Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2014 09:14

Θρήνος για τους τρεις Πεζοναύτες - Τα γεγονότα και η επόμενη μέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις

Η επόμενη μέρα ξημέρωσε στον απόηχο της τραγωδίας, σε μια από τις πιο "μαύρες" σελίδες για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η επόμενη μέρα ξημέρωσε στον απόηχο της τραγωδίας, σε μια από τις πιο "μαύρες" σελίδες για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Στο πένθος έχει βυθιστεί από χθες ολόκληρη η χώρα μετά τον τραγικό θάνατο των τριών πεζοναυτών, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης βολών με βαρέα όπλα, στο Πεδίο Ασκήσεων Γλαφυρών Μαγνησίας. Η φονική έκρηξη σημειώθηκε - κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες - σε όλμο Ε44-Ε1 των 81 χιλιοστών, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των βολών από τους Πεζοναύτες.

Το αποτέλεσμα ήταν τα τραυματιστούν θανάσιμα, ο Επαγγελματίας Οπλίτης Λοχίας (ΠΖ) Γεώργιος Ορφανίδης 33 ετών, ο Επαγγελματίας Οπλίτης Λοχίας (ΠΖ) Αναστάσιος Μεζάλας 34 ετών και ο Δεκανέας (ΠΝ) Φώτης Ανδρικόπουλους 19 ετών. Η έκρηξη είχε σαν αποτέλεσμα και τον βαρύ τραυματισμό του Υπολοχαγού (ΠΖ) Κ.Β. 30 ετών. Ο τραυματίας αξιωματικός χειρουργήθηκε με επιτυχία στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, όπου και αντιμετωπίστηκαν τα τραύματα που φέρει στην κοιλιακή χώρα.

Η ανακοίνωση του ΓΕΣ - Οι πρώτες δηλώσεις του υπουργού

Λίγη ώρα αργότερα το Γενικό Επιτελείο Στρατού έδωσε τις πρώτες πληροφορίες μέσω επίσημης ανακοίνωσης, ενώ στον τόπο της τραγωδίας βρέθηκαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος κ. Χρίστος Μανωλάς. Για το περιστατικό ενημερώθηκε άμεσα ο Εισαγγελέας Στρατοδικείου Λάρισας και διατάχθηξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση από τις αρμόδιες Στρατιωτικές Αρχές.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την είσοδό του στη Βουλή για την προγραμματισμένη ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Είμαστε συγκλονισμένοι από αυτό το δυστύχημα. Τρία παλληκάρια μας χάθηκαν την ώρα του καθήκοντος. Πέρα από τη βαθιά μας θλίψη, αυτήν την ώρα στεκόμαστε στο πλευρό των δικών τους ανθρώπων.
Από την πρώτη στιγμή, έδωσα οδηγίες να μεταβεί εκεί ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αρχηγός ΓΕΣ και Επιτροπή από Ειδικούς, για να εξετάσουν τα πραγματικά αίτια αυτού του ατυχήματος δυστυχήματος. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σήμερα πενθούν και δεν έχω παρά να πω ότι και προσωπικά νοιώθω μεγάλη συντριβή γι' αυτό. Θα σας ενημερώσουμε μόλις έχουμε το τελικό αποτέλεσμα της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη".

Αργά το βράδυ, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος με 24 λέξεις στο ... twitter, αναφέρθηκε στο δυστύχημα που έπληξε τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Βαρύ το κλίμα

Η επόμενη μέρα ξημέρωσε στον απόηχο της τραγωδίας, σε μια από τις πιο "μαύρες" σελίδες για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Τα τρία παλικάρια (οι δύο μάλιστα αφήνοντας πίσω τους και ανήλικα παιδιά) έπεσαν στο καθήκον. Γιατί το καθήκον δεν είναι μόνο ο πόλεμος και οι μάχες, αλλά και η ρεαλιστική εκπαίδευση Του προσωπικού.

Η εκτέλεση βολών με τα βαρέα όπλα που χρησιμοποιούν οι Πεζοναύτες και η χρήση πραγματικών πυρομαχικών κατά τη διάρκεια των ασκήσεων είναι "μονόδρομος" για την ρεαλιστική εκπαίδευση των στελεχών. Άλλωστε και στην 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών το ρητό Εκπαιδεύσου Όπως Θα Πολεμήσεις βρίσκει πιστή εφαρμογή...

Το ζητούμενο είναι να εξεταστούν όλες οι παράμετροι και να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια της ασύλληπτης αυτής τραγωδίας, ώστε να ληφθούν - αν αυτό απαιτηθεί - τα κατάλληλα μέτρα. Η πολιτεία οφείλει από τη πλευρά της να σταθεί έμπρακτα και ουσιαστικά στο πλευρό των οικογενειών των τριών παλικαριών που έπεσαν για την Πατρίδα. Όχι με κούφια λόγια αλλά με πράξεις...

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter