Πριν από λίγες ημέρες, με άρθρο μας είχαμε επισημάνει τους τραγικούς χειρισμούς της κυβέρνησης στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, με τις ευθύνες να βαρύνουν τόσο τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, όσο – φυσικά – και τον πολιτικό του προϊστάμενο, τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος χαράσσει και την στρατηγική.
Η τραγική επιλογή της υπογραφής του Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, όχι μόνο δεν τερμάτισε την προκλητική στάση της Τουρκίας, αλλά κινδυνεύει να καταλήξει σε σύγχρονη «Κερκόπορτα» των συμφερόντων του Ελληνισμού, εξαιτίας μιας άτολμης, φοβικής και εν τέλει επιζήμιας εξωτερικής πολιτικής, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε ένα διαρκές βέρτιγκο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των τελευταίων ωρών (από τον Νίκο Μελέτη για το Πρώτο Θέμα, αναφορά του Λάμπρου Καλαρρύτη κ.α.), το μείζον εθνικό ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου και Ισραήλ, κινδυνεύει να οδηγηθεί σε ναυάγιο, καθώς τα ιταλικά πλοία IEVOLI RELUME και NG WORKER που είχαν μισθωθεί για το εν λόγω έργο, αποχώρησαν (!) από την Κρήτη και συγκεκριμένα από το λιμάνι του Ηρακλείου.
Με μια απλή αναζήτηση του defenceline.gr οι πληροφορίες επιβεβαιώνονται, καθώς το IEVOLI RELUME επιστρέφει στην Ιταλία (αυτή την ώρα βρίσκεται νότια της Πελοποννήσου), ενώ το NG WORKER βρίσκεται ήδη στη Μεσίνα: Δείτε παρακάτω τα στίγματα των δύο πλοίων:


Αιτίες; Η μη ανανέωση της NAVTEX που θα επέτρεπε στα πλοία να συνεχίσουν της εργασίες, αλλά και η μη πληρωμή της δόσης Φεβρουαρίου από τον ΑΔΜΗΕ (εμπλέκεται δηλαδή και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) προς την γαλλική εταιρεία Nexans, που έχει και την ευθύνη για τις έρευνες βυθού.
Πρόκειται για μια άτακτη υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης, που – πέρα από το έργο – κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα και τις σχέσεις με το Ισραήλ, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη γεωπολιτική και γεωστρατηγική συγκυρία. Κοινώς, η Ελλάδα… κιότεψε απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας και στον τσαμπουκά της Κάσου, δικαιώνοντας όσους μιλούσαν για μια ήττα της Ελλάδας ανάλογης με εκείνης των Ιμίων…
Επίσης, αν το έργο ναυαγήσει, δικαιώνεται και η άποψη που έχει διατυπωθεί εδώ και μήνες από πολλούς κύκλους, ότι η Ελλάδα έχει αποφασίσει να μην προχωρήσει το έργο (επειδή αυτό θέλει η Τουρκία) και πως υπήρξαν διαρροές ακόμα και για επίρριψη των ευθυνών στην Κύπρο…
Επειδή όμως μιλάμε για την Πατρίδα και όχι για μια… παρτίδα τάβλι ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, το Μέγαρο Μαξίμου οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το φιάσκο. Το ίδιο οφείλει να κάνει και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος για μια ακόμα φορά εκθέτει τη χώρα με τις τραγικές επιλογές του. Ελπίζουμε στον επικείμενο ανασχηματισμό να είναι το πρώτο χαρτοφυλάκιο που θα αλλάξει χέρια, διαφορετικά η ευθύνη θα βαρύνει τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook – ακολουθείστε μας στο X στο linkedin και στο Youtube