Κάθετος εμφανίστηκε ο βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» της Κυριακής, σε σχέση με την ρωσική κινητικότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου βρίσκεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
Οι ΗΠΑ, όπως εξηγεί ο κ. Μίτσελ, έχουν στόχο την αύξηση της επίσημης συμμετοχής τους στο σχήμα Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, καθώς γι’ αυτές, οι εν λόγω χώρες αποτελούν σταθερούς, δημοκρατικούς, δυτικούς συμμάχους. Οι ΗΠΑ, μέσω αυτής της συνεργασίας, θέλουν να αυξήσουν και τον ρόλο τους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κάτι για το οποίο θα αναζητηθούν τρόποι για να επιτευχθεί εντός του επόμενου έτους.
Επιδιωκόμενος στόχος είναι η αύξηση της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, αναφέρει ο κ. Μίτσελ, αφού η Ανατολική Μεσόγειος είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους.
Πολλά κοινά με Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, βλέπουν οι ΗΠΑ, επισημαίνει ο κ. Μίτσελ, όσον αφορά την πολιτική ασφαλείας. Επ’ αυτού προσθέτει ότι οι ΗΠΑ μοιράζεται κοινή στρατηγική άποψη με τις τρεις αυτές χώρες. Τέλος, η αύξηση της επίσημης εμπλοκής των ΗΠΑ στα της Ανατολικής Μεσογείου, θα θέσει όριο στις ιρανικές προσπάθειες να ανοίξουν ένα παράθυρο στη Μεσόγειο μέσω της Συρίας.
Αναφερόμενος στην εμπλοκή της Ρωσίας και της Κίνας, οι ΗΠΑ, διά στόματος Γουές Μίτσελ, φαίνονται ενοχλημένες. Συγκεκριμένα, στην αναφορά του, μέσω της συνέντευξης, Αμερικανός βοηθός ΥΠΕΞ, είπε: «Έχουμε αυξημένη ρωσική και κινεζική δραστηριότητα στην περιοχή. Δεν νοείται εναντίον κάποιου, αλλά είναι ένα πρακτικό μέτρο συνεργασίας ανάμεσα σε κράτη συγγενούς ιδεολογίας», κάνοντας ξεκάθαρο και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι «η Κύπρος είναι Δύση και πρέπει να προστατευθεί».
Μήνυμα και προς Τουρκία
Ξεκάθαρο μήνυμα, ο κ. Μίτσελ έστειλε και στην Τουρκία, σε σχέση με πιθανές μελλοντικές παρενοχλήσεις της στα νερά της Κύπρου. «Γνωρίζουμε την οπτική γωνία της Τουρκίας και η οπτική γωνία της Τουρκίας είναι μια μειοψηφία του ενός εναντίον όλου του υπόλοιπου κόσμου. Ο υπόλοιπος κόσμος έχει μια καθαρή, ευθεία άποψη για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι «Ο κατάλληλος τρόπος για την στάση των ΗΠΑ σε αυτό είναι να στείλει ένα πολύ καθαρό μήνυμα προς όλους, περιλαμβανομένων και ειδικά των Τούρκων, όλων όσα μόλις ανέφερα. Επίσης, δεν θα δούμε φιλικά κανενός είδους παρενόχληση στα νερά της Κύπρου, ειδικά όταν εμπλέκονται αμερικανικά πλοία».
Η αρχή έγινε από την Ζαχάροβα
Η αναφορά του βοηθού Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Ρωσία, έρχεται ως απάντηση στην πρόσφατη δήλωση της εκπροσώπου τύπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, σε σχέση με την περίπτωση αμερικανικής στρατιωτικής συγκέντρωσης στην Κύπρο.
Συγκεκριμένα, η κ. Ζαχάροβα δήλωνε ότι η Μόσχα θα πρέπει να λάβει μέτρα σε περίπτωση αμερικανικής στρατιωτικής συγκέντρωσης στην Κύπρο. Η κ. Ζαχάροβα έλεγε ότι η Ουάσινγκτον κάνει ενέργειες ώστε να διασφαλίσει τη δυνατότητα συγκέντρωσης της στρατιωτικής παρουσίας της στην Κύπρο για την αντιμετώπιση “της αυξανόμενης ρωσικής επιρροής στην περιοχή υπό το φως της επιτυχούς επιχείρησης της ρωσικής αεροπορίας στη Συρία”, προσθέτοντας ότι Πρόσθεσε ότι “η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του νησιού και η εμπλοκή του στην εφαρμογή σχεδίων των Αμερικανικών και του ΝΑΤΟ θα έχει αναπόφευκτα επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές συνέπειες για την ίδια την Κύπρο”.