Την σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας με τις εταιρίες να βρίσκονται σε λειτουργία εξέφρασε στην Βουλή η αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φώφη Γεννημάτα και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση ετοιμάζει την απάντησή της. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται αναφορικά με τις απαιτήσεις της τρόικας για κλείσιμο της ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ. Από την άλλη πλευρά η αξιωματική αντιπολίτευση μίλησε για τεράστιο εθνικό και αμυντικό σκάνδαλο.
Πιο αναλυτικά, η κυρία Γεννηματά σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει σταθερή θέση υπεράσπισης της αμυντικής βιομηχανίας με αναδιάρθρωση εν λειτουργία των εταιριών και υποστήριξε ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο καθώς πρέπει να βρεθεί λύση χωρίς να επιβαρυνθεί ο έλληνας φορολογούμενος. Τα χρέη είναι δυσθεώρητα και η προσπάθεια που γίνεται είναι τιτάνια, ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση να χαμηλώσει τους τόνους, καθώς η συγκυρία απαιτεί συνεννόηση.
Πέραν αυτών η υπουργός αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Συρία λέγοντας πως η κυβέρνηση έχει σταθερή θέση και πρότεινε να δοθεί πολιτική λύση στο αδιέξοδο και την τραγωδία. Πρόσθεσε θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση από την κυβέρνηση για το θέμα της Συρίας ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα; Πριν 2 χρόνια ζητούσαν παρέμβαση για να αντιμετωπιστεί το καθεστώς και τωρα λένε τα αντίθετα.
Νωρίτερα, ο κ. Θοδωρής Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) μίλησε για τεράστιο, κοινωνικό, αμυντικό και εθνικό σκάνδαλο που εξελίσσεται από προχθές και έχει ουρά στο παρελθόν για την κατάργηση της αμυντικής βιομηχανίας. Δεν είναι δυνατόν οι απαιτήσεις της τρόικας να βγάζουν την κυβέρνηση ως αντιστασιακή. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να θέτει ζητήματα διάλυσης του οργανωμένου τμήματος του Κράτος. Τομέας που κανείς δεν έχει λόγο να παρεμβαίνει ουτε η ΕΕ ούτε τρόικα ούτε κανείς. Εξ αρχής η ευθύνη είναι της κυβέρνησης. Απέναντι σε αυτά δεν μπορούν να σιωπούν, ενώ αναφορικά με την σχεδιαζόμενη επίθεση στην Συρία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ανήκει στην κατηγορία των προθύμων.
Ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής (ΣΥΡΙΖΑ) αναφορικά με το επίμαχο e-mail της τρόικα είπε ότι η χώρα προκαλείται και προσβάλλεται με τον τρόπο που επιχειρεί η τρόικα να επιβάλει τις επιταγές της. Αυτό που συνέβη προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να το αφήνει έτσι να περνά στα ανώδυνα. Τι θέλει η τρόικα; Να καταλύσει τα πάντα να παραδοθούμε άνευ όρων… η κυβέρνηση οφείλει με ανάλογο τρόπο να απαντήσει σε αυτή την πρόκληση.
Ο κ. Γιώργος Νταβρής (Ανεξάρτητοι Ελληνες) είπε δεν ξέρει ο καθένας τι έχει γίνει σε αυτά τα μαγαζιά (σ.σ. αμυντική βιομηχανία); Όργια. Έχουμε άλλον εκτός του Τσοχατζόπουλου που καταδικάστηκε; Πως έπεσαν έξω τα μαγαζιά αυτά; Όλοι ξέρουμε γιατί δεν παίρναμε αυτοκίνητα από ΕΛΒΟ και προτιμούσαμε την Σιτροέν και αλλού. Και τώρα με δάκρυα στα μάτια λέμε για την τρόικα που θέλει να πάρει την αμυντική βιομηχανία. Η τρόικα στέλνει φαξ στον πρωθυπουργό και του λέει τι να κάνουμε. Ομολογήστε το ότι δεν κυβερνάμε.
Από την πλευρά της Χρυσής Αυγής ο κ. Δημήτρης Κουκούτσης ζήτησε προστασία της εθνικής ανεξαρτησίας και ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ ο κ. Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ) ανέφερε: Πριν μια βδομάδα υπήρξε συνεδρίαση της επιτροπής για την τοποθέτηση της νέας διοίκησης της ΕΑΒ. Οι υποψήφιοι διακήρυξαν ότι θέλουν να κάνουν σημαία την αμυντική βιομηχανία. Εκφράσαμε επιφυλάξεις. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Δυστυχώς γιατί οι επιχειρήσεις αμυντικής βιομηχανίας στρατηγικής σημασίας σε συνεργασία με ναυπηγεία θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας. Αυτό όμως μπορεί να γίνει με άλλη πολιτική και εξουσία. Δυστυχώς σήμερα έχουν υποβαθμιστεί και διαλυθεί ολες αυτές οι επιχειρήσεις πολεμικής βιομηχανίας και είναι έτοιμες προς πώληση. Η θεωρεία ότι η τρόικα τα επιβάλει μας βρίσκει κατηγορηματικά αντιθέτους. Είναι η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που υποβάθμισαν αυτές τις επιχειρήσεις. Με αποτέλεσμα να μην μπορεί η χώρα μας να παράγει ούτε φυσίγγια. Καταδικάζουμε αυτή την πολιτική που αδυνατίζει την αμυντική ικανότητα της χώρας.
Πρώτο Θέμα