Αποστολή στον Άραξο: Γιώργος Λαμπράκης, Μαρία Γιαμπουλάκη, Βασίλης Παρασκευόπουλος
Κι όμως, η στιγμή έφτασε… Μετά από 39 χρόνια προσφοράς και θυσίας για την προάσπιση της πατρίδας μας, η Πολεμική Αεροπορία ετοιμάζεται να πει σήμερα το τελευταίο αντίο σε έναν θρύλο!
Τα βομβαρδιστικά A-7 Corsair θα κλείσουν την επιχειρησιακή τους ζωή παγκοσμίως στην τελετή απόσυρσης του τύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην αεροπορική βάση του Αράξου, με ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που συγκεντρώνει τα βλέμματα των φίλων της ΠΑ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μια πραγματική γιορτή με ελεύθερη είσοδο για τον κόσμο, αντάξια ενός εκ των σημαντικότερων αεροπορικών γεγονότων που καταγράφονται φέτος, όπως είναι η απόσυρση των τελευταίων Κουρσάρων που επιχειρούν παγκοσμίως!
Το defenceline.gr δεν θα μπορούσε να λείψει από αυτό το γεγονός. Άλλωστε από εδώ διαβάσατε σε αποκλειστικότητα στις 2 Απριλίου 2014 την είδηση της απόσυρσης των A-7 Corsair, την οποία πολλοί – ακόμα κι εμείς – δυσκολεύτηκαν να αποδεκτούν… Όμως, είναι μια πραγματικότητα. Τα βομβαρδιστικά που άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στην ΠΑ και συνέβαλαν τα μέγιστα στην αναβάθμιση των επιχειρησιακών της δυνατοτήτων στον τομέα της κρούσης, από σήμερα θα περάσουν για πάντα στην λαμπρή της ιστορία.
Οι Τεχνικοί της 336 Μοίρας. Οι αφανείς ήρωες της Πολεμικής Αεροπορίας! (Copyright: Μαρία Γιαμπουλάκη)
Στη γραμμή πτήσης συναντήσαμε τους Ιπταμένους και τους Τεχνικούς, τους ανθρώπους της 336 Μοίρας που κατάφεραν να δαμάσουν τον Κουρσάρο όλα αυτά τα χρόνια και να τον διατηρήσουν σε υψηλά επιχειρησιακά επίπεδα μέχρι την τελευταία στιγμή. Δικαιωματικά τους ανήκει ο σεβασμός μας και η ευχή να συνεχίσουν να προσφέρουν τα μέγιστα στην Πολεμική Αεροπορία και στην Ελλάδα. Απλά τους έχουμε ανάγκη… Αυτόματα, το μυαλό μας πάει και στους πεσόντες αεροπόρους, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους με το A-7 Corsair. Δυστυχώς το δόγμα που συντρόφευσε το βομβαρδιστικό σε όλη τους την επιχειρησιακη διαδρομή, το “πέτα χαμηλά χτύπα σκληρά” πέρα από τον ιδρώτα και την κηροζίνη μετρήθηκε και με αίμα…
Στη γραμμή πτήσης ένα TA-7C διατηρείται σε επιχειρησιακή κατάσταση μέχρι την τελευταία στιγμή. (Copyright: Μαρία Γιαμπουλάκη)
Πέντε συνολικά Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας αξιοποίησαν επιχειρησιακά τα Α-7. Αρχικά η 340 και 345 ΜΒ στην 115 Πτέρυγα Μάχης, με τα A-7H/TA-7H στην Αεροπορική Βάση της Σούδας, καθώς επίσης και η 347 ΜΒ στην 110 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Λάρισας. Με την παραλαβή των A-7E/TA-7C εξοπλίστηκαν οι 335 και 336 Μοίρες στην 116 Πτέρυγα Μάχης, αντικαθιστώντας -τότε- τα αεροσκάφη F/TF-104G Starfighter. Από το 2002, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του στόλου, συγκεντρώθηκαν στην Αεροπορική Βάση του Αράξου το σύνολο των βομβαρδιστικών, όπου σταδιακά τα αεροσκάφη A-7H/TA-7H αποσύρθηκαν… αθόρυβα, χωρίς κάποια τελετή. Πετούν αδιάκοπα μέχρι και σήμερα, οπότε ο κινητήρας τους, ο αξιόπιστος TF-41 θα σιγήσει για πάντα…
Όσο για την 336 ΜΒ; Μπορεί στο βιβλίο της Μοίρας να κλείνει σήμερα ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ιστορίας της ΠΑ, ωστόσο σύντομα σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι έτοιμη να συνεχίζει, αυτή τη φορά με το πλέον σύγχρονο μαχητικό που υπάρχει στο ελληνικό οπλοστάσιο, τα F-16M τα οποία θα μοιράζεται πλέον με την 335 Μοίρα.
ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ!
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter