Γράφει ο Νίκος Λυγερός
Στη Βόρειο Ήπειρο δεν ζουν απλά Έλληνες, όπως νομίζουν μερικοί ελλαδίτες, γιατί δεν έχουν πάει ποτέ αλλά έχουν άποψη, υπάρχει και το ελληνικό πνεύμα με τη στρατηγική που δεν περιμένει τα πάντα από την κεντρική εξουσία, διότι ποτέ δεν βοήθησε επί του πρακτέου. Έτσι σε βάθος χρόνου, η Βόρειος Ήπειρος βλέπει πρώτα την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφού ξέρουμε ότι υπάρχουν στη Μεσόγειο μόνο δύο χώρες που δεν έχουν ενταχθεί, οι οποίες είναι το Μαυροβούνιο και η Αλβανία.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Βόρειος Ήπειρος παίζει δυναμικά λόγω της πρόσβασης στη θάλασσα που σημαίνει ότι υπάρχει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, διότι από μόνη της διαθέτει 3800 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε μία περιοχή που γνωρίζουμε λόγω των ερευνών και των γεωτρήσεων, έχει ορυκτό πλούτο. Αυτό πρέπει να το αξιοποιήσει, διότι είναι η θάλασσα που θα δώσει τη λύση στα προβλήματα της ξηράς. Η Βόρειος Ήπειρος αντέχει λόγω των βουνών αλλά θα απελευθερωθεί λόγω της θάλασσας.
Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει οι δικοί μας να είναι πολύ προσεκτικοί όχι μόνο στο θέμα το περιουσιακό σ’ ένα γενικό πεδίο δράσης, αλλά ειδικά σε όλες τις περιουσίες που δίνουν πρόσβαση στη θάλασσα και παίζουν ένα ρόλο ως ακτή για την ΑΟΖ. Η Αλβανία είναι επίσημα υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο από τον Ιούνιο 2014 και δεν έχει ανοιχτεί ακόμα κανένα από τα 35 κεφάλαια της διαδικασίας ένταξης. Ενώ το Μαυροβούνιο είναι υποψήφιο από το 2010 κι έχει κλείσει 2 κεφάλαια και ανοίξει είκοσι κεφάλαια.
Έτσι ο ρόλος της Βορείου Ηπείρου θα είναι σημαντικός, διότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το παράδειγμα του Μαυροβουνίου.
*Ο Νίκος Λυγερός είναι Έλληνας μαθηματικός, συγγραφέας, ποιητής, ζωγράφος, σκηνοθέτης, ασχολείται με τη μουσική, την κοινωνιολογία, την οικονομία, την αρχαιολογία, το μάνατζμεντ και τη στρατηγική. Είναι ειδικός σύμβουλος στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, τη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας, την Αστυνομική Ακαδημία, τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, τη Σχολή Στρατολογικού. Είναι επίσης διερμηνέας-μεταφραστής στα Γαλλικά δικαστήρια.
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter