Γράφει ο Γεώργιος Δημητρόπουλος – Ανθυπολοχαγός (ΠΖ)
Ένα από τα αντικείμενα το οποίο με απασχόλησε κατά την υπηρεσία μου ως εκπαιδευτής στο ΔΙΚΕΕ της Γερμανίας, ήταν εκείνο της Διαφυγής και Επανάκτησης του Προσωπικού. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, πως μερικές φορές τα πράγματα δεν τα πάνε όπως τα έχουμε σχεδιάσει και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αυτό μπορεί να σημαίνει την εξολόθρευση ολόκληρου τμήματος.
Για το λόγο αυτό, αφιέρωσα ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου που έχω συγγράψει, στο αντικείμενο αυτό, ενώ παράλληλα υπέβαλα αρκετές αναφορές στην Υπηρεσία. Η Διαφυγή αποτελεί μια ιδιαίτερα πολύπλοκη επιχείρηση, η οποία απαιτεί την άριστη προετοιμασία και συντονισμό των τμημάτων.
Είναι γνωστή σε όλους μας η ιστορία της περιπόλου Β20 των SAS (Special Air Service) της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία κατά τη διάρκεια του Πρώτου Πολέμου του Κόλπου (1991), είχε σαν αποστολή να διεισδύσει πίσω από τις εχθρικές γραμμές, να εγκαταστήσει ένα παρατηρητήριο και να συλλέξει πληροφορίες για την κίνηση ενός κύριου δρομολογίου, το οποίο συνέδεε τη Βαγδάτη με το Βόρειο Δυτικό Ιράκ. Η αποστολή ήταν μια παταγώδης αποτυχία και κατέδειξε σε όλους τη σημασία που πρέπει να λαμβάνει το σχέδιο Διαφυγής και Επανάκτησης της περιπόλου.
Η σχεδίαση της διαδικασίας διαφυγής, ξεκινά με τη Λήψη της Αποστολής.
Κατά τη Λήψη της Αποστολής, η περίπολος λαμβάνει από το Προϊστάμενο κλιμάκιο, μια σειρά δεδομένα – στοιχεία, στα οποία περιλαμβάνονται τα κριτήρια επιτυχίας της αποστολής, τα κριτήρια ματαίωσης και φυσικά τα κριτήρια διαφυγής.
Τα κριτήρια επιτυχίας της αποστολής, σχετίζονται με την Επιθυμητή Τελική Κατάσταση (ΕΤΚ), η οποία περιγράφει (συνήθως με μετρήσιμους όρους) την κατάσταση η οποία πρέπει να υπάρχει, όταν η επιχείρηση έχει ολοκληρωθεί µε ευνοϊκούς όρους.
Τα κριτήρια ματαίωσης της αποστολής, καλύπτουν τις περιπτώσεις κατά τις οποίες η περίπολος θα αναγκαστεί να ματαιώσει την αποστολή της, πριν ή μετά τη γραμμή λήψεως απόφασης ακύρωσης-συνέχισης της αποστολής, ή να ματαιώσει λόγω διαταγής από το προϊστάμενο κλιμάκιο, λόγω μηχανικής βλάβης, κτλ.
Τέλος, τα κριτήρια διαφυγής, καλύπτουν τις περιπτώσεις κατά τις οποίες η περίπολος θα αναγκαστεί να επιστρέψει στις φίλιες γραμμές, όχι με το μέσο επανόδου που έχει σχεδιάσει, αλλά εκτελώντας ένα καλά μελετημένο σχέδιο.
Σε ποιες περιπτώσεις η περίπολος εκτελεί διαφυγή: Συνήθως τα μέλη της περιπόλου μεταπίπτουν στο σχέδιο διαφυγής, όταν έχουν αποτύχει να συνενωθούν μετά από κάποια επαφή με τον εχθρό. Υπάρχει φυσικά περίπτωση κάποιο μέλος της περιπόλου να ξεκινήσει τη διαφυγή, αν για κάποιο λόγο έχει αποκοπεί από το υπόλοιπο τμήμα και δεν έχει καταφέρει να συνενωθεί μαζί τους σε κάποιο σημείο ανασυγκροτήσεως.
Η επαναφορά του απομονωμένου προσωπικού, από το θέατρο των επιχειρήσεων, αυξάνει το ηθικό των πληρωμάτων Α/Φ- Ε/Π, καθώς και του λοιπού προσωπικού των ΕΔ και διατηρεί την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, με τη διάσωση ετοιμοπόλεμου και δυσαναπλήρωτου προσωπικού.
Περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να τη διαβάσετε στο τεύχος της Καταδρομής που κυκλοφορεί, το οποίο φιλοξενεί ένα εκτενές άρθρο του παραπάνω Αξκου και στο βιβλίο που έχει συγγράψει.
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter