Γράφει ο Θέμης Βρανάς
Αγαπητοί φίλοι, μιας και σήμερα αρχίζει ο επίσημος εορτασμός της Πολεμικής μας Αεροπορίας, θα ήθελα να ευχηθώ από καρδιάς Χρόνια Πολλά και αποδοτικά σε όλα τα στελέχη της και όλους τους φίλους και τις φίλες της που την αγαπούν και τη σέβονται. Με αυτή τη δημοσίευση ολοκληρώνεται ο κύκλος παρουσίασης στη σελίδα μου στο facebook των δεκαεννέα C-47 Dakota που εντάχθηκαν στην ΠΑ και του ενός DC-3 που απέκτησε από το εξωτερικό η ΥΠΑ.
Σκοπός της παρουσίασης ήταν αφενός να τιμηθεί η ογδοηκοστή επέτειος από την πρώτη πτήση του DC-3 / C-47 στις 17 Δεκεμβρίου 1935, αφετέρου, αυτές τις ημέρες που μας υποδέχεται η ΠΑ στο σπιτικό της, να δοθεί η δυνατότητα σε αυτούς τους λίγους που θα διαβάσουν το ιστορικό καθενός Dakota ξεχωριστά να συνειδητοποιήσουν τι τεράστιο κεφάλαιο της Αεροπορικής Ιστορίας αντιπροσωπεύουν αυτά τα παλαίμαχα αεροπλάνα που στέκουν βουβά μπροστά τους.
Σκόπιμα αφέθηκε τελευταία η παρουσίαση του ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ, του μοναδικού ελληνικού Dakota που έδρασε στον Πόλεμο της Κορέας και σώζεται στις μέρες μας, το οποίο είναι ταυτόχρονα και το τελευταίο ελληνικό Dakota που πετούσε επιχειρησιακά μέχρι τον Οκτώβριο του 2008.
Η σημερινή του άριστη κατάσταση, χάρη στις φροντίδες του προσωπικού της 113 ΠΜ που το φιλοξενεί, επιτρέπει σε κάθε λάτρη της Αεροπορικής μας Ιστορίας να κάνει όνειρα για τη μελλοντική επαναφορά του σε κατάσταση πτήσης και την επίδειξή του στο ελληνικό -και όχι μόνο- κοινό μέσω του Σμήνους Αεροπορικής Κληρονομιάς.
Σίγουρα, η άθλια οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η Πατρίδα μας στις μέρες μας, καθιστά πολύ δύσκολη την ανάληψη αυτού του σημαντικού -ηθικά και ιστορικά- έργου αποκλειστικά από την Πολεμική μας Αεροπορία. Ελπίζουμε και ευχόμαστε η Πολεμική Αεροπορία να ξεπεράσει τις γραφειοκρατικές και νομικές αγκυλώσεις του παρελθόντος που δεν επέτρεπαν σε πολίτες να συνεισφέρουν οικονομικά, υλικά ή ακόμη και με προσωπική εργασία στην ολοκλήρωση κάποιων project που δεν αφορούν το επιχειρησιακό της έργο, αλλά την ανάδειξη της τόσο πλούσιας και ένδοξης ιστορίας της. Μακάρι όλοι μαζί να κατορθώσουμε να υψώσουμε και πάλι τον ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ εκεί που ανήκει, ψηλά στους Ελληνικούς Ουρανούς!
Douglas C-47A 49-2622 ΠΟΣΕΙΔΩΝ
Κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο της Douglas στο Long Beach της California ως Skytrain C-47A-90-DL με αριθμό κατασκευής c/n 20474.
Παραδόθηκε στη USAAF στις 7 Ιουνίου 1944, φέροντας το serial number 43-16008. Εντάχθηκε στην Πτέρυγα της Αλάσκας της Διοίκησης Αεροπορικών Μεταφορών , με έδρα την Αεροπορική Βάση Gore στο Great Falls της Πολιτείας Montana.
Κρίθηκε ως πλεονάζον των απαιτήσεων της USAAF στις 30 Ιουνίου 1946 και μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο Bush Field στην Αugusta της Πολιτείας Georgia, όπου εκποιήθηκε μέσω του Οργανισμού διάθεσης πολεμικού υλικού (War Assets Administration) στις 24 Ιουλίου 1946.
Σε πολιτική υπηρεσία απόκτησε τα νηολόγια NC15836 και Ν15836 και χρησιμοποιήθηκε από την εταιρία ‘The Kansas City Southern Skyways Inc’. Επανακτάται από τη USAF μέσω της εταιρίας The Babb Co Inc. στις 13 Ιουλίου 1949 και αποστέλλεται για συντήρηση στην εταιρία Aviation Maintenance Corporation στο Van Nuys της California. Εκεί, μαζί με άλλα είκοσι εννέα C-47 και C-47A , περνάει από τεχνική επιθεώρηση, αποκτά το νέο serial number 49-2622 και παραχωρείται στην Ελλάδα.
Η διαγραφή του από τη δύναμη της USAF και η εγγραφή του στην ΕΒΑ γίνεται σύμφωνα με τα αμερικανικά αρχεία στις 7 Οκτωβρίου 1949, ενώ σύμφωνα με τα αντίστοιχα ελληνικά στις 17 Οκτωβρίου 1949. Εντάσσεται στην 355 Μοίρα Μεταφορών με έδρα την 112 ΠΜ στην Ελευσίνα.
Στις 26 Αυγούστου 1951, με κυβερνήτη το Σμηναγό Γεώργιο Λαμπρόπουλο, συγκυβερνήτη τον Ανθυποσμηναγό Κρικιγιάννη Σ., μηχανικό τον Υποσμηναγό Νιαρχάκο Γ., αεροναυτίλο τον Ανθυποσμηναγό Τσαγκαράκη Ι. , ασυρματιστή τον Ανθυποσμηναγό Λιαπή Β. και συνοδό τον Επισμηναγό Kassoun της USAF, απογειώνεται σε σχηματισμό με το C-47Β KJ 989 με προορισμό το αεροδρόμιο της Ashyia στην Ιαπωνία, όπου φθάνουν μετά από 16 ημέρες, στις 10 Σεπτεμβρίου 1951. Εντάσσονται στο 13o Σμήνος της ΕΒΑ, για αναπλήρωση των δύο μέχρι τότε απωλειών, του 49-2617 και του 49-2612. Το 13ο Σμήνος υπάγεται στην 21η Μοίρα Μεταφορών-αργότερα μετονομάστηκε σε 6461η – της USAF, τους περίφημους Kyushu Gypsies.
Στις 17 Σεπτεμβρίου 1951,μόλις μια εβδομάδα μετά την άφιξή του, κατά τη διάρκεια απογείωσης από το προωθημένο πεδίο προσγείωσης Κ-53 στο νησάκι Πάεγκ Γιογκ Ντο, με κυβερνητη τον Yποσμηναγό Τσούλια Ι. και συγκυβερνήτη τον Ανθυποσμηναγό Μαγκλίνη Κ. , ο δεξιός τροχός βούλιαξε στην αργιλώδη επιφάνεια της παραλίας και το 49-2622 εκτράπηκε από την πορεία του και κατέληξε να προσκρούσει με δύναμη στη θάλασσα και να σταματήσει σε αβαθή νερά, ευτυχώς χωρίς κανένα τραυματισμό επιβάτη ή μέλους πληρώματος.
Χάρη στην άμεση επέμβαση δύο κληρωτών Αμερικανών του 606th ACWS ( Air Control and Warning Squadron ) του Σμηνίτη James Clark και του Υποσμηνία Walter Henricks, που δεν δίστασαν να βουτήξουν στα παγωμένα νερά της Κίτρινης Θάλασσας δέθηκε με αλυσίδες από τον ουραίο τροχό και τρία φορτηγά των δυόμισι τόνων το τράβηξαν στη στεριά. Επισκευάστηκε πρόχειρα επί τόπου από κλιμάκιο Ελλήνων μηχανικών του 13ου Σμήνους και στη συνέχεια το παρέλαβε πλήρωμα της κατασκευάστριας εταιρίας Douglas και το μετέφερε στην Αεροπορική Βάση Clark στις Φιλιππίνες όπου και υπέστη εκτεταμένες επισκευές.
Στις 15 Απριλίου 1952 παραλήφθηκε από ελληνικό πλήρωμα (Σμηναγός Λαμπρόπουλος Γ., Υποσμηναγός Τσολάκης Α.) και ξαναεντάχθηκε στο 13ο Σμήνος. Ως διακριτικά του έφερε το γράμμα Ε, τον αριθμό 9 και το όνομα Ποσειδών / Neptune.
Στις 8 Μαΐου 1955 το 13ο Σμήνος αναχώρησε από την Ιαπωνία και προσγειώθηκε στην 112 ΠΜ στις 23 Μαίου 1955. Το 49-2622 συνέχισε να πετά επιχειρησιακά με την 355 ΜΜ, ενώ είναι άγνωστο αν κάποια στιγμή εντάχθηκε και στην 356 ΜΜ με έδρα το ΣΕΔΕΣ. Τον Ιούλιο του 1960, μαζί με το C-47A 49-2637, εστάλη στο Κογκό για να βοηθήσει στη διάσωση του εκεί ελληνικού στοιχείου. Το δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του ’70 εντάσσεται στο 355/1 ΣΤΜ με έδρα το ΣΕΔΕΣ της 113 ΠΜ στη Θεσσαλονίκη. Στις 22 Ιανουαρίου 2003 μετασταθμεύει μαζί με τα δύο εναπομείναντα C-47B του 355/1 ΣΤΜ (KK156 και KP255) μόνιμα στο Αεροδρόμιο Μίκρας, της ίδιας πάντα Πτέρυγας. Είναι ειδικά διαμορφωμένο για εκτέλεση φωτογραφικών αποστολών.
