Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαμπράκης
Στην πλέον κρίσιμη φάση τους αναμένεται να βρεθούν τα επόμενα 24ωρα οι εργασίες ανασκαφής στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας για την ανεύρεση των λειψάνων των Καταδρομέων της Α’ Μοίρας Καταδρομών στο σημείο όπου κατέπεσε – και μετά από λίγες ώρες θάφτηκε – το αεροσκάφος Νοράτλας που με κωδικό κλήσης “Νίκη-4” μετέφερε τους Έλληνες κομάντος στη Λευκωσία στις 22 Ιουλίου του 1974.
Τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των εργασιών, όπου βρέθηκαν και τα πρώτα τμήματα του αεροσκάφους. Στην επόμενη φάση θα συμμετέχουν και ξένοι επιστήμονες από την Ολλανδία, τον Καναδά, την Αυστραλία και άλλες χώρες, οι οποίοι ειδικεύονται σε τέτοιου τύπου ανασκαφές, θα επιχειρήσουν μαζί με τους Κύπριους ειδικούς να βρουν τα λείψανα των πεσόντων, τα οποία εκτιμάται ότι βρίσκονται ακόμα μέσα στην άτρακτο του Νοράτλας…
Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου μίλησε στο defenceline.gr για την πορεία των ερευνών και τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν. Όπως τόνισε η επιχείρηση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς.
“Ήδη, τα πρώτα ευρήματα είναι θετικά από την άποψη ότι οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι το μοιραίο αεροσκάφος είναι εδώ. Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θα βρει… Στόχος ασφαλώς είναι να εντοπίσουμε τα λείψανα των πεσόντων Ελλήνων καταδρομέων, να τα παραδώσουμε στις οικογένειές τους για να γίνουν και οι κηδείες όπως αρμόζει στις ελληνοχριστιανικές μας παραδόσεις αλλά και με τις πρέπουσες τιμές”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φώτης Φωτίου, ο οποίος δέχεται καθημερινά πολλά τηλεφωνήματα από την Ελλάδα, από συγγενείς των πεσόντων που αγωνιούν για την πορεία των ερευνών.
“Θέλω να στείλω μήνυμα στους συγγενείς των πεσόντων και να τους πω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, όποια διαδικασία και να χρειαστεί για να εντοπίσουμε τα λείψανα των αγαπημένων τους προσώπων”, ανέφερε μεταξύ άλλων.
Μέτρα ασφαλείας
Ο Επίτροπος Προεδρίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανέφερε στο defenceline.gr πως οι εργασίες των συνεργείων γίνονται με ιδιαίτερα προσεκτικούς χειρισμούς ενώ λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για το προσωπικό που εργάζεται στον Τύμβο. Η πιθανότητα ύπαρξης εκρηκτικών είναι μεγάλη, οπότε οι επιστήμονες σε συνεργασία με το εξειδικευμένο προσωπικό της Εθνικής Φρουράς προχωρούν τις ανασκαφές εκατοστό – εκατοστό ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα.
“Υπάρχει μια πιθανότητα να υπάρχουν εκρηκτικά στο σημείο και αυτό κάνει το έργο των επιστημόνων ιδιαίτερα δύσκολο. Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα που πρέπει, για όλο τους επιστήμονες, όλο το βοηθητικό προσωπικό, το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, που εργάζεται στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας”, ανέφερε ο Επίτροπος.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας μάλιστα, το προηγούμενο διάστημα βετεράνοι αξιωματικοί της Α’ Μοίρας Καταδρομών ρωτήθηκαν για το φορτίο και τα πυρομαχικά που έφεραν μαζί τους οι Καταδρομείς στο συγκεκριμένο αεροσκάφος, όπου αναφέρθηκε η ύπαρξη χειροβομβίδων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις μαρτυρίες που υπάρχουν για τις συνθήκες ταφής του αεροσκάφους, αξιοποιούνται κατάλληλα ώστε οι εργασίες να πραγματοποιούνται με ασφάλεια.
Η τύχη του Τύμβου
Από την στιγμή που ξεκίνησαν οι εργασίες στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και οι μπουλντόζες ξήλωσαν τις μαρμάρινες πλάκες στο σημείο, υπήρξε μια έντονη συζήτηση για την τύχη του μνημείου αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφών. Αν δηλαδή ο χώρος αποκατασταθεί και το μνημείο επανέλθει στην αρχική του μορφή, ή αν επιλεγεί άλλη λύση, κάτι που όμως θα αλλοίωνε δραματικά έναν χώρο ιερό, στο οποίο τιμάται η μνήμη των πεσόντων κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.
Το defenceline.gr ρώτησε για το θέμα αυτό τον Επίτροπο Προεδρία για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτη Φωτίου ο οποίος ήταν κατηγορηματικός: “Ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας θα γίνει όπως ήταν και πριν από την ανασκαφή. Είναι απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποκατασταθεί ο χώρος και το μνημείο, μετά την ολοκλήρωση των ερευνών”.
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter