Την απερίφραστη καταδίκη της Ελλάδας «κάθε παραβίασης με στρατιωτικά μέσα, της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας οποιουδήποτε κράτους από άλλο κράτος» εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την παρέμβαση του στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την Ουκρανία.
Όπως είπε ο κ Γεραπετρίτης «η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι σταθερά προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο, το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες που καθορίζουν τα σύνορα μεταξύ των κρατών».
«Πρέπει να σχεδιάσουμε το κατάλληλο σχέδιο και πρέπει να αντλήσουμε τα κατάλληλα διδάγματα και ταυτόχρονα να παράξουμε εγγυήσεις προς την Ουκρανία που θα αποτρέψουν και θα προλάβουν τη συνέχιση ή την επανάληψη του πολέμου στο μέλλον», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.
📍 Νέα Υόρκη
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) February 24, 2025
Παρέμβαση Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την Ουκρανία
🔗 https://t.co/6pnKQCPcHm pic.twitter.com/dlqTllhecq
Στη βάση αυτών των αρχών, όπως πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών «η στάση της Ελλάδας όσον αφορά στην Ουκρανία, ήταν απολύτως ξεκάθαρη από την 24η Φεβρουαρίου 2022». Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει σταθερά όπως υπενθύμισε ο Υπουργός «όλες τις προηγούμενες εκκλήσεις για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, έχουμε υποδεχθεί χιλιάδες πρόσφυγες και έχουμε εργαστεί από κοινού με άλλες χώρες για να προωθήσουμε σχετικά Ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών».
Ο κ. Γεραπετριτης απηύθυνε για άλλη μία φορά, έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών και για ειρηνική επίλυση καθώς όπως είπε «αυτός ο πόλεμος έχει ήδη προκαλέσει τεράστια καταστροφή και οδύνη. Χρειαζόμαστε ειρήνη. Ίσως η ειρήνη να μην μπορεί να επιτευχθεί άμεσα, αλλά να υπάρχει προοπτική επίτευξής της στον ορίζοντα».
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναφερόμενος στο πλαίσιο της ενδεχόμενης λύσης είπε ότι απαιτείται μια συνολική και βιώσιμη επίλυση, μέσω της διπλωματίας, χωρίς αποκλεισμούς, με βάση τον Χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο. «Χρειαζόμαστε μία συμφωνία που θα εγγυάται και θα δρα αποτρεπτικά τα επόμενα χρόνια. Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει. Όλοι συμφωνούμε σε αυτό. Και επαινούμε όλες τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να εκφράζονται ρητά οι θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
Όπως πρόσθεσε ο κ Γεραπετριτης σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε η σημερινή ψήφος της Ελλάδος.
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook – ακολουθείστε μας στο X στο linkedin και στο Youtube