Ο βρετανικός στρατός, στον οποίο έχουν επιβληθεί δρακόντειες περικοπές δαπανών στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας, ετοιμάζεται να απολύσει 1.500 στελέχη του, στον τέταρτο κατά σειρά γύρο περικοπών, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ χαρακτήρισε το μέτρο «επώδυνο», έσπευσε ωστόσο να καθησυχάσει τους στρατιωτικούς ότι μπορούν να παραμείνουν «ήρεμοι» καθώς η περίοδος της αναδιάρθρωσης έχει «ολοκληρωθεί». Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, ο στρατηγός Πίτερ Ουόλ, έκανε λόγο για «το τέλος μιας περιόδου μεγάλης αβεβαιότητας» και διαβεβαίωσε ότι ο βρετανικός στρατός θα «κάνει τα πάντα προκειμένου οι στρατιωτικοί που θα πληγούν από το μέτρο να καταφέρουν να ενσωματωθούν στον πολιτικό βίο».
Τον περασμένο Ιούνιο, 4500 μέλη του στρατού είχαν χάσει τη δουλειά τους. Από τις θέσεις που καταργήθηκαν την Πέμπτη, οι 1425 αφορούν το στρατό ξηράς, εκ των οποίων περίπου 350 προέρχονται από το εμβληματικό σύνταγμα των Γκούρκας του Νεπάλ. Επίσης απολύονται 70 στρατιωτικοί γιατροί και οδοντίατροι της Αεροπορίας και πάνω από 10 μέλη του Ναυτικού. Το σχέδιο συρρίκνωσης του προϋπολογισμού των ενόπλων δυνάμεων, που αποφασίστηκε το 2010, προβλέπει ότι τα στελέχη του τακτικού στρατού θα μειωθούν από 102.000 σε 82.000 έως το 2020, την ώρα που ο αριθμός των εφέδρων θα αυξηθεί από 19.000 σε 30.000 στρατιώτες.
Η Βρετανική Βασιλική Αεροπορία και το Ναυτικό θα πρέπει έκαστοι να μειώσουν κατά 5000 τις θέσεις εργασίας με στόχο να διατηρήσουν στις τάξεις τους αντίστοιχα 35.000 και 30.000 μέλη. Το εύρος των περικοπών προκάλεσε ανησυχία στις τάξεις του στρατού και στους κόλπους του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος. Την περασμένη Πέμπτη, ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς εκτίμησε ότι οι περικοπές αυτές θα μειώσουν τη στρατιωτική ικανότητα της Μεγάλης Βρετανίας η οποία δεν θα αποτελεί, εξαιτίας αυτών των περικοπών, «έναν ολοκληρωμένο στρατιωτικό εταίρο» των ΗΠΑ.
Αυτό είναι «ψέμα» απάντησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος υπογράμμισε ότι η Βρετανία θα έχει πάντα τον τέταρτο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό στον κόσμο και παραμένει ένας «παράγοντας πρώτου μεγέθους» σε αυτόν τον τομέα. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter