
Στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία που κυκλοφορεί από σήμερα Τετάρτη 6 του μηνός, δημοσιεύεται μια λεπτομερής ανάλυση της τουρκικής απόφασης για συμπαραγωγή του κινεζικού FD-2000, καθώς και μια ακριβής τεχνική περιγραφή του συστήματος αεράμυνας μακράς ακτίνας.
Στις 3 Οκτωβρίου ο επικεφαλής του SSM Μουράτ Μπαγιάρ δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της CPMIEC δεν επηρεάζουν νομικά την Τουρκία και πως είναι εξαιρετικά πιθανή η ευόδωση των διαπραγματεύσεων κατάρτισης σύμβασης, η οποία θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί και να υπογραφεί εντός 6 μηνών. Ανέφερε επίσης πως η κινεζική προσφορά ήταν ύψους $3,44 δισ. ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι παρακολούθησαν δοκιμαστικές βολές όλων των υποψήφιων συστημάτων, αλλά στην περίπτωση του FD-2000 διαμόρφωσαν το σενάριο! Η κινεζική προσφορά επελέγη επειδή ήταν καλύτερη από τις ανταγωνιστικές σε «τιμή, τεχνολογία, εγχώριο μερίδιο εργασιών, μεταφορά τεχνολογίας και όρους πιστωτικής χρηματοδότησης. Η κινεζική προσφορά είναι τέλεια συμμορφωμένη με τους όρους και τις συνθήκες μας.
Κατά τον επικεφαλής του SSM, το κινεζικό σύστημα θα καταστεί διαλειτουργικό με τα μέσα του ΝΑΤΟ στην Τουρκία και θα μπορεί να υποστηρίξει συμμαχικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό: Ως τμήμα αυτού του προγράμματος, μια τουρκική αμυντική εταιρεία θα αναλάβει να ολοκληρώσει το σύστημα αεράμυνας σε ένα δίκτυο που χειρίζεται η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Η ολοκλήρωση εκείνη θα σημάνει ολοκλήρωση με μέσα του ΝΑΤΟ, επίσης, καθώς το τουρκικό σύστημα είναι πλήρως ολοκληρωμένο με το σύστημα του ΝΑΤΟ. Η πλήρης ολοκλήρωση με μέσα του ΝΑΤΟ ήταν ρητός όρος στις προδιαγραφές.
Ωστόσο, τόνισε ο Μπαγιάρ, δεν θα υπάρξει αντίστροφη ροή πληροφοριών μετά την εγκατάσταση των FD-2000 στην Τουρκία και την ολοκλήρωση με την υποδομή αεράμυνας του ΝΑΤΟ. Η τουρκική αμυντική βιομηχανία θα παράγει δικό της εξυπηρετητή ολοκλήρωσης για να διασυνδέσει το σύστημα με το εγχώριο δίκτυο αεράμυνας, ώστε να μην υπάρξει ανταλλαγή επιχειρησιακών δεδομένων με την κινεζική εταιρεία. Αυτό είναι απολύτως συμβατό με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, δήλωσε, προσθέτοντας πως το σύστημα επικοινωνιών θα είναι επίσης εγχώριας κατασκευής: Οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να μας εμπιστευθούν πως θα λειτουργήσουμε αυτό το σύστημα σύμφωνα με τους κανόνες του ΝΑΤΟ, ακριβώς όπως μας εμπιστεύονται τώρα. Η ολοκλήρωση με μέσα του ΝΑΤΟ δεν θα σημαίνει κινεζική πρόσβαση σε απόρρητη τεχνολογία του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον Μπαγιάρ, πρωταρχική αποστολή του συστήματος θα είναι η άμυνα εναντίον αεροσκαφών και γενικά αεροδυναμικών απειλών, ενώ η αντιβαλλιστική άμυνα θεωρείται δευτερεύουσα. Το σχεδιαζόμενο σύστημα θα εκπληρώσει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις μας, δήλωσε. Η προτεραιότητά μας είναι να έχουμε ένα εθνικό σύστημα. Η κινεζική εταιρεία έχει δεσμευθεί να παραχωρήσει όλα τα δεδομένα διασύνδεσης που θα χρειασθεί ο Τούρκος κύριος ανάδοχος για να ολοκληρώσει το σύστημα με τα τουρκικά μέσα.
Σχεδόν το σύνολο της παραγωγής θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία, με συμμετοχή της Roketsan για τα βλήματα και της Aselsan για τα ραντάρ και γενικά τα ηλεκτρονικά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 288 βλήματα σε ετοιμότητα εκτόξευσης –επομένως 72 σταθμούς εκτόξευσης– κατανεμημένα σε 4 συγκροτήματα τριών μονάδων βολής το καθένα, τα οποία θα παραδοθούν σε περίοδο τεσσάρων ετών, πάντα σύμφωνα με τον Μπαγιάρ.
Μια πλήρης ανάλυση όλων των τεχνικών και επιχειρησιακών παραμέτρων της επιλογής του FD-2000 από την Άγκυρα, στο τεύχος Νοεμβρίου 2013 της ΕΑ&Τ που κυκλοφορεί από σήμερα Τετάρτη 6 του μηνός.