Ρεπορτάζ: Βασίλης Παρασκευόπουλος
Τα τελευταία χρόνια η Πολεμική Αεροπορία διενεργεί αρκετές ασκήσεις – συνεκπαιδεύσεις με ξένες αεροπορικές δυνάμεις, εντός αλλά και εκτός συνόρων. Στα πλαίσια αυτών των ασκήσεων η Π.Α. έχει βρεθεί εκτός ευρωπαϊκών συνόρων αρκετές φορές, δυο εκ των οποίων στο Ισραήλ, για να συνεκπαιδευθεί με την Ισραηλινή Αεροπορία (IAF), στο πλαίσιο του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ.
Μετά την 337 Μοίρα ”Φάντασμα” (Νοέμβριος 2011) και την 340 Μοίρα ”Αλεπού” (Νοέμβριος 2013), ήρθε η ώρα για μια ακόμη Μοίρα F-16 της Π.Α. για να επισκεφθεί την φημισμένη αεροπορική βάση Ovda, στο νότιο Ισραήλ. H 330 Μοίρα ”Κεραυνός”, η πρώτη Μοίρα που ενέταξε και αξιοποίησε τα νέα –τότε- F-16C/D Block 30 και συνεχίζει ως και σήμερα να επιχειρεί με το σύνολο πλέον των Block 30, θα βρεθεί στο Ισραήλ το διάστημα 7 Δεκεμβρίου 2014 εως και 12 Δεκεμβρίου 2014 για να συνεκπαιδευθεί με την 107 Μοίρα ”Knights of the Orange Tail” της IAF, η οποία επιχειρεί με αεροσκάφη F-16I Sufa (”Καταιγίδα”), και θα μετασταθμεύσει στην ΑΒ Ovda, ερχόμενη από την μητρική της βάση (AB Hatzerim) στα πλαίσια της άσκησης με την 330 Μοίρα.
Η συγκεκριμένη άσκηση αποτελεί μια άκρως ενδιαφέρουσα ”αναμέτρηση” δυο Μοιρών με ιδίου τύπου αεροσκάφη, όσον αφορά όμως μόνο στον τύπο. Ουσιαστικά, τα Sufa είναι F-16D Block 52, με πολλά σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και όπλα κατασκευασμένα και τοποθετημένα στο Ισραήλ, από εγχώριες εταιρίες. Τα Block 30 της 330 Μοίρας φέρουν παλιότερου τύπου ρανταρ, με περιορισμένες δυνατότητες σε σχέση με τα Sufa, αλλά πλεονεκτούν στον αξεπέραστα ιδανικό λόγο ώσης / βάρους που έχουν ανάμεσα σε νεότερα Block, όπως τα 52+, τα 52Μ κλπ..
Η 330 Μοίρα αξιοποιεί από το 1989 τα Block 30, με αποτέλεσμα να φέρει τεράστια εμπειρία στον τύπο, γνωρίζοντας πως να καλύπτει τα ”αδύνατα” σημεία ενός σχετικά ”παλιού” –σε σχέση με τον ανταγωνισμό- αεροσκάφους και παράλληλα να καταφέρνει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αναχαίτισης όλα αυτά τα χρόνια! Έχοντας ως πρωταρχικό ρόλο την αποστολή εναέριας αναχαίτισης, οι Αεροπόροι της Μοίρας θεωρούνται από τους καλύτερους Αναχαιτιστές της Π.Α., έχοντας συσσωρευμένα τόσα χρόνια εμπειρίας από ”εικονικές” εναέριες μάχες στο Αιγαίο… Αδιαμφισβήτητα λοιπόν, αναφερόμαστε σε αμιγώς Μοίρα Αναχαιτιστών, η οποία θα αποκομίσει κι άλλες εμπειρίες από την συνεκπαίδευσή της στην ΑΒ Ovda του Ισραήλ.
Η ελληνική αποστολή
Η ελληνική αποστολή (Ιπτάμενοι και Τεχνικοί) θα μεταβεί στην Ovda με πέντε αεροσκάφη, τέσσερα εξ αυτών μονοθέσια και ένα διθέσιο. Η άσκηση θα περιλαμβάνει αρχικά πτήσεις εξοικίωσης (familiarization flights) και εν συνεχεία οι δυο αεροπορικές δυνάμεις θα συνεκπαιδευθούν σε αποστολές Air to Air (Α-Α) και Air to Ground (A-G) σε διάφορες περιοχές της χώρας. Υπολογίζεται να εμπλεχθούν κι άλλες Μοίρες στην άσκηση, όπως η 115 Μοίρα ”Ιπτάμενοι Δράκοι” που επιχειρεί με αεροσκάφη F-16A/B Block 15.
Σαν επίλογο θα αναφέρουμε πως πρόκειται για δυο αεροπορικές δυνάμεις, που κατα κάποιον τρόπο ”ειδικεύονται” σε δυο ρόλους: Αναχαίτιση και Βομβαρδισμός, η μεν Π.Α. στον πρώτο ρόλο και η μεν IAF στον δεύτερο, οπότε τα αποτελέσματα της συνεκπαίδευσης αυτής θα είναι πολύτιμα και για τις δυο χώρες. Η συμμετοχή Πολεμικών Μοιρών της Πολεμικής μας Αεροπορίας σε ασκήσεις με ξένες χώρες, αποτελεί ένα ακόμη ”λιθαράκι” στην καθημερινή προσπάθεια προάσπισης των εθνικών συνόρων και συμφερόντων με απόλυτη επιτυχία.
Η 330 Μοίρα θα σταθεί αντάξια των προσδοκιών της ΠΑ αλλά και όλων των Ελλήνων, δείχνοντας στην IAF ότι οι ”Κεραυνοί” ήταν, είναι και θα είναι παρόντες για αρκετά χρόνια ακόμη, φυλώντας Θερμοπύλες σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter