επέκταση της άμυνας και της ασφάλειας της χώρας;
Σε όλους τους επιχειρηματικούς χώρους υπάρχουν εξαιρετικές προσπάθειες που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα μπορεί. Διαθέτουμε και ανθρώπινο δυναμικό υψηλής επαγγελματικής κατάρτισης και ταλέντο και επιχειρηματικό δαιμόνιο και επομένως πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε όλες τις αγορές. Βεβαίως στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η πραγματική οικονομία, η προσπάθεια που απαιτείται είναι μεγάλη αφού οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα αντίξοες.
Η αμυντική βιομηχανία διέρχεται και αυτή την κρίση των καιρών, οι δυνατότητες όμως υπάρχουν και με τις κατάλληλες κινήσεις και κίνητρα μπορεί τόσο η κρατική βιομηχανία όσο και οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες να δημιουργήσουν πλούτο και θέσεις εργασίας και να λειτουργήσουν προς όφελος της ασφάλειας χώρας και των πολιτών.
-Η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και η προώθηση των προϊόντων τους στο εξωτερικό, μπορεί να αποτελέσει αντίδοτο στη κρίση που βιώνουν;
Τα χρόνια της κρίσης και της ύφεσης απέδειξαν ότι το παλιό μοντέλο ανάπτυξης που στηριζόταν στην ολοένα και μεγαλύτερη κατανάλωση εισαγόμενων προϊόντων με δανεικά λεφτά, δεν ήταν βιώσιμο. Για να αναπτυχθεί μια οικονομία σήμερα χρειάζεται να είναι ανταγωνιστική ώστε αφενός να προσελκύει επενδύσεις και αφετέρου να μπορεί να προωθεί με επιτυχία τα προϊόντα της στις ξένες αγορές. Η εξωστρέφεια λοιπόν αποτελεί το μόνο αντίδοτο στην κρίση σε μια διεθνοποιημένη αγορά, βεβαίως και η παραγωγή προϊόντων που μπορούν επάξια να αντικαταστήσουν αντίστοιχα εισαγόμενα.
Για να έχουν επιτυχία όμως οι προσπάθειες αυτές πρέπει να συνεχίσουμε στο δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε η οικονομία μας να γίνει βιώσιμη και ανταγωνιστική.
-Πόσο σημαντικό είναι για τις επιχειρήσεις να στηρίζονται – ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο – προκειμένου να καταφέρουν όχι μόνο να παραμείνουν ζωντανές, αλλά να διεκδικήσουν τις ευκαιρίες που θα τις βοηθήσουν να αναπτυχθούν και να διεκδικήσουν το δικό τους μερίδιο στις διεθνείς αγορές;
Η δημοσιονομική εξισορρόπηση είναι οπωσδήποτε μια μεγάλη επιτυχία που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για ανάκαμψη και ανάπτυξη. Όμως η πραγματική οικονομία είναι ακόμη σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση αφού ούτε επαρκής χρηματοδότηση είναι διαθέσιμη ούτε οι συνθήκες που θα επέτρεπαν την ανάπτυξη έχουν αποκατασταθεί. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη την βοήθεια των Επιμελητηρίων για διέξοδο στις ξένες αγορές και κατεύθυνση σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες.
Το ΕλληνοΑμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο έχει δημιουργήσει Επιτροπή Εξαγωγών και προχωρά στην δημιουργία εξειδικευμένης υπηρεσίας εντός του Επιμελητηρίου που θα προσφέρει πλήρεις υπηρεσίες για την υποστήριξη των εξαγωγικών προσπαθειών των μελών μας, και γενικά των ελληνικών επιχειρήσεων, προς τις ΗΠΑ. Ανταποκρινόμαστε έτσι, με τον καλύτερο πιστεύω τρόπο, στις ανάγκες της οικονομίας μας για εξωστρέφεια και ανάπτυξη.
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter