Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε σήμερα, Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025, επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του, Βασίλη Πάλμα.
Συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη, ο κ. Δένδιας μετέβη κατ’ αρχάς στο Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου είχε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας Βασίλη Πάλμα.
Μετά την επίσημη υποδοχή πραγματοποιήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ των δύο Υπουργών και ακολούθησαν συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.
Μεταξύ άλλων, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν για την κατάσταση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και την περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και με φίλες χώρες. Επισήμαναν ακόμα την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα και εξαίρεσης των δαπανών για την Άμυνα από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Κατά τη συνάντηση προσκάλεσε, επίσης, την Κυπριακή Δημοκρατία να συμμετάσχει στο ΕΛΚΑΚ.
Παρόντες ήταν ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, η Γενική Διευθύντρια του ΥΠΑΜ Κύπρου Άννα Αριστοτέλους, ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Λευκωσία Ιωάννης Παπαμελετίου, στελέχη του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς.
Κατά τις κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε τα εξής:
«Βασίλη, ευχαριστώ πάρα πολύ για την εγκάρδια συνάντηση, μια ακόμα εγκάρδια συνάντηση. Είναι μεγάλη μου χαρά κάθε φορά που έχω την ευκαιρία να βρίσκομαι στην Κύπρο για να σε συναντήσω. Θα έχω την τιμή μετά να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.
Συζητήσαμε καταρχήν το ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο στην περιοχή. Χαιρετίζουμε και οι δύο χώρες τη συμφωνία στη Γάζα. Ελπίζουμε ότι θα δημιουργηθεί μια κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, η οποία θα είναι αυτή την οποία και οι δύο χώρες συνυπογράφουμε.
Συζητήσαμε για τις άριστες διμερείς αμυντικές μας σχέσεις. Όσον αφορά στο Κυπριακό, εγώ θα ήθελα να επαναλάβω την πάγια θέση της Ελλάδας υπέρ των προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας για μια δίκαιη, ισορροπημένη και βιώσιμη λύση μέσα στο δεδομένο πλαίσιο: τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και βεβαίως του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Έχω πάντα την ευκαιρία να υπογραμμίζω ότι η συμμετοχή της Ελλάδος ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αυτά τα δύο χρόνια (τη διετία 2025-2026) παρέχει μια ευκαιρία. Από εκεί και πέρα, ως αξιακή θέση θέλω να επαναλάβω ότι δεν είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, η Λευκωσία, πρωτεύουσα χώρας-μέλος της ΕΕ, να παραμένει χωρισμένη.
Ενημέρωσα τον φίλο Υπουργό για την κατάσταση στο Αιγαίο. Πάντοτε διατυπώνω την άποψη ότι είναι χρήσιμα τα ήρεμα νερά, όπως και οι ήρεμοι αιθέρες, αλλά η τουρκική συμπεριφορά στην Κάσο, ανατολικά της Κάσου, βόρεια της Κρήτης προχθές, αλλά και η αντίδραση στο ζήτημα των περιβαλλοντικών πάρκων στις Κυκλάδες, δεν με καθιστά ιδιαίτερα αισιόδοξο.
Ανταλλάξαμε απόψεις επίσης για τη Συρία, τον Λίβανο, και για τη Γάζα και την Ερυθρά Θάλασσα. Μίλησε ο Υπουργός για τη συμμετοχή μας στην Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ, μια επιχείρηση η οποία έχει ελληνικό όνομα ακριβώς για να υπογραμμίσει το ρόλο που έπαιξε η Ελλάδα στο να ξεκινήσει.
Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, και διμερώς και πολυμερώς, μέσω των πολλών σχημάτων στα οποία συμμετέχουμε. Λίγες καιρό πριν έγινε η 10η Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου και Αιγύπτου. Ο Πρόεδρος αλΣίσι, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν την ευκαιρία να δείξουν πάλι ένα υπόδειγμα συνεργασιών κρατών που στηρίζεται στον σεβασμό των διεθνών κανόνων, στην ειλικρινή συνεργασία και στον αλληλοσεβασμό.
Θα ήθελα εδώ στη Λευκωσία να χαιρετίσω την απόφαση που έλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) για πρόσβαση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αμερικανικά αμυντικά προγράμματα. Θεωρώ ότι η εξέλιξη αυτή έχει μια πραγματική αξία. Αλλά έχει και μια τεράστια συμβολική αξία.
