Γράφει ο: Εμμανουήλ Δασκαλάκης
Μετά από μια τρομοκρατική επίθεση, την κύρια ευθύνη για τη διαχείριση της κατάστασης φέρουν οι υπεύθυνες αρχές για την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια του κράτους και οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα εμπλακούν με διάφορους τρόπους για να υποστηρίξουν τη γενικότερη προσπάθεια αντιμετώπισης, ανάλογα με τη φύση της επίθεσης και την έκταση των ζημιών.
Μερικά από τα καθήκοντα στα οποία μπορεί να εμπλακούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις μετά από μια τρομοκρατική επίθεση:
Έρευνα και διάσωση: Οι πυροσβέστες καλούνται να διενεργήσουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό και τον απεγκλωβισμό ατόμων που έχουν παγιδευτεί ή τραυματιστεί εξαιτίας της επίθεσης.
Καταστολή πυρκαγιάς: Κατά πάσα πιθανότητα να έχουν προκληθεί πυρκαγιές. Οι πυροσβέστες θα εργαστούν για την κατάσβεση αυτών των πυρκαγιών ώστε να αποτρέψουν την επέκτασή τους και την πρόκληση περαιτέρω ζημιών.
Αντιμετώπιση επικίνδυνων υλικών: Οι τρομοκρατικές επιθέσεις μπορεί να περιλαμβάνουν την απελευθέρωση επικίνδυνων υλικών. Πυροσβέστες με εξειδικευμένη εκπαίδευση οφείλουν να εντοπίσουν και έπειτα να απομονώσουν για να αξιολογήσουν και να μετριάσουν αυτές τις χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές ή πυρηνικές απειλές.
Ιατρική υποστήριξη: Οι πυροσβέστες σε πρώιμο στάδιο, δύνανται να παρέχουν ιατρική βοήθεια, όπως βασικές πρώτες βοήθειες και ταξινόμηση, στα θύματα της επίθεσης μέχρι να φτάσει πιο εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.
Υποστήριξη εκκένωσης: Οι πυροσβέστες πρέπει να φροντίσουν για την ασφαλή εκκένωση των πληγεισών περιοχών, βοηθώντας τους ανθρώπους να βγουν από τα κτίρια ή τις περιοχές που μπορεί να κινδυνεύουν.
Συντονισμός και επικοινωνία: Σε περιστατικά τέτοιας έκτασης, υπό τη σκέπη της Πολιτικής Προστασίας πρέπει να υπάρχει σωστός συντονισμός μεταξύ όλων των φορέων και να διασφαλίζεται η αποτελεσματική επικοινωνία και η κατανομή των πόρων.
Απολύμανση: Σε περίπτωση χημικής ή βιολογικής απειλής, οι πυροσβέστες ενδέχεται να συμμετέχουν στη δημιουργία χώρων απολύμανσης για τον καθαρισμό και τη θεραπεία ατόμων που ενδέχεται να έχουν εκτεθεί σε επικίνδυνες ουσίες.
Υπηρεσίες υποστήριξης: Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες συχνά παρέχουν υλικοτεχνική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού και του προσωπικού, για να βοηθήσουν στη διασφάλιση μιας συντονισμένης απόκρισης από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
Ανακριτικό έργο και συλλογή στοιχείων: Μετά την άμεση ανταπόκριση, οι πυροσβέστες οφείλουν να προχωρήσουν σε ανακριτικό έργο για την τεκμηρίωση της σκηνής, τη διατήρηση αποδεικτικών στοιχείων και την παροχή πληροφοριών στην ίδια την υπηρεσία αλλά και τις υπόλοιπες αρχές.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος ρόλος των πυροσβεστών μετά από μια τρομοκρατική επίθεση εξαρτάται από το τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, τη φύση της επίθεσης και τους διαθέσιμους πόρους. Η συνεργασία μεταξύ διαφόρων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των αρχών ασφαλείας, των υπηρεσιών έκτακτης ιατρικής βοήθειας και της δημόσιας υγείας, είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και διαχείριση των επακόλουθων τέτοιων περιστατικών.
*Ο Εμμανουήλ Δασκαλάκης είναι Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, πτυχιούχος Γεωλόγος, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διοίκησης Επιχειρήσεων (MBA) και τελειόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος “Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος Καταστροφών και Κρίσεων”. Είναι επίσης απόφοιτος του Τμήματος ΙΕΚ “Στέλεχος Ασφαλείας Προσώπων και Υποδομών” και έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων που αφορούν κυρίως τη διαχείριση κρίσεων, την ασφάλεια και την ενέργεια. Τέλος, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής Πολεμικών Τεχνών
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook – ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin