Πολύ «σκόνη» σήκωσε η πρόσφατη παρουσίαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τον «Έλληνα μαχητή του μέλλοντος», με τα «νέα» υλικά που πρόκειται να χορηγηθούν στο προσωπικό προκειμένου η εικόνα των στρατιωτών να βελτιωθεί και να μπορεί να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.
Και μιλάμε για την εικόνα, γιατί το ζήτημα της επιχειρησιακής αναβάθμισης και ικανότητας είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο – παρά τους όποιους σχεδιασμούς και τα οράματα – ναρκοθετείται από τη μικρή διάρκεια της θητείας που δεν επιτρέπει καμία ουσιαστική προετοιμασία του στρατιώτη. Αν σε αυτό, προσθέσουμε και την ανύπαρκτη μετεκπαίδευση – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – όταν κάποιος περάσει στην εφεδρεία, τότε αντιλαμβάνεται κανείς πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα.
Πέρα όμως από την υλοποίηση της «Ατζέντας 2030» και των αλλαγών που προωθούνται, είτε που σχεδιάζεται να… αντιγραφούν από άλλα «μοντέλα» όπως της Φινλανδίας, υπάρχουν και κάποια ζητήματα που για να αντιμετωπιστούν δεν απαιτούν επισκέψεις σε άλλες χώρες, συγκρότηση επιτροπών ή «ωρίμανση». Αρκεί κανείς να μελετήσει τα διδάγματα που έχουν εξαχθεί έως τώρα από τα μέτωπα του Πολέμου στην Ουκρανία για να εφαρμόσει απλά μέτρα προστασίας του προσωπικού από τις απειλές που (σε αυτή ειδικά τη σύγκρουση) αναδείχθηκαν για πρώτη φορά.

Drones εναντίον «ακίνητων» στόχων
Ένα από τα κύρια «εργαλεία» του πολέμου στην Ουκρανία είναι τα drones. Πέρα από τα στρατιωτικού τύπου, απλά drones του… εμπορίου μπορούν να επιφέρουν μεγάλη καταστροφή σε στόχους που δεν έχουν τη δυνατότητα της κάλυψης και της ευκινησίας. Ειδικά οι στατικοί στόχοι μπορούν να εξαϋλωθούν μέσα σε δευτερόλεπτα, με το οπλικό σύστημα και το προσωπικό να μην… ξέρει από που του ήρθε, στην κυριολεξία!

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα «ακίνητων στόχων» στον Ελληνικό Στρατό και ειδικότερα των Ταγμάτων Εθνοφυλακής, είναι τα αντιαεροπορικά πυροβόλα Zu-23 των 23mm ρωσικής κατασκευής και τα α/α πυροβόλα Rh-202 των 20 mm, γερμανικής κατασκευής τα οποία έχουν διατεθεί στα ΤΕΘ από τα αποθέματα της Πολεμικής Αεροπορίας. Πρόκειται για οπλικά συστήματα που θα επιχειρήσουν εναντίον εναέριων στόχων (πλην μαχητικών αεροσκαφών) και στόχων επιφανείας, όπως π.χ. αποβατικά σκάφη κλπ.
Προφανώς και η τάξη των συστημάτων αυτών, η εκτέλεση βολών κλπ από στατικές θέσεις θα είναι ουσιαστικά μια τακτική αυτοκτονίας, καθώς οι πιθανότητες επιβιωσιμότητάς τους είναι πρακτικά μηδενικές. Δεν συζητάμε για την μεταφορά – μετακίνησή τους, γιατί πέρα από τα ελάχιστα στρατιωτικά οχήματα που διαθέτουν τα ΤΕΘ, η ρυμούλκησή τους θα γίνει από επιταγμένα αυτοκίνητα 4×4, που και αυτά δεν θα έχουν καμία τύχη. Επειδή όμως μιλάμε για οπλομηχανήματα που δεν μετακινούνται και πυροδοτούνται από… ρομπότ αλλά από ανθρώπους, θα πρέπει η ηγεσία να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα αυτό. Εκτός αν θεωρεί το προσωπικό ως αναλώσιμο, το οποίο δεν το πιστεύουμε. Άρα απαιτούνται λύσεις.

Είτε σε οχήματα είτε… για απόσυρση
Η μετατροπή μικρού αριθμού BMP-1 σε φορείς των Zu-23 που έγινε πριν από μια και πλέον δεκαετία, ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση (τηρουμένων των αναλογιών και των αναγκών εκείνη την περίοδο όπου για τις ΕΔ δεν αγόραζαν ούτε… βίδα), ενώ αριθμός ΤΟΜΠ με αυτή τη διαμόρφωση διατέθηκε – πέρα από τις Μονάδες που επιχειρούν στα νησιά του Αιγαίου – και στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ). Όμως, ο μεγάλος αριθμός των α/α αυτών όπλων (Zu-23 και Rh-202) εξακολουθεί να είναι ρυμουλκούμενος άρα ευάλωτος και αναποτελεσματικός στο σύγχρονο πεδίο της μάχης.
Από τη στιγμή που δεν έχει ανακοινωθεί κανένα πρόγραμμα για την απόκτηση σύγχρονων συστημάτων που θα καλύψουν τις επιχειρησιακές ανάγκες του ΕΣ, η λύση θα μπορούσε να αναζητηθεί εκ των έσω, με μια μελέτη που θα εξετάσει τη δυνατότητα περαιτέρω επιχειρησιακής αξιοποίησης αυτών των οπλικών συστημάτων μέσω μετατροπών υφιστάμενων οχημάτων που υπάρχουν στις ΕΔ για να λειτουργήσουν ως φορείς τους, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσής τους. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, τότε θα πρέπει να δρομολογηθεί η άμεση απόσυρση των δύο συγκεκριμένων α/α όπλων από τα Τάγματα Εθνοφυλακής.
Δείτε βίντεο από την Ουκρανία:
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook – ακολουθείστε μας στο X στο linkedin και στο Youtube