Επίσης, συνυπογράφω απολύτως αυτό που είπε ο Βασίλης μόλις πριν. Τη δημιουργία αμυντικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που θα μπορεί να υπερασπιστεί τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο. Όμως εδώ θα ήθελα να προσθέσω ότι για να συμβεί αυτό πρέπει η Ευρώπη επιτέλους να αποφασίσει να διαθέσει περισσότερους πόρους και επίσης πρέπει να μεταβάλλει χθες, όχι σήμερα ή αύριο, τους δημοσιονομικούς κανόνες όσον αφορά τις δαπάνες για την Άμυνα. Άλλωστε, με ελληνική πρωτοβουλία διεξήχθη χθες άτυπη Σύνοδος Κορυφής με αποκλειστικό θέμα την ευρωπαϊκή άμυνα, ώστε να υπάρξει επιτέλους αμυντική αφύπνιση στην ήπειρο.
Η Ελλάδα δαπανά διαχρονικά μεγάλα ποσά χρημάτων για την άμυνά της και θα ήθελα να πω ότι εάν υπήρχαν ρήτρες εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα ήταν λιγότερο του 40% του ΑΕΠ. Δηλαδή, η Ελλάδα θα είχε το μικρότερο δημόσιο χρέος πιθανότατα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ σήμερα. Αλλά βέβαια, δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει. Χωρίς να λέω με αυτό ότι δεν απαιτούνται κανόνες δημοσιονομικής ευθύνης. Βεβαίως απαιτούνται. Αλλά πρέπει να υπάρχουν ίσα μέτρα. Δεν μπορεί μια χώρα που αναγκάζεται να ξοδεύει για να αντιμετωπίσει υπαρκτή και υπαρξιακή απειλή να προσμετράται με τον ίδιο τρόπο με μια χώρα που βρίσκεται σε ένα απολύτως φιλικό χώρο και δεν χρειάζεται να δαπανά για την Άμυνά της.
Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον φίλο Υπουργό για τη μεγάλη μεταρρύθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, την «Ατζέντα 2030». Χθες, είχαμε την ευκαιρία στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων να παρουσιάσουμε τον συνολικό εξοπλισμό του Έλληνα μαχητή του 21ου αιώνα, στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030». Αλλά υπάρχουν πάρα πολλές παράμετροι, επίσης, στις οποίες θα μπορούμε να συνεργαστούμε.
Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω εδώ στη Λευκωσία, για το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας. Τη δημιουργία και την οργάνωση ενός οικοσυστήματος αμυντικών βιομηχανιών και προσεκάλεσα και την κυπριακή πλευρά να έχει μια σαφή εικόνα του τι κάνουμε στην Αθήνα και πιστεύω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε σε αυτό το οικοσύστημα επιχειρήσεων το οποίο δημιουργείται και το οποίο μπορεί να προσφέρει και στις δύο χώρες μας, όχι μόνο στον τομέα της Άμυνας αλλάκαι στην οικονομική ανάπτυξη.
Όλη αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση που γίνεται στην Ελλάδα, η «Ατζέντα 2030», η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, όπως είπε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, στην ιστορία του ελληνικού κράτους, έχει επίσης αξιακούς πυλώνες. Οι αξιακοί πυλώνες είναι βεβαίως η υπεράσπιση της Πατρίδας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Αλλά, επίσης, αξιακός πυλώνας είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Και, επίσης, οι σχέσεις καλής γειτονίας ώστε να καταστούμε στην ευρύτερη περιοχή μας χώρες οι οποίες συνεισφέρουν στην πραγμάτωση των ιδεωδών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Αγαπητέ μου Βασίλη, σε ευχαριστώ. Θα έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε τη συζήτηση μας. Είχες την καλοσύνη να με καλέσεις σε γεύμα. Είναι μεγάλη μου χαρά. Και πάλι επανέρχομαι να πω, νιώθω ευτυχής κάθε φορά που βρίσκομαι στην Κύπρο. Ευχαριστώ πολύ».
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook – ακολουθείστε μας στο X στο linkedin και στο Youtube