Στις 31 Αυγούστου 2004 το 49-2622 προσγειώνεται στην Τανάγρα για να περάσει από επιθεώρηση IRAN. Στις 13 Σεπτεμβρίου 2005, με το πέρας της IRAN, πετάει πτήση δοκιμής στην Τανάγρα και το τριήμερο 16-18 Σεπτεμβρίου εκτίθεται στατικά κατά την αεροπορική επίδειξη της ΠΑ ‘Αρχάγγελος 2005’ στην 114 ΠΜ . Με τη λήξη των εκδηλώσεων αναχωρεί για τη βάση του, το 355/1 ΣΤΜ στην 113 ΠΜ και αρχίζει για μία ακόμη φορά η επιχειρησιακή του εκμετάλλευση. Στις 11 Νοεμβρίου 2006, ακριβώς 56 χρόνια από την ημέρα της αναχώρησης του 13ου Σμήνους για την Ιαπωνία (11/11/1950), ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ εκτέλεσε μια μοναδική Ιστορική Πτήση έχοντας ως επιβάτες τον Πρόεδρο του αμερικανικού συλλόγου Kyushu Gypsy Squadron Association MSgt Joseph L. Smith και τους Έλληνες Βετεράνους της Κορέας Ταξίαρχο εα Αργύριο Δεβετσικιώτη και Σμήναρχο εα Κωνσταντίνο Γούλα. http://www.haf.gr/el/mission/weapons/memorialflight.asp
Τον Οκτώβριο του 2008 πραγματοποίησε την τελευταία του πτήση. Στις 9 Ιουνίου 2010 καταργήθηκε το 355/1 ΣΤΜ και το C-47A εντάχθηκε τυπικά στην 383 Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης. Στις 22 Φεβρουαρίου 2011, με απόφαση του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου μετέπεσε σε κατηγορία Ε1 (δηλαδή οριστικά εκτός ενεργείας) και ορίστηκε να μεταφερθεί ως στατικό έκθεμα στο Μουσείο της Πολεμικής μας Αεροπορίας στο Τατόι. Από τη στιγμή της παύσης των πτήσεών του μέχρι σήμερα, ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ βρίσκεται προστατευμένος από τα στοιχεία της φύσης μέσα σε υπόστεγο της 113 ΠΜ.
Επιχείρηση διάσωσης
Για πρώτη φορά δημοσιεύεται ένα μικρό βίντεο του 355/1 ΣΤΜ που καταγράφει τη διάσωση του χειριστή ενός Mirage 2000 της ΠΑ που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος του πάνω από το Αιγαίο, την 1η Σεπτεμβρίου 2004. Το πλήρωμα του C-47A 49-2622 ΠΟΣΕΙΔΩΝ που συμμετείχε στην αποστολή έρευνας/διάσωσης εντόπισε πρώτο τον χειριστή και παρέμεινε στην περιοχή μέχρι την άφιξη αρχικά του AB205 και στη συνέχεια του Super Puma που περισυνέλλεξε τον χειριστή. Μακάρι να δούμε τον ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ, αυτόν τον ανεκτίμητο θησαυρό της Πολεμικής μας Αεροπορίας να στολίζει ξανά τους Ουρανούς της Πατρίδας μας!
Για πρώτη φορά δημοσιεύεται ένα μικρό βίντεο του 355/1 ΣΤΜ που καταγράφει τη διάσωση του χειριστή ενός Mirage 2000 της ΠΑ που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος του πάνω από το Αιγαίο, την 1η Σεπτεμβρίου 2004.Το πλήρωμα του C-47A 49-2622 ΠΟΣΕΙΔΩΝ που συμμετείχε στην αποστολή έρευνας/διάσωσης εντόπισε πρώτο τον χειριστή και παρέμεινε στην περιοχή μέχρι την άφιξη αρχικά του AB205 και στη συνέχεια του Super Puma που περισυνέλλεξε τον χειριστή.Μακάρι να δούμε τον ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ, αυτόν τον ανεκτίμητο θησαυρό της Πολεμικής μας Αεροπορίας να στολίζει ξανά τους Ουρανούς της Πατρίδας μας!
Posted by Themis Vranas on Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2015
Σημείωση Defenceline.gr: O Θέμης Βρανάς, για τους φίλους της Αεροπορίας δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι ένας άνθρωπος που με τη δράση και το έργο του έχει αναδείξει τους αεροπορικούς θυσαυρούς της πατρίδας μας πολεμώντας τη λήθη, όπως είναι και ο τίτλος του εξαιρετικού του βιβλίου με τα αεροσκάφη της ΠΑ που έχουν αποσυρθεί και που παλεύουν ανάμεσα στην εγκατάλειψη και την ολοκληρωτική καταστροφή, αλλά και σε αυτά που σώθηκαν από την … κατσαρολοποίηση.
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook – ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin