Η ε/κ πλευρά δεν είναι ευχαριστημένη με το έργο που επιτελεί η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) εξαιτίας της τουρκικής στάσης η οποία δεν επιτρέπει τις εκταφές σε στρατιωτικές ζώνες αλλά ούτε και δίνει πρόσβαση στα τουρκικά αρχεία, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου ο οποίος συναντήθηκε με την πρόεδρο της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Μαρία Καλμπουρτζή.
Συζητήθηκαν πρακτικές εισηγήσεις και πρακτικοί τρόποι καλύτερου συντονισμού για να υπερπηδηθούν βασικά προβλήματα που υπάρχουν αυτή την στιγμή όσον αφορά την διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Mετά τη συνάντηση σημείωσε πως «η θέση της πολιτείας είναι πως με το ίδιο ενδιαφέρον που αυτή την στιγμή ενεργούμε για τους δικούς μας αγνοούμενους το ίδιο κάνουμε και για τους αδελφούς Ελλαδίτες αγνοούμενους».
Ο κ. Φωτίου είπε ότι «αυτό είναι ξεκάθαρο, κοινοί είναι οι στόχοι, κοινή είναι η στρατηγική και θέλω με την ευκαιρία αυτή να πω ότι ανεξάρτητα της στήριξης που δίνουμε στην Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους, γιατί θεωρούμε ως Κυβέρνηση ότι είναι το μοναδικό εργαλείο αυτή την στιγμή για να προχωρήσουμε σε αυτή την διαδικασία, δεν είμαστε από την άλλη ευχαριστημένοι από το έργο και την πρόοδο στην ΔΕΑ και αυτό γιατί η άλλη πλευρά η Τουρκία συνεχώς θέτει και προβλήματα και θέματα τα οποία δημιουργούν καθυστερήσεις». Πρόσθεσε ότι «εκείνο που πρέπει να αντιληφθεί η διεθνής κοινότητα είναι ότι χωρίς να πιεστεί η Τουρκία να δώσει πρόσβαση και στις ούτω καλούμενες στρατιωτικές ζώνες για να γίνουν εκταφές αλλά και πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού δεν θα μπορέσει η ΔΕΑ να προχωρήσει με τους ρυθμούς που όλοι θέλουμε». «Δεν μπορεί η Τουρκία να αποκρύβει την αλήθεια ούτε με την απαγόρευση των εκταφών ούτε με την απαγόρευση στην πρόσβαση αυτών των στοιχείων και είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να κάνουμε θετικά βήματα», είπε ο κ. Φωτίου.
Ανέφερε ότι σε λίγες μέρες θα μεταβεί στην Αθήνα για συντονισμό με την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων σε ενέργειες που έχουν τεθεί «σήμερα ώστε οι δύο Κυβερνήσεις, τόσο σε διπλωματικό όσο και πολιτικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη τα νομικά όπλα που έχουμε και μέσα από αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και ψηφίσματα και αποφάσεις διεθνών οργανισμών και του Ευρωκοινοβουλίου, να δούμε πώς συντονίζονται οι δύο Κυβερνήσεις για να πείσουμε και να πιέσουμε την διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα εκείνους που πρέπει, ΕΕ, ΗΠΑ αλλά και τα ΗΕ να πείσουν εκεί που πρέπει και αυτός που πρέπει να πειστεί είναι η Τουρκία».
Ο κ. Φωτίου απαντώντας σε ερώτηση για τις έρευνες που θα αρχίσουν στην περιοχή του Τύμβου της Μακεδονίτισσας όπου κατέπεσε από φίλια πυρά ελληνικό αεροσκάφος είπε ότι οι «εργασίες θα αρχίσουν τέλη Ιουλίου αρχές Αυγούστου». Από την πλευρά της η κ. Καλπουρτζή δήλωσε πως διακρίνει «μια πολιτική βούληση η οποία είναι δεδομένη και την θεωρώ δεδομένη για το θέμα των αγνοουμένων δηλαδή επιλογές για να μην βρεθούνε αυτοί οι άνθρωποι δεν υπάρχει από πλευράς Κυβερνήσεων είτε είναι η ελληνική κυβέρνηση είτε είναι η κυπριακή». «Διαπίστωσα αυτή την πολιτική βούληση η οποία δεν πρέπει να είναι μια φωνή οργής, πρέπει να προχωρήσουμε σε λύσεις πρέπει να προχωρήσουμε σε πρακτικές λύσεις να δούμε ρεαλιστικά τα δεδομένα και δυστυχώς τα δεδομένα είναι η τουρκική αδιαλλαξία και συμπεριφορά», είπε.
Ανέφερε πως θεωρεί ότι «νομικά πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο έτσι ώστε να μπορέσουμε αυτό το καθ’ όλα υπεύθυνο κράτος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του αλλά και να λύσουμε και τα κενά τα δικά μας Κύπρου και Ελλάδας που είναι προβλήματα συνεργασίας και συντονισμού». Καταλήγοντας η κ. Καλπουρτζή αναφέρθηκε σε «σε ατυχή συμβάντα» και πρόσθεσε πως θα πρέπει με προσοχή να γίνονται όλα τα απαραίτητα «ούτως ώστε αυτός που θα παραλάβουν είναι ο δικός τους άνθρωπος». Πηγή: philenews/ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ταυτοποιήθηκαν τα οστά του Ήρωα αντισυνταγματάρχη Στυλιανού Καλμπουρζή!
